blog

BLOG Nieuwe franchisewet

Ondernemen 888

In deze blog vertelt Maarten Akkers, voorzitter van BOVAG Fietsbedrijven, over een nieuwe franchisewet en hoe BOVAG daarbij betrokken is. “BOVAG hakt vrijwel dagelijks met het franchise-bijltje, aangezien zulke constructies in bijna elke branche die we vertegenwoordigen voorkomen.”

BLOG Nieuwe franchisewet
Maarten Akkers is voorzitter BOVAG Fietsbedrijven.

“De autodealer is in feite een franchiser van de autofabrikant, de meeste tankstations hebben het logo van een grote oliemaatschappij op het dak staan en ook in de fietsenbranche hebben dealercontracten hun intrede gedaan. In sommige gevallen gaat het bij fietsenwinkels om grote ondernemingen die prima hun mannetje staan bij onderhandelingen, maar vaak betreft het kleine zelfstandigen die worden geconfronteerd met contractvoorstellen die op z’n zachtst gezegd niet bepaald in het voordeel van de lokale ondernemer uitpakken. Om de positie van de retailer in dit krachtenveld te versterken heeft BOVAG de afgelopen jaren het voortouw genomen om de dealerverenigingen voor Accell en Gazelle op te zetten en te ondersteunen. 

BOVAG levert input voor nieuw wetsvoorstel

Verplicht tot investeringen, zonder dat daar een reële vergoeding of concrete winstgroei tegenover staat

Om ervoor te zorgen dat onduidelijkheid over franchisecontracten definitief tot het verleden behoort, heeft BOVAG zich afgelopen jaar tevens aangesloten bij Franchisenemers Netwerk Nederland. Zo leverden wij input voor het nieuwe wetsvoorstel van staatssecretaris Mona Keijzer. Deze franchisecode moet ervoor gaan zorgen dat ondernemers beschermd worden tegen onevenwichtige constructies. De experts van BOVAG zijn regelmatig in gesprek met het ministerie van Economische Zaken hierover en onlangs was er ook een werkbezoek van hoge ambtenaren bij een autodealer.

Concrete wetgeving

Net als nu bij fietsenwinkels gebeurt, worden autodealers contractueel verplicht tot allerhande investeringen voor de uitstraling van hun bedrijf, zonder dat daar een reële vergoeding of concrete winstgroei op de korte termijn tegenover staat. Daarnaast gelden er vaak afnameverplichtingen en bepaalde betalings- en financieringscondities. Zie daar de noodzaak voor wettelijke verankering van rechten en plichten bij franchisecontracten. U kunt sowieso altijd terecht bij BOVAG of uw nieuwe dealervereniging voor ondersteuning en advies, maar met concrete wetgeving achter de hand werkt dat nét even wat makkelijker.”

Maarten Akkers 
Voorzitter BOVAG Fietsbedrijven 

 

 

 

Reageer op dit artikel