nieuws

Nederland telt al 490.000 fietsparkeerplekken

Ondernemen 318

Nederland telt al 490.000 fietsparkeerplekken
Tijdens de opening van de nieuwe fietsparkeerstalling bij het Centraal Station in Utrecht maakte Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) bekend dat de Nederlandse Fietscultuur is voorgedragen voor de nationale lijst van immaterieel erfgoed.

De grootste fietsenstalling ter wereld – bij het station in Utrecht met plek voor maar liefst 12.500 plekken – is officieel in gebruik. Daarmee komt het totaal aantal fietsparkeerplekken in ons land op 490.000. Een aantal jaren geleden lag dit nog op 200.000 stuks.

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) opende de grootste fietsenstalling ter wereld. In haar openingswoord stelde ze dat de het aantal mensen dat de fiets pakt groeit en blijft groeien. “Het aantal fietsparkeerplekken in ons land groeide afgelopen jaren fors. En we zijn zeker nog niet klaar; met het extra geld dat het kabinet hiervoor uittrekt komen er nog veel meer plekken op drukke stations door het hele land. Met deze nieuwe stalling kunnen weer duizenden reizigers extra hun fiets vlakbij hun perron kwijt.” Het aantal reizigers dat met de trein reist – waarbij de helft van hen met de fiets naar het station komt – stijgt de komende jaren met 30%.

Nederlanders fietsen 15 miljard kilometer per jaar

Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat fietsen onderdeel uitmaakt van de Nederlandse identiteit. Alle Nederlanders samen fietsen zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Daarmee is fietsen goed voor ruim een kwart van onze verplaatsingen. Zulke hoge gebruikscijfers vragen om creatieve oplossingen. Zo bouwen we in Nederland enorme fietsgarages en heuse ‘fietsflats’ om al die fietsen een plekje te geven. De grootste fietsenstalling ter wereld bij Station Utrecht Centraal is de nieuwste aanwinst.

Het artikel gaat verder onder de foto.

De grootste fietsenstalling ter wereld

De gemeente Utrecht, Prorail en NS realiseerden samen de fietsenstalling Stationsplein in Utrecht. Naast 12.500 parkeerplekken biedt de stalling ruimte aan 1.000 OV-fietsen. De stalling is 24/7 open en gebruikers kunnen hun fiets elke eerste 24 uur gratis stallen. Verder bestaat de stalling uit drie verdiepingen en gaat er een doorgaand fietspad door de stalling zodat reizigers aan twee kanten in en uit de stalling kunnen fietsen. Een digitaal verwijssysteem helpt de fietsers makkelijk vrije plekken te vinden. Vanuit de stalling zijn reizigers zo op het perron. Utrecht Centraal is daarmee met recht een muliti-modaal OV-knooppunt.

Maak fietsen nóg aantrekkelijker

Om fietsen van en naar stations nog aantrekkelijker en makkelijker te maken wordt door gemeenten, ProRail en de NS fors geïnvesteerd in fietsvoorzieningen bij stations. De grootste fietsenstalling ter wereld is daar een mooi voorbeeld van. Tot nu toe zijn er rond Utrecht Centraal in totaal 22.000 openbare plaatsen.

 

 

Reageer op dit artikel