nieuws

Spanninga schenkt 100.000 euro aan Fonds Slachtofferhulp

Ondernemen 425

Veel waardering voor Feike Spanninga tijdens het 100-jarig jubileumfeest gisteren in Joure. Van de werknemers van de vestigingen in Frankrijk, China en Taiwan en van Pieter van Vollenhoven. Hij bedankte Feike Spanninga voor zijn steun aan het Fonds Slachtofferhulp in de afgelopen 20 jaar. Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum overhandigde Feike Spanninga hem een cheque van 100.000 euro.

Spanninga schenkt 100.000 euro aan Fonds Slachtofferhulp
Feike Spanninga overhandigt Pieter van Vollenhoven de cheque. Foto Spanninga

“U doet uw vak fantastisch”, aldus Pieter van Vollenhoven in zijn speech. “Onze paden hebben elkaar gekruist in onze activiteiten voor Verkeersveiligheid en Fonds Slachtofferhulp. Mede dankzij uw technologische hoogstaande producten is het aantal verkeersslachtoffers in de loop van de jaren drastisch afgenomen.” Feike Spanninga geeft aan dat fietsers meer de ruimte moeten krijgen: “De infrastructuur is niet meer berekend op de hoeveelheid fietsen en de verschillende type fietsen.”

Keurmerk fietsverlichting

Spanninga benadrukt het belang van een keurmerk voor fietsverlichting: “Er was een tijd dat verlichting aan allerlei eisen moest voldoen. Deze wetgeving is stap voor stap afgeschaft. Het is tegenwoordig al goed als je maar een klein lichtje hebt voor en achter. Er is zelfs in kroegen al fietsverlichting te koop, voor de prijs van een biertje. Kwalitatief is dat natuurlijk geen goede verlichting en ik denk dat we als branche een taak hebben daar verandering in te brengen.”

Symposium Verkeersveiligheid

In een symposium werd vervolgens gesproken over verkeersveiligheid door Feike Spanninga, Steven van Eijck (voorzitter RAI-Vereniging), Saskia Kluit (directeur Fietsersbond) en Gert Jan Wijlhuizen (gedragswetenschapper verbonden aan het SWOV). Fietsverlichting is niet iets waar fietsers zich erg druk om maken. Gert Jan Wijlhuizen geeft aan dat een bonus als de fietsverlichting het doet beter werkt dan straffen. “Het zou ook een optie zijn dat je niet kan fietsen als de verlichting het niet doet.” Feike Spanninga krijgt de lachers op zijn hand met de opmerking: “Ik krijg al visioenen van een fiets waar de banden van leeglopen als de verlichting het niet doet in het donker.”

Groei ongevallen door groei fietsgebruik

Volgens Saskia Kluit neemt het aantal fietsers steeds meer toe: “De groei van het aantal fietsongevallen is ook te wijten aan de groei van het aantal fietsers. Mensen blijven door de e-bike langer fietsen. Ook gebeuren er meer ongevallen door de grote verscheidenheid van voertuigen op het fietspad.”

Infrastructuur niet aangepast

Steven van Eijck denkt dat de infrastructuur aangepast zou moeten worden: “De infrastructuur is niet aangepast aan de veranderende groep fietsers, we hebben te maken met snorfietsen, e-bikes, speed pedelecs en gewone fietsen. Voor alle voertuigen zou de snelheid bepalend moeten zijn waar iemand fietst of rijdt. Iemand op een speed pedelec waarvan de accu leeg is, moet gewoon op het fietspad kunnen rijden.”

Fietspad breed genoeg

De deelnemers zijn het erover eens dat de fietspaden verbreed moeten worden. Saskia Kluit: “Oudere fietsers hebben een duidelijke belijning nodig en ruimte op het fietspad. De fietsindustrie moet in de bres springen om meer geld te krijgen voor een betere infrastructuur.”

Toekomst verkeersveiligheid

Voor de toekomst verwacht Feike Spanninga dat fietsverlichting steeds milieuvriendelijker wordt. “We zijn constant bezig het stroomverbruik zo laag mogelijk te maken. Zonlicht als alternatieve energiebron komt er ook aan, daar zijn we volop mee bezig.” Verder blijft hij zich inzetten voor een keurmerk voor fietsverlichting: “In samenwerking met de RAI Vereniging zetten we ons in voor een keurmerk met minimale eisen waaraan fietsverlichting moet voldoen.”

Boek geschiedenis Spanninga

Speciaal voor het 100-jarig jubileum heeft Feike Spanninga een boek geschreven over de rijke geschiedenis van de familie en het bedrijf. Het boek ‘Het smeden van licht’ is te koop. Alle inkomsten van de verkoop zullen geschonken worden aan Fonds Slachtofferhulp.

Foto's

Reageer op dit artikel