nieuws

Gazelle: woensdag de beste fietsdag

Ondernemen 835

De beste dag van de week om met de fiets naar het werk te gaan? De woensdag, zegt Gazelle. Dan is het namelijk het vaakst droog. Niet dat de fietsende forens zich iets van het weer aantrekt…

Gazelle: woensdag de beste fietsdag

“De tijd van goede voornemens komt er weer aan”, zegt Gazelle. Veel van die voornemens gaan over ‘meer bewegen’. “En dat betekent dat de fiets in beeld komt voor woon-werkverkeer, al was het maar voor één dag in de week. Als het dan toch één dag is: uit statistieken van Buienradar blijkt dat woensdag de droogste werkdag van de week is”, aldus Gazelle.

Los van de goede voornemens stappen volgens VikingBlog iedere dag 1,5 miljoen mensen op de fiets om naar het werk te gaan. “Dat is een kwart van de beroepsbevolking”, weet de Dierense fietsfabrikant.

Buienradar

Vrijwel al die mensen checken het weer voordat ze op de pedalen gaan staan, zegt Gazelle. “Het grootste deel van de woon-werkfietsers (zo’n 60%) kijkt daarvoor simpelweg naar buiten. Een andere grote, wellicht iets wetenschappelijker ingestelde groep, grijpt daarbij ook naar Buienradar. Andere apps en het weerbericht op radio en TV worden door een minderheid geraadpleegd.”

Woensdag de droogste dag

Uit een zoektocht in Buienradar-data van de afgelopen 10 jaar blijkt volgens de fietsfabrikant dat woensdag de meest geschikte dag is om met de fiets naar het werk te gaan. “Statistisch gezien is dit namelijk de droogste werkdag. Ook een statistisch feit: het droogste uur van elke dag is tussen 9.00 – 10.00 uur.”

Regen houdt de forens niet tegen

Eén ding is zeker: het weer gaat ondanks actuele voorspellingen en statistieken volledig zijn eigen gang. Maar vervolgens blijkt ook dat de fietsende forens zich niet laat stoppen door een bui: 80% stapt toch op, zegt Gazelle.

Ruim een derde van de fietsende forenzen aarzelt niet en gaat direct op pad, maar er zijn ook fietsforenzen die 5 minuten (28,6%) of 10 minuten (13,8%) wachten tot de bui is overgetrokken.

“Van al die noeste fietsers vindt 73% dan wel dat men op het werk begrip moet hebben voor het wat later aankomen”, constateert Gazelle.

Grens aan het incasseringsvermogen

En er zit ook een grens aan het incasseringsvermogen van degenen die per fiets naar het werk gaan. Het merendeel van de fietsers kiest bij onweer en ijzel voor een andere vorm van vervoer: ruim de helft pakt dan de auto, een derde kiest voor het OV en een kleine groep gaat te voet.

Reageer op dit artikel