nieuws

Fiets inzetten voor terugdringen zakelijke CO2-uitstoot

Ondernemen 1341

Fiets inzetten voor terugdringen zakelijke CO2-uitstoot
Anders Reizen geeft een aantal voorbeelden voor inzet van de fiets om de uitstoot CO2 door zakelijk verkeer terug te dringen. Beeld Anders Reizen

Een grote groep Nederlandse bedrijven, waaronder Philips, Unilever en KPN, belooft om de CO2-uitstoot door hun zakelijke reizen in 2030 met de helft te hebben teruggebracht. De fiets kan daarbij een belangrijke rol spelen.

Natuur & Milieu was in 2015 een van de initiatiefnemers van het samenwerkingsverband Anders Reizen. De bedrijven hebben met gezamenlijk bijna 300.000 werknemers. De coalitie ontstond in aanloop naar de Klimaattop van Parijs.

Anders Reizen

Op de website Anders Reizen staan tips voor bedrijven om een duurzaam mobiliteitsbeleid te implementeren. Wat voor maatregelen moet je daarvoor treffen? Anders Reizen geeft een aantal voorbeelden uit de praktijk voor inzet van de fiets:

  • Bied uw medewerkers een fietskilometervergoeding aan. Ideaal voor medewerkers die geen reiskostenvergoeding/OV vergoeding ontvangen omdat ze minder dan 10 kilometer bij het werk vandaan wonen. Of voor medewerkers die vanaf het station naar kantoor willen fietsen. (Achmea)
  • Geef medewerkers de mogelijkheid om vanuit het brutoloon een fiets voor woon-werkverkeer aan te schaffen. (Achmea, KPN,  NS)
  • Laat medewerkers voor zakelijk verkeer een OV-fiets gebruiken als de locatie niet als stationslocatie is benoemd. Onder stationslocatie verstaan we een kantoor dat op loopafstand ligt van een station. (Achmea)
  • Geef korting bij het aanschaffen van een lease e-bike bij een externe partij. (Eneco, Nationale Nederlanden)
  • Faciliteer elektrische fietsen en pas fietsenstallingen aan. (KPN en pilot bij Arcadis, ook voor woon-werkverkeer)

Ook worden tips gegeven om het gebruik van het OV te stimuleren en meer gebruik te maken van regelingen voor elektrische auto’s en te carpoolen. Overigens, op tweewieler.nl is een aardige blog te lezen over de CO2-uitstoot van een fietser!

Vooruitgang in terugdringen CO2

Volgens Natuur & Milieu is in de praktijk al vooruitgang waar te nemen. ABN AMRO geeft nieuwe medewerkers bijvoorbeeld standaard een ov-jaarkaart en accountantsbureau PwC vervangt vliegreizen onder de 500 kilometer zo veel mogelijk door treinreizen. Verder gaat Eneco geheel over op elektrische leaseauto’s en ingenieursbureau Arcadis verhuisde naar een locatie met goede ov-verbindingen, iets wat VodafoneZiggo ook gaat doen.

CO2-uitstoot zakelijk verkeer 13 megaton per jaar

De CO2-uitstoot voor zakelijk verkeer bedraagt naar schatting nu nog ruim 13 megaton per jaar. Dat is evenveel als de CO2-uitstoot door aardgas van meer dan 4,5 miljoen huishoudens. Overigens zal de hulp van de overheid wel nodig zijn om aan het streven van een halvering te voldoen. “De maatregelen vereisen grote capaciteitsverhoging in het openbaar vervoer en uitbreiding van fietsinfrastructuur,” aldus Natuur & Milieu.

Werk aan de winkel

Onderzoek door het economisch bureau van ING wijst uit dat er in Nederland sowieso nog een hoop werk aan de winkel is om de uitstoot van CO2 in lijn met het kabinetsdoel terug te brengen tot 113 megaton in 2030. Vooral van de elektriciteitssector wordt veel gevraagd, aldus de bank. Afgezet tegen het jaar 1990 nam de uitstoot van CO2 in Nederland met 2 procent toe. Daarmee doet Nederland het op dat vlak slechter dan de Verenigde Staten waar deze uitstoot maar met 1 procent toenam.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel