nieuws

Data cruciaal voor gezonde distributieketen

Ondernemen 497

Data cruciaal voor gezonde distributieketen
Tijdens de Bike Europe conferentie lanceerde het platform Digitaal Samenwerken Tweewielers, kortweg DST, een standaard voor uniforme productcodering. Foto Bike Europe, Peter Hummel

Bike Europe organiseerde een conferentie over de distributieketen in de fietsensector. De nadruk lag op online verkoop en snel leveren. De sprekers gaven inzicht in de uitdagingen die directe verkoop aan consumenten met zich meebrengt.

Op 7 juli, de dag voor de start van Eurobike 2018, vond de conferentie  met de titel ‘The Scenes Behind Online Sales’. Zo’n 100 kopstukken uit de fietsenindustrie namen deel aan de conferentie. Vier key note sprekers brachten de boodschap over dat de oplossing om dichter op de markt te zitten, de uitwisseling van digitale data is.

Siemens: processen gedigitaliseerd

Een van de key note sprekers was Christian Dörner van Siemens. “Digitalisering is de holistische (complete) benadering om de hele distributieketen te integreren. Met onze software zijn we inmiddels in staat om de bedrijfsprocessen van vrijwel elk bedrijf waarmee we een partnership hebben, te digitaliseren.”

Virtuele producten testen

Zo is Siemens in staat om ‘domme machines’ om te vormen tot data providers. Dit wordt gebruikt om zogenoemde ‘Product Twins’ te creëren; virtuele producten die getest kunnen worden voordat ze in serieproductie gaan. Met deze slag wordt data omgeturnd in waarde.

Uniforme productcoderingen nodig

Tijdens de Bike Europe conferentie lanceerde het platform Digitaal Samenwerken Tweewielers, kortweg DST en voor de Nederlandse vakhandel geen onbekende, een standaard voor uniforme productcodering. In de Benelux is deze al gemeengoed, the next step is deze op Europees niveau te introduceren.

DST gaat internationaal

DST liet de aanwezigen zien wat hier al is bereikt: voor meer dan 250.000 artikelen van meer dan 40 leveranciers, waaronder alle grote fabrikanten, is een uniforme productcodering gerealiseerd. Voor de stap naar internationaal gebruik wordt dit opgehoogd naar 550.000 artikelen. Door de uniforme barcode op artikelen, kan het proces van automatisering van de processen in de distributieketen op verschillende niveaus in de sector worden gerealiseerd. Een cruciale stap om veel sneller de gevraagde producten te kunnen leveren.

Product Twins; virtuele producten die getest kunnen worden voor ze in serieproductie gaan

Amazon geanalyseerd

Van het bedrijf CrankTank Business Intelligence spraken Scott en Adrian Montgomery. Zij schilderden de huidige stand van zaken in de online verkoop en de 24-uurs leveringen aan consumenten in de USA. Scott: “Dit is een scenario waarvan je je makkelijk kunt voorstellen dat dit in Europa ook niet meer ver weg is.” Hij analyseerde vooral de bedrijfsvoering van Amazon en wat deze teweeg heeft gebracht in de USA. Hij adviseerde Europese leveranciers en fabrikanten over hoe ze hun ondernemingen gezond houden in de wervelstorm die de online verkoop met zich meebrengt.

Reageer op dit artikel