nieuws

Fietsenwinkel.nl in Radar beticht van misleiding consumenten

Ondernemen 32748

Fietsenwinkel.nl in Radar beticht van misleiding consumenten
Foto Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl kwam afgelopen week negatief in het landelijke nieuws. In een item op Radar Radio blijkt dat in de Nationale E-bike Test van Fietsenwinkel.nl namen van testers veranderd zijn. Verder komt volgens Radar Radio het huismerk Brinckers opvallend goed uit de test en wordt er gesjoemeld met reviews. Het AD publiceerde zaterdag een artikel over deze kwestie.

In de Nationale E-bike Test blijkt volgens Radar Radio in het buitenland hergebruikt waarbij dezelfde testers een andere naam kregen. Verder zijn foto’s die tijdens de testdag zijn gemaakt zijn, digitaal gemanipuleerd.  De test is de vinden op de website Elektrischefietsen.com wat onderdeel is van International Bike Group. Daar vallen ook Fietsenwinkel.nl en fietsfabrikant Brinckers onder.

Brinckers opvallend goed in test

In het radio item is te horen dat consument Erik de reactie mailde met het verhaal dat zijn moeder op zoek was naar een elektrische fiets. Ze kwam daarbij op Elektrischefietsen.com. Op de site staat volgens Erik dat het een redactioneel platform is en geen elektrische fietsen verkoopt en geen offline fietsenwinkels heeft.

Elektrischefietsen.com linkt naar Fietsenwinkel.nl

Op Elektrischefietsen.com komt de consument bij alle merken als verkooppunt op Fietsenwinkel.nl uit. Het viel Erik op dat zij ook de Nationale E-bike Test 2018 hadden en dat fietsen van het merk Brinckers opvallend goed uit de test kwamen. In de categorie e-bikes met middenmotor is de Brinckers Bretagne M8 winnaar. Bij de e-bikes met middenmotor staat de Brinckers Brooklyn F7 op 2 en in de categorie transportfietsen eindigt de Brinckers Baker F3 op de derde plek.

Onafhankelijk testpanel

In de Nationale E-bike Test worden 66 verschillende e-bikes getest. In de uitzending komt Mark de Vos van IBG aan het woord. Hij geeft aan dat de fietsen die getest worden ook bij Fietsenwinkel.nl worden verkocht. Het testpanel van de Nationale E-bike Test is een onafhankelijk panel, maar in de praktijk blijkt het volgens Radar Radio om klanten van Fietsenwinkel.nl te gaan. Het panel bestaat uit Hans, Peter, Claudia, Marieke, Frank en Raymond. Jurist Matthias de Bruyne van Data Driven Marketing Association zet in de uitzending zijn vraagtekens bij de onafhankelijkheid van een zeskoppig testpanel. “Je kan je afvragen of je kan spreken van een goede test als er slechts 6 mensen testen die klant zijn bij Fietsenwinkel.nl. Worden ze betaald of hebben ze wellicht een voorkeur?”

Nationale fietstest ook in andere landen gebruikt

De term Nationale fietstest is ook nogal discutabel. De test is namelijk hergebruikt in Denemarken en Zweden waar IBG eigenaar is van HelloRider. De websites van HelloRider en Fietsenwinkel.nl zijn, op de vertaling na, gelijk. De Nationale E-bike Test is uitgevoerd in Nederland bij een filiaal van Fietsenwinkel.nl in Almere.

Namen testers veranderd

International Bike Group noemt de test in Denemarken ‘National Elcykeltest 2018’ en in Zweden ‘Sveriges Elcykeltest 2018′. Radar Radio ontdekte dat op de Deense en Zweedse websites exact dezelfde testers zijn gebruikt, alleen werden de namen veranderd van alle testers om de indruk te wekken dat deze mensen Deens of Zweeds zijn. De beschrijvingen bij hun profielfoto’s zijn veranderd.

Testuitslag verschillend in diverse landen

Verder is de testuitslag per land anders. Bij de middenmotor wint de Brinckers Bretagne M8, bij de voorwielmotor is de Brinckers Brooklyn een plekje gedaald. Eindigde de Brinckers Baker F3 bij de transportfietsen in Nederland nog op 3, in Zweden staat Baker F3 op plek 4, in Denemarken zelfs op plek 5. Ook staan er andere merken en types in de Deense en Zweedse testen. Radar Radio geeft aan dat dit opmerkelijk is omdat je zou verwachten dat de testuitslag hetzelfde is aangezien dezelfde testers gebruikt worden, er op dezelfde locatie is getest met dezelfde fietsen als bij de Nederlandse test. Jurist De Bruyne zegt dat dat vragen oproept. “Dit wekt de indruk dat niet alles authentiek is door dezelfde profielfoto’s te gebruiken onder andere namen.”

Alleen maar positieve recensies

Een ander kritiekpunt van Radar Radio betreft de reviews van Brinckers, die blijken alleen maar positief te zijn. Tussen de 400 reacties die de redactie bekeek zat geen enkele negatieve tegen. Negatieve recensies van de redactie en jurist De Bruyne werden niet geplaatst. “Het lijkt erop dat Fietsenwinkel.nl reacties filtert waardoor alleen positieve reacties worden gepubliceerd.” De Bruyne zegt op Radar Radio dat de Autoriteit Consument & Markt enkele jaren geleden onderzoek heeft gedaan naar de betrouwbaarheid van consumentenreviews op internet. “Het verwijderen van negatieve reviews zonder dit te vermelden kan misleidend zijn, omdat er zo een onvolledig en vertekend beeld van het product kan ontstaan bij potentiële klanten.”

Stockfoto’s op website Brinckers

Consument Erik, die de redactie op de hoogte stelde, constateert dat ook op de website van Brinckers alleen maar positieve reviews te vinden zijn. Als voorbeeld noemt hij die van Marie-Louise uit Beesd en Dennis uit Warmond. Hij zegt in het programma: “daar bleek helemaal niks van te kloppen. Die fotootjes waren in ieder geval nepfoto’s.” De redactie zocht het uit en kwam erachter dat Brinckers stockfoto’s gebruikt. Dennis uit Warmond heet op een andere website Gregory Mitchel uit Zwitserland, Michael M uit Toronto, Alex Winslow, Dmitry Voronin en Alexander Pushkarev. Marie-Louise uit Beesd staat op buitenlandse websites als Robin, Jennifer Reich, Carrie Pollock en ‘volwassen vrouw met glimlach’ op Shutterstock. Ook andere klanten, zoals Huub en Josiene van Kleef uit Overveen, Mirjam de Roode-Schaverman uit Soest en Sabine de Reuver uit Drachten, zijn niet te vinden. Google verwijst telkens naar Brinckers.

Plaatsen van neprecensies mag niet

Jurist De Bruyne van DDMA geeft op Radar Radio aan dat een bedrijf geen neprecenssies mag plaatsen. “De wet stelt in artikel 193g in boek 6 van het Burgerlijk Wetboek dat het misleidend kan zijn als bedrijven zich op bedrieglijke wijze voordoen als consument. Op basis van die positieve recensies neemt de consument misschien een ander besluit en dat mag niet. En dat gebeurt als nepreviews een kunstmatig positief beeld schetsen. Consumenten die vermoeden dat een bedrijf nepreviews plaatst of negatieve ervaringen weigert kunnen zich melden bij de Reclame Code Commissie. Die doet vervolgens onderzoek en een  uitspraak dat een bedrijf bepaalde zaken moet aanpassen of niet.” Volgens De Bruyne worden deze uitspraken in 98 procent van de gevallen door de adverteerder opgevolgd. “De overige twee procent gaan naar de Autoriteit Consument & Markt die boetes kan uitdelen.”

Reactie IBG

Mark de Vos van International Bike Group (IBG), het overkoepelende bedrijf van Fietsenwinkel.nl, Elektrischefietsen,com en Brinckers komt uitgebreid aan het woord in de uitzending van Radar Radio. Hij geeft meermalen aan dat hij een en ander moet nakijken of met zijn Zweedse en Deense collega’s moet bespreken als het gaat om dezelfde foto’s met andere namen bij de testers.  Over de negatieve reviews die niet worden geplaatst zegt De Vos dat dat niet hun beleid is. Hij gaat uitzoeken wat er aan de hand is. Inmiddels heeft International Bike Group de test verwijderd van HelloRider.dk en HelloRider.se. Op Fietsenwinkel.nl staat de test nog wel.

Bron: Radar Radio

 

Lees ook Reactie IBG op uitzending Radar Radio

 

Reageer op dit artikel