nieuws

Plan België: btw op fietsen van 21% naar 6%

Ondernemen 3900

In België is een voorstel aangenomen om de btw op de aankoop van een fiets of een elektrische fiets te verlagen van 21 naar 6%. Het is nog niet zeker of en wanneer de maatregel van kracht gaat worden en wat dus de gevolgen voor de Nederlandse vakhandel in de grensstreek zullen zijn.

Plan België: btw op fietsen van 21% naar 6%

“Een rechtstreekse korting van 15 procent op de factuur, is een sterke maatregel om het gebruik van de fiets aan te moedigen”, reageert een verheugde Laurent Devin van de socialistische partij PS, die het initiatief nam voor het wetsvoorstel.
“Het doel is meer mensen naar dit efficiënte en ecologische vervoersmiddel te lokken.”

Aangenomen door het Huis, vraagtekens bij de branche

De maatregel is aangenomen door de financiële commissie van het Huis. Maar de Belgische branchefederatie Traxio plaats vraagtekens wanneer de maatregel van kracht gaat worden. “Het voorstel moet namelijk eerst worden goedgekeurd door de Plenaire Kamer. Die zal hierover in de loop van april beslissen.”
Op dit moment heeft België een minderheidsregering, in mei worden verkiezingen gehouden. Traxio: “Daarna zal de volgende regering dit voorstel moeten voorleggen aan de Europese Commissie, die op haar beurt enkele maanden de tijd zal nemen om deze aanvraag af te wijzen of goed te keuren.”

Pas volgend modeljaar aan de orde

“Van een btw-verlaging zal naar alle waarschijnlijkheid pas sprake kunnen zijn (als die er al komt) vanaf het volgende modeljaar. Dit zou alvast een positief en verzachtend effect kunnen hebben op de verwachte prijsstijgingen in de fietssector”, volgens Traxio.

In 2018 verkocht de vakhandel in België 503.119 nieuwe fietsen, waarvan bijna 50% elektrische.

Lees ook de reactie van de BOVAG op het Belgische voorstel.

 

 

Reageer op dit artikel