nieuws

Accell scoort met wisselfietsen-proef

Ondernemen 971

Accell scoort met wisselfietsen-proef
Sten van der Ham, directeur Accell Nederland (links) en Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat bij de wisselfietsen in de fietsparkeergarage onder het Mahlerplein in Amsterdam.

Toen Vervoerregio Amsterdam Accell benaderde voor een ‘Wisselfiets’-proefproject bij Station Amsterdam Zuid, hoefde de fietsfabrikant niet lang na te denken en stelde 130 Batavus-fietsen beschikbaar. Op 7 oktober bezocht staatssecretaris Stientje van Veldhoven het project.

De pilot startte op 1 september en is een initiatief van de Vervoerregio, de gemeente Amsterdam, NS, ProRail, de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool Windesheim. Projectleider Stephan Valenta legt uit: “Er staat 100 fietsen voor direct gebruik en 30 bufferfietsen. De helft van de 200 deelnemers die aan de proef meedoet woont op maximaal 5 kilometer afstand van het station. De andere helft werkt op ongeveer gelijke afstand. Iemand die ’s ochtends met de trein of metro verder naar het werk reist, parkeert de fiets in een speciaal gereserveerd deel van de stalling. Iemand die aankomt op het station en verder met de fiets wil, kan diezelfde fiets gebruiken en na het werk weer terug zetten. In de ideale wereld staan er dus bijna nooit fietsen in de stalling, alleen rondom de wisselmomenten in de spits.”

Geen kosten voor de deelnemers

De 200 deelnemers doen zonder een financiële bijdrage mee aan de proef. Wel wordt ze gevraagd om een aantal vragenlijsten in te vullen. Hun ervaringen worden meegenomen in de eventuele vervolgstappen.

Proefproject landelijk vervolg geven

Uiteindelijk hopen Accell Nederland en Vervoerregio Amsterdam het project bij succes ook landelijk te kunnen uitrollen. Een wens die goed aansluit bij het fietsbeleid van staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Zij wil 200.000 extra mensen op de fiets naar het werk krijgen. Om dit te kunnen realiseren moeten er meer voorzieningen komen en bestaande voorzieningen effectiever gebruikt worden. Het wisselfiets project is hier een mooi voorbeeld van volgens Stientje van Veldhoven.

 

 

Reageer op dit artikel