nieuws

Gestage neergang Hans Struijk Fietsen

Ondernemen 6818

Gestage neergang Hans Struijk Fietsen
Hans Struijk Fietsen werd 2 juli 2018 failliet verklaard. Foto Redactie Tweewieler

Hans Struijk Fietsen is failliet verklaard door de rechtbank Oost-Brabant. De surseance van betaling is omgezet in een faillissement. De afgelopen 3 jaar kenmerkte zich, ondanks grootse plannen, door een teruglopend bedrijfsresultaat.

Bastiaan Hagenouw begon in januari 2009 samen met Timon Rutten met twee winkels van Hans Struijk in Den Haag en Rijswijk. In de jaren erna werd Fietsenwinkel.nl als online platform gelanceerd. December 2013 stopte Timon Rutten als operationeel directeur bij IBG en brak Fietsenwinkel.nl met Hans Struijk Fietsen (HSF). Investeerder in IBG is private equity fonds NPM Capital.

IBG verkocht Hans Struijk Fietsen aan Fiets!

Omdat IBG ontevreden was over de locaties van de winkels, verkocht het de winkelketen in 2015 aan de Belgische branchegenoot Fiets! Destijds boekten de winkels met 150 werknemers een omzet van 22 miljoen euro. IBG is nog steeds de geldschieter van Fietsenwinkel.nl en heeft daarmee een nieuwe keten fietsenwinkels opgezet.

Klaarstomen voor de toekomst

Nog in september 2017 ondertekende de Duitse fietsfabrikant Derby Cycle (Kalkhoff en Focus) opnieuw een contract met fietsenwinkelketen Fiets! – Hans Struijk Fietsen. Voor een partnership voor de langere termijn. In elk geval tot en met 2018. En eind december 2017 werd Alain Beyens als nieuwe CEO Fiets! – Hans Struijk Fietsen aangesteld. Hij moest de fietsenwinkelketen verder klaarstomen voor de toekomst.

Doel is een sterk aanbod combineren met een sterk winkelnetwerk en eigen werkplaatsen

Ambities Fiets!

De Belgische fietsenwinkelketen wilde, met een netwerk van winkels en werkplaatsen in België en Nederland, inspelen op nieuwe trends. E-commerce, B2B, B2G (Business to Government), beleving en connectiviteit zijn speerpunten in het beleid voor de komende jaren, waar Beyens invulling aan ging geven. ‘Tegelijk blijven we, zowel naar bedrijven als naar consumenten, een sterk aanbod combineren met een sterk winkelnetwerk en eigen werkplaatsen’, zei Fiets!.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de verkoop

Vervolgens bleek Hans Struijk Fietsen een blok aan het been van Fiets!. Die zette Hans Struijk in mei 2018 in de verkoop om zich op de Vlaamse markt te kunnen richten. De filialen van Hans Struijk Fietsen in Zoetermeer en Amsterdam moesten per 1 juli 2018 de deuren al sluiten.

Doek gevallen voor Hans Struijk Fietsen

Met het faillissement komt definitief een einde aan de keten die in 2009 werd opgericht. Er staan zo’n 120 medewerkers op straat.

Tot en met 2016 groeide Hans Struijk Fietsen in winkels. De 13e winkel werd geopend in 2012, in 2016 werden dat er 16 met de overname van Jan Kooij Tweewielers in Nijmegen.

Reageer op dit artikel