nieuws

Pon verkoopt recordaantal e-bikes

Ondernemen 4602

Pon Bicycle Group zag in 2018 zijn omzet met 14% stijgen. Pon verkocht in totaal 720.000 fietsen in dat jaar. Elektrische fietsen namen ongeveer de helft van de verkopen voor hun rekening.

Pon verkoopt recordaantal e-bikes
De Pon Bicycle Group verkocht in 2018 zo'n 720.000 fietsen, waarvan circa de helft e-bikes.

De Pon Bicycle Group is de op 1 na grootste fietsenfabrikant, na de Accell Groep. Onder Pon vallen de merken Gazelle, Derby, Cervélo, Santa Cruz en BBB Cycling.

E-bikes

De totale omzet van de Pon Bicycle Group kwam uit op 786 miljoen euro. Volgens Janus Smalbraak, CEO van Pon Holdings (eigenaar van Pon Bicycle Group), waren ongeveer de helft van de 720.000 verkochte fietsen e-bikes.

Fietsen goed voor 10% van totale omzet Pon

Pon Bicycle Group was goed voor zo’n 10% van de omzet van Pon Holdings, dat over 2018 een recordomzet van 7,5 miljard euro in de boeken zette. Het familiebedrijf verzorgt in Nederland – en enkele andere landen – de import van Volkswagen, Skoda, Seat, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini en Bugatti.

Het importeren en verkopen van auto’s is de belangrijkste bezigheid van Pon, dat al sinds 1930 Volkswagen importeert in Nederland. De autodivisie realiseerde vorig jaar een omzet van 4,7 miljard euro; 16% meer dan in 2017. Volgens CEO Smalbraak zorgde met name de overname van de IndiGo Auto Group in de VS vorig jaar voor een flinke omzetgroei van de personenautodivisie.

Aandeel in Accell

Afgelopen november kocht Pon Holdings een 20% aandeel in het beursgenoteerde Accell Group NV. Volgens financieel analisten vormde dit slechts een eerste stap in een proces dat uiteindelijk zou moeten leiden tot een volledige overname van de Accell Group. Daarmee zou de grootste fabrikant van (elektrische) fietsen ter wereld ontstaan.

Supermacht in fietsen

Pon beoogde in april 2017 al die supermacht in fietsen te worden, toen het zo’n 850 miljoen euro bood voor alle Accell-aandelen. Dat bod werd uiteindelijk afgeslagen door Accell. Dat Pon nu weer nadrukkelijk op Accell’s deur klopt, wordt door analisten gezien als een briljante zet.

Sinds juni 2018 wordt de Pon Bicycle Group bestuurd door Huub Lamers and Joe Graney. Voormalig Gazelle-CEO Lamers is verantwoordelijk voor alle activiteiten in Europa, het Midden-Oosten en Azië-Pacific. Santa Cruz-CEO Joe Graney is verantwoordelijk voor de activiteiten in Noord-Amerika.

 

Reageer op dit artikel