Wordt de leasefiets wel zo'n succes?

Wordt de leasefiets wel zo'n succes?

Per 1 januari 2020 is de nieuwe regeling voor de fiets van de zaak - leasefiets in de volksmond - van kracht. De verwachtingen zijn hooggespannen, want er zijn potentieel veel forensen die gebruik kunnen gaan maken van de regeling. Maar is de regeling voor iedere werknemer wel zo interessant? En kiezen werkgevers er wel voor? Tweewieler analyseert.

Tweewieler zet deze maand de opties voor de ‘fiets van de zaak’ voor u  op een rij.

Alternatieven 'fiets van de zaak

In het Tweewieler-magazine zet de redactie deze maand de opties voor de 'fiets van de zaak' op een rij. Binnen de werkkostenregeling (wkr) mag maximaal 1,2 procent van het totale fiscale loon onbelast worden besteed, de 'vrije ruimte'. In de wkr zijn zogenoemde 'gerichte vrijstellingen' vastgelegd. De aanschaf van een fiets, elektrische fiets of elektrische scooter valt echter niet onder de gerichte vrijstellingen en valt dus binnen de vrije ruimte.

Als tweewielerondernemer kun je bedrijven benaderen en deze bedrijven de opties voorstellen die er met de WKR mogelijk zijn.

Drie opties voor 'fiets van de zaak

In het fiscale artikel in Tweewieler november geeft Johan van de Put, partner bij HL Accountants & Belastingadviseurs, mogelijkheden hoe je als tweewielerondernemer de werkkostenregeling (WKR) kunt inzetten ter vervanging van het bedrijfsfietsenplan. Van de Put: "De werkkostenregeling biedt ook mogelijkheden om een fietsplan vorm te geven." Hij geeft drie opties, een binnen de WKR en twee opties in het geval de ruimte die de WKR biedt onvoldoende is.

In de Tweede Kamer is op 13 november een aparte bedrijfsfietsenregeling naast de werkkostenregeling (WKR) definitief afgestemd

Fiets van de zaak definitief van de baan

Eerder deze week waren de geluiden al niet positief, en op 13 november is een aparte bedrijfsfietsenregeling naast de werkkostenregeling (WKR) definitief afgestemd. In de Tweede Kamer vond een stemming plaats over amendementen geponeerd door oppositiepartijen SP en GroenLinks. Er was geen meerderheid voor amendementen van deze oppositiepartijen.

Van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers mogen werkgevers nog kiezen tussen WKR en overige fiscale regelingen zoals de bedrijfsfietsenregeling tot 1 januari 2015 in plaats van 1 januari 2014.

Bedrijfsfietsenregeling blijft tot 1 januari 2015

De Werkkostenregeling, kortweg WKR, staat hoog op de Haagse agenda. Donderdag 7 maart heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij aanstuurt op vereenvoudiging van de WKR. Ook verlengt hij de keuze voor werkgevers tussen WKR en overige fiscale regelingen zoals de bedrijfsfietsenregeling met een jaar, tot 1 januari 2015.