nieuws

Opleiding Eerste Fietstechnicus niveau 3 op Horizon College

Ondernemen 930

Het Horizon College in Heerhugowaard is dit schooljaar met de opleiding Eerste Fietstechnicus niveau 3 gestart, naast de al langer bestaande opleiding Fietstechnicus niveau 2. Met de nieuwe opleiding wil het Horizon College voldoen aan de behoefte in de branche aan meer vakgerichte specialisatie en daarnaast het vak van fietstechnicus interessanter maken voor studenten met een hogere vooropleiding.

Opleiding Eerste Fietstechnicus niveau 3 op Horizon College
Studenten van de mbo-opleiding Eerste Fietstechnicus van het Horizon College volgen een gastles dynamische bikefitting bij Beukers Bike Center in Petten (N-H).

“We merken dat er binnen de fietsenbranche steeds meer behoefte bestaat aan erkenning en vakgerichte specialisatie”, zegt Jan Bosman, docent Fietstechniek bij het Horizon College. “Bij de niveau 2-opleiding wordt een zeer goede en brede basis gelegd voor het vak. Daarmee kun je uitstekend werken als fietstechnicus. Maar de gebruikte technologie wordt steeds comlexer en innovatiever. Ook zijn sterkere communicatieve vaardigheden gevraagd. Daarom hebben we besloten om de opleiding Eerste Fietstechnicus niveau 3 te starten. We hopen dat op deze manier het vak ook voor studenten met een hogere vooropleiding interessant wordt.”

Ontwikkeling nodig voor professionalisering van de fietsbranche

Bosman constateert dat het voor de professionalisering van de branche belangrijk is dat men zich blijft ontwikkelen. “We hebben elkaar hierin nodig. We werken nauw samen met veel lokale ondernemers. Naast de reguliere lessen worden er door verschillende specialisten gastlessen verzorgd binnen de opleiding Eerste Fietstechnicus. Dit werkt voor de studenten inspirerend. Andere gezichten voor de klas die op specifieke vakgebieden enorm gepassioneerd hun kennis kunnen en willen delen.”

Deze gastlessen vinden plaats op het Horizon College of op locatie bij een bedrijf. Ze gaan bijvoorbeeld over dynamische bikefitting (Beukers Bike Center), kleding (Matong), framebouw (JGB Cycles), carbon & reparatie (New Carbon) en sportvoeding (Groot in de praktijk).

“Er staan nog meer gastlessen gepland over verschillende onderwerpen. In ieder geval zijn de studenten enthousiast en de resultaten zeer positief”, aldus Bosman.

Reageer op dit artikel