blog

BLOG Reina van der Linde: laat de drukte maar komen!

Ondernemen 2549

En… zijn we er allemaal klaar voor? Het seizoen is vroeg begonnen, of beter gezegd, losgebarsten. April was bizar. Maar weer waren wij er niet helemaal op tijd klaar voor. In januari hebben wij nog met het hele team gezeten en het vorige seizoen van top tot teen doorgenomen: wat ging goed en wat ging fout?

BLOG Reina van der Linde: laat de drukte maar komen!
Reina van der Linde is samen met haar man René eigenaar van twee fietsenzaken in Almere. Exclusief voor Tweewieler vertelt ze over haar belevenissen in de tweewielerzaak.

Wat kan beter en wat moeten we absoluut niet meer doen? Hoe kunnen we aankomend seizoen zo soepel mogelijk laten verlopen met zo min mogelijk stress? Het blijft zo’n raar idee dat je elk jaar, na zoveel jaren ervaring, toch weer elke keer opnieuw moet plannen. Je zou denken dat na zoveel jaren de dingen wel vanzelf gaan.
Niets is minder waar en eerlijk gezegd kan dat, in mijn ogen, het ‘make or break’ effect van je zaak zijn. Het zou zo simpel kunnen zijn, ware het niet dat de klant een eeuwig veranderend wezen is. Die zelfs bepalend kan zijn voor het hele seizoen.

Wordt het een sprint of een marathon?

Welke fiets is hot, welke werkplaats is goed, wat voor vakantie wordt er geboekt en wordt het een fietsvakantie, wat voor toer tocht gaat er gereden worden en welk merk willen ze absoluut wel en absoluut niet? Hoeveel vakantiegeld houden ze over, en ga zo maar door.  In de startblokken staan we dus klaar om te gaan, maar wordt het een sprint of wordt het een marathon is altijd weer de vraag.

Alles uit de kast trekken

Zoals gezegd was april bizar druk. Wij hadden nog niet eens alle zomerkleding hangen, laat staan alle fietsen op hun plek. En toch moesten we de zaterdagen alles uit de kast trekken om iedere klant met een fiets de deur uit te laten gaan. De adrenaline vloog weer door de winkel.

Uitrusten doen we wel weer in het najaar

Gelukkig zijn de mensen, tijdens de eerste zonnestralen, altijd waanzinnig goed gehumeurd dus ook de gezelligheid straalde door het pand. Heerlijk! Als dit een voorproef is op de rest van het zomerseizoen: laat maar komen. Over voorraden en leveringen stel ik mij nu lekker naïef op en ga er vanuit dat ALLE fabrikanten ook door hebben dat het een heerlijke drukke zomer gaat worden en ons niet weer tot week 42 laten wachten op een fiets.

Offline winkelen wordt weer hip

De drukte is een feit. De fiets blijft populair, en de werkplaats is belangrijker dan ooit. Offline winkelen wordt weer hip en wie heeft er ooit van een online werkplaats gehoord?  De eerste fiets van een kind moet een feest zijn en blijven, net zoals de eerste e-bike weer een vernieuwde kans is om te genieten van het fietsen. De racefiets moet lekker het groepsgevoel en ‘ik ben sportief’ gevoel geven, en de mountainbike moet de man weer het jongensgevoel gaan geven.

Ga uit van je eigen kracht en straal die door heel de winkel

Wij verkopen dus niet alleen een product maar ook een gevoel. Dit is onze kracht en alleen wij hebben die in handen. Laat de drukte maar komen en heel lang blijven.
Uitrusten doen we wel weer in het najaar. wees er klaar voor en wees er blij mee. Kijk niet te veel wat collega’s om je heen doen. ga uit van je eigen kracht en straal die uit door heel de winkel. Alleen dan kan je de drukte met beide handen aan en geniet je er ook nog een beetje van.

Lees meer blogs van Reina van der Linde, Eugen Uppelschoten, Ron Haker of Jeroen Rietvelt

 

Reageer op dit artikel