nieuws

Veiliger fietsen dankzij zelftest oudere fietser

Ondernemen 815

Het fietsgebruik onder 65-plussers is, vooral door de elektrische fiets, de laatste jaren flink toegenomen. Een mooie ontwikkeling; mensen blijven hierdoor langer mobiel en fit. Het aantal (eenzijdige) ongevallen onder deze doelgroep is helaas flink gestegen het afgelopen jaar. Daarom is een (pilot) test ontwikkeld waarmee 65-plussers zelf hun fietsbekwaamheid kunnen testen. Geef het als advies mee aan je oudere klanten en informeer ze over deze zelftest.

Veiliger fietsen dankzij zelftest oudere fietser
Je 65+ klant adviseren om de zeltest te doen; het kan van nut zijn voor je oudere klant. Foto Shutterstock

De zelftest voor oudere fietser is een zelftest die de 65-plusser helpt om snel en betrouwbaar inzicht te krijgen in zijn of haar fietsbekwaamheid. De insteek hierbij is om iedere 65-plusser zo lang mogelijk mobiel te houden en daar waar het kan te ondersteunen met adviezen voor een veilige deelname aan het verkeer. Het is een vrijblijvend advies en heeft geen gevolgen voor de deelnemers. De zelftest kan worden ingevuld in de eigen vertrouwde omgeving op elk gewenst moment.

Pilotfase voor feed back en verbeteringen

Momenteel wordt een proef uitgevoerd om de huidige versie van de test te verbeteren. De opdrachtgevers (de provincies Overijssel/Drenthe) vragen zoveel mogelijk mensen boven de 65 om hiermee te helpen door de proeftest in te vullen. Na het invullen van de proefversie, krijgen de deelnemers een terugkoppeling van de juiste antwoorden samen met een toelichting en tips.

Plaats de link naar de zelftest op de website van je winkel

Hoe kom je bij de zelftest voor 65+ fietsers?

De link naar de proefversie van de zelftest is: https://haskoningdhv.datacoll.nl/vlzzuztflz?l=nl. Deze kun je op de website van je winkel plaatsen met een oproep erbij. Of op een iPad op de toonbank/balie plaatsen als startpagina.

Eenvoudige online test

Op het Fietscongres 2018 in Rotterdam presenteerde Geertje Hegeman van Royal HaskoningDHV (dat de test ontwikkelde) de sessie ‘Een zelftest voor oudere fietsers’. Ze liet zien hoe met een eenvoudige online test te meten is wat je sterke en zwakke punten in het verkeer zijn als (oudere) fietser. De deelnemers beantwoorden vragen die worden ondersteund door foto’s en filmpjes van verkeerssituaties.

Stukje bewustwording

Het is met name bedoeld om bewustwording te creëren bij deze mensen. De zelftest is uitdrukkelijk niet bedoeld om mensen ervan te weerhouden om te fietsen, maar als dat nodig is door te verwijzen naar een cursus of extra training om zich veiliger en zekerder te voelen in het verkeer. Zodat ze langer onbezorgd door blijven fietsen.

Definitieve versie eind 2018 online

De officiële versie van de test zal eind 2018 online staan. Deze versie bevat een uitgebreidere terugkoppeling op de score, hoe men scoort ten opzichte van anderen en tips. Bijvoorbeeld of het raadzaam is nog een extra training te volgen, met relevante links daarbij. Royal HaskoningDHV en Cito in opdracht van het ROV ON en VVB Drenthe ontwikkelden deze online zelftest. Met de zelftest krijgen ouderen (en eventueel hun mantelzorgers) snel en betrouwbaar inzicht in de fietsbekwaamheid van de oudere fietser.

Bent u 65+ en fietst u graag? Dan kunnen wij uw hulp goed gebruiken!

Reageer op dit artikel