blog

BLOG Eugen Uppelschoten: Schaars goed

Ondernemen 3023

BLOG Eugen Uppelschoten: Schaars goed
In zijn columns en blogs geeft Eugen Uppelschoten, eigenaar van Bikeshop Amersfoort, zijn visie op de branche. Foto Tweewieler

We zijn al een tijd op zoek naar een goede monteur en kunnen die maar niet vinden. Het is nog nooit zo lastig geweest om een vacature vervuld te krijgen. Van anderen in de branche hoor ik dat het lijkt alsof alle fietsenwinkels op zoek zijn. Goede monteurs zijn blijkbaar schaars goed geworden.

Wat is er aan de hand? Is er te weinig instroom? Zijn er veel meer monteurs nodig dan voorheen? Nemen fietsmonteurs afscheid van het vak? Ik begrijp dat er weinig interesse is voor de BBL opleidingendus de instroom is niet geweldig. En vermoedelijk zijn er inderdaad meer monteurs nodig dan voorheen. In tegenstelling tot voorspellingen lijken er toch vooral meer winkels bij te komen in plaats van te verdwijnen, in ieder geval in onze omgeving. De mobiele fietsenmaker is erbij gekomen, fabrikanten breiden de garantie/serviceafdelingen uit. Daar gaan allemaal (potentiele) monteurs aan op.  

Nemen monteurs afscheid van het vak?

Er is meer werk dan we aankunnen en dat gaat ten koste van de mate van service die we kunnen leveren

Rest de vraag of monteurs afscheid nemen van het vak. Uit onze eigen ervaring weten we dat het met een aantal monteurs inderdaad het geval is. Of dat verder bij collegas speelt, daar heb ik weinig zicht op. Waar ik wel zicht op heb, zijn op de gevolgen van een gebrek aan monteursEr is meer werk dan we aankunnen en dat gaat ten koste van de mate van service die we kunnen leveren. Pechreparaties duren langer, onderhoudafspraken hebben een lange wachttijd en op nieuwe fietsen moet de klant langer wachten.  

Herkenbaar in alle technische/ambacht beroepen

Dat is geen goed gegeven en al helemaal niet voor de lange termijn. Het schijnt niet alleen een probleem te zijn van de fietsenbranche maar herkenbaar in alle technische/ambacht beroepen. Dus als het om potentiële fietsmonteurs gaat, concurreren we ook nog eens met andere beroepen waar de nood hoog is.  

Goede monteurs zijn noodzakelijk om klanten blij te maken en te houden. Daarmee zijn ze de motor van onze winkels. Zonder goede monteurs vallen we stil. Het lijkt me daarom goed dat we hier als branche werk van maken en snel ook. Inventariseer branchebreed wat er gaande is, onderzoek het potentieel en maak een slim plan om de juiste mensen te verleiden en op te leiden. 
Wie pakt het op?

 

 

Reageer op dit artikel