nieuws

Vestiging Hans Struijk Den Haag gaat ook dicht

Ondernemen 6400

Na Zoetermeer en de vestigingen in Amsterdam gaat ook de winkel van Hans Struijk Fietsen in Den Haag sluiten. Dit was een van de eerste vestigingen van toenmalig oprichter Hans Struijk. Hij vindt het erg jammer wat er momenteel gebeurt: “Zeker voor alle mensen die het betreft.” Ook voormalig bedrijfsleider Ronald van Rumpt betreurt het einde van Hans Struijk Fietsen in The Globe.

Vestiging Hans Struijk Den Haag gaat ook dicht
Foto Hans Struijk Fietsen

Hans Struijk denkt dat de sluiting van de winkels al lange tijd te voorspellen was: “Maar het stemt me zeker verdrietig. Het is jammer, het was niet nodig geweest naar mijn mening. Ik denk dat bij het runnen van zo’n keten een bepaalde visie nodig is. Fietsenwinkels zijn geen schoenenwinkels. Men onderschat vaak de complexiteit. Het runnen van een fietsenzaak is een combinatie van retail, kennis van de producten en dienstverlening. Daarmee is de fietsbranche uniek in de retailsector.”

Goede vestigingsmanager nodig

Vaak wordt geroepen dat het bij de Hans Struijk Fietsen-winkels ontbreekt aan ‘de vent in de tent’. Dat is volgens Hans Struijk niet per se de oorzaak: “Ik heb zelf ook meerdere vestigingen gehad in het verleden. Als je maar een goede vestigingsmanager hebt, hoeft dat geen probleem te zijn.”

Sluiting winkel Den Haag

Dit wordt onderstreept door zijn voormalig bedrijfsleider Ronald van Rumpt. “Hans Struijk en ik zaten echt op één lijn. Daarom ging het in Den Haag heel goed, ook toen Hans zelf niet meer in de winkel stond.” Van Rumpt over de sluiting van ‘zijn’ winkel in Den Haag: “De sluiting van de winkel in The Globe doet wel pijn. Ik heb daar toch 13 jaar lang met hart en ziel aan gewerkt met een heel team mensen. Ik vind het oprecht jammer dat het zo moet eindigen”, aldus Ronald van Rumpt. Na zijn vertrek bij Hans Struijk begon Van Rumpt een eigen fietsenwinkel Geniet van Fietsen in Nunspeet. Hij heeft nog regelmatig contact met zijn voormalige werkgever Hans Struijk.

Fietsshop niet te kopiëren

Van Rumpt heeft vanaf het begin niet geloofd in de keten van Hans Struijk Fietsen: “Een fietsshop is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een Kijkshop. Een fietsenwinkel is niet zo gemakkelijk te kopiëren op een andere plek. Je kunt niet zeggen, er is zoveel vierkante meters, dan heb je zoveel mensen nodig en dan haal je zoveel omzet. Zo werkt het in de praktijk niet.”

Imago opbouwen als fietsondernemer

Hans Struijk denkt dat het als fietsondernemer belangrijk is een bepaald imago op te bouwen: “In mijn tijd waren er ook prijsstunters bij ons in de buurt. In onze winkel gaven we geen korting en toch bleven klanten bij ons komen. Puur omdat we een goed imago hadden opgebouwd van betrouwbaarheid en we tot het uiterste gingen om het onze klanten naar de zin te maken.” Hij hoopt dat de medewerkers van de winkels van Hans Struijk Fietsen goed terechtkomen: “Daar lopen veel goede mensen rond. Er is een gebrek vakkundig personeel dus ik hoop dat ze een andere plek kunnen vinden.”

Geschiedenis Hans Struijk

In Den Haag en omstreken was Hans Struijk in het verleden echt een begrip. Hij runde in de stad hij twee vestigingen en in 2003 won hij met zijn winkel in The Globe de titel Tweewielerwinkel van het Jaar. Nadat hij zijn winkels in 2009 verkocht aan de International Bike Group (IBG, van Fietsenwinkel.nl) groeide het aantal Hans Struijk Fietsen-winkels naar 16 vestigingen. In 2015 gingen 15 winkels daarvan over naar het Belgische Fiets! Half mei maakte de Belgische eigenaar Fiets! bekend filialen van Hans Struijk Fietsen te willen verkopen.
Na de sluiting van de vestigingen in Zoetermeer, Amsterdam en Den Haag is het nog niet bekend wat er met de overige winkels van Hans Struijk Fietsen gaat gebeuren. Er zijn volop geruchten over overnamekandidaten, maar concreet is dat nog niet.

 

 

Reageer op dit artikel