nieuws

Gestolen fiets dankzij ANWB track&trace binnen 24 uur terecht

Ondernemen 2023

Gestolen fiets dankzij ANWB track&trace binnen 24 uur terecht

De eerste – en tot nu toe enige – gestolen fiets die is uitgerust met de ANWB track&trace-zender, werd binnen 24 uur teruggevonden. Dit meldt de ANWB. De track&trace-zender hoort bij de ANWB Blijven Fietsen Verzekering. Tot nu sloten meer dan 1.000 fietsers zo’n verzekering af.

De ANWB Blijven Fietsen Verzekering heeft, zo zegt de bond, 2 doelen. Het eerste is voorkomen dat fietsen gestolen worden, en wanneer het toch gebeurt, de fiets terugvinden. “Hoewel de verzekering pas kort bestaat, zijn de eerste resultaten bemoedigend. Van de eerste 1.000 fietsen die met een zender zijn uitgerust, is in de eerste maanden slechts 1 gestolen”, aldus de ANWB.

Gestolen fiets razendsnel gevonden

Volgens de bond ligt het aantal fietsendiefstallen normaliter veel hoger. Meer goed nieuws: die eerste gestolen fiets werd binnen enkele uren door opsporingsdienst FRIS teruggevonden. “Zelfs nog voor de eigenaar contact met zijn rijwielhandelaar op kon nemen om de diefstal te melden”, zegt de ANWB.

Lees ook: ANWB Blijven Fietsen Verzekering met track & trace

Track&trace-zender

De zogeheten track&trace-zender is onderdeel van de fietsverzekering. Met die zender is, aldus de ANWB, een gestolen fiets vrijwel altijd terug te vinden. De bond werkt hiervoor samen met 1.000 fietsendealers die de zender plaatsen. FRIS Nederland (Find Recover & Insurance Service) wordt bij diefstal ingeschakeld om de fiets op te sporen.  Fietseigenaren kunnen via de ANWB Fietsenapp de zender activeren en zo de opsporing in gang zetten.

2.200 claims van gestolen e-bikes

Het aantal fietsdiefstallen blijft stijgen, zegt de bond. Vorig jaar ontving de ANWB 2.200 claims van gestolen e-bikes, een groei van 16% ten opzichte van het jaar daarvoor. “Deze stijging is grotendeels te danken aan de populariteit van e-bikes. Bij bijna 1 op de 3 verkochte fietsen van de meer dan 900.000 verkochte fietsen in 2017 ging het om een e-bike. Deze populariteit vertaalt zich ook het toenemend aantal diefstallen van deze fietsen.”

In 2017 vonden bijna 79.000 geregistreerde fietsdiefstallen plaats. “Dit aantal is in werkelijkheid nog veel hoger, aangezien er in slechts 25% van de gevallen aangifte wordt gedaan”, zegt de bond.

Reageer op dit artikel