blog

BLOG Eugen Uppelschoten: Zaaien en oogsten

Ondernemen 1725

Mijn vader zei altijd; je moet zaaien om te kunnen oogsten. En dus sloofden we ons altijd uit voor ‘de klant’. Pompten het hele jaar banden op, deden kleine versteldingetjes gratis, deden nooit afgemeten als het om advies ging en nog heel veel meer.

BLOG Eugen Uppelschoten: Zaaien en oogsten
In zijn columns en blogs geeft Eugen Uppelschoten, eigenaar van Bikeshop Amersfoort, zijn visie op de branche. Foto Tweewieler

Je zult het, als collega-winkelier, vast herkennen. Er kwam dan vervolgens vrijwel altijd een oogstmoment. De klant kwam een keer een nieuwe fiets kopen, z’n fiets een grote beurt laten geven of iets in het verlengde daarvan.

Mensen gebruiken ons

Die wet van wederkerigheid gaat tegenwoordig echter heel vaak niet meer op. Mensen maken steeds vaker (zonder gene) gebruik van ons, maar besteden elders. Een lastige kwestie, want hoe blijven we klantvriendelijk en gastvrij zonder financieel het kind van de rekening te worden?

De uitdaging: financieel gezond blijven

De weg van de minste weerstand is om gewoon te blijven zaaien, te accepteren dat de conversie veel lager is en hopen dat er nog genoeg te oogsten blijft om een financieel gezond bedrijf te blijven.

Betaalde service klinkt eenvoudig en logisch, maar er komt veel bij kijken

Het alternatief is om meer over te gaan op betaalde service. Dat klinkt eenvoudig en logisch, maar daar komt veel bij kijken. We willen niet dat ‘klanten’ gaan vinden dat je bij ons alleen welkom bent wanneer je bereid bent voor alles te betalen. En dus moeten we er tactisch slim mee omgaan. Voor kleine service ‘handelingen’ is dat gelukkig niet zo ingewikkeld, daar is vaak een normale reparatie van te maken. Voor zaken die in het verlengde liggen van advies is het een stuk lastiger.

Inspelen op de klantwensen

Om te weten wat voor vlees we in de kuip hebben, helpt de regie nemen en de kunst van het vragen en doorvragen toepassen enorm. Wat wil/verwacht de klant en wat kunnen wij hem of haar bieden? Er dus snel achter komen of we iets voor elkaar kunt betekenen en of daar redelijkerwijs een gezonde afrekening op gaat plaatsvinden.
Zaaien en oogsten in een nieuw jasje.

 

Reageer op dit artikel