artikel

3 veelgestelde vragen over de kleineondernemersregeling

Ondernemen 622

Twijfel je of de kleineondernemersregeling (KOR) financieel interessant voor je is? Wellicht helpen de antwoorden van de Belastingdienst op deze drie veelgestelde vragen je. Doe er je voordeel mee!

3 veelgestelde vragen over de kleineondernemersregeling

De deadline voor deelname aan de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) – 20 november 2019 – nadert. Ondernemers en organisaties kunnen hier per 1 januari 2020 gebruik van maken. Met de nieuwe kleineondernemersregeling vervalt de huidige KOR die kleine ondernemers recht gaf op korting op de btw. Ondernemers en organisaties kunnen nu zelf bepalen of ze gebruik willen maken van de vernieuwde regeling. Anders dan bij de huidige KOR moeten ze die keuze voorafgaand aan het btw-aangiftevak maken. Daarnaast maken ze de keuze voor een periode van minimaal drie jaar. Dat betekent vooruitkijken dus. Weet je nog niet of de nieuwe regeling interessant voor je is? De antwoorden op deze drie veelgestelde vragen helpen je wellicht.

1. Wanneer kan ik gebruikmaken van de KOR?

De regeling is voor kleine ondernemers met een jaaromzet van maximaal € 20.000. Hieronder vallen zowel ondernemers met een eenmanszaak (zzp’ers) als rechtspersonen, zoals stichtingen, verenigingen en bv’s. Voor kleine ondernemers die een schatting willen maken van hun omzet, heeft de Belastingdienst een hulpmiddel ontwikkeld.

Lees verder na het kader.

 

2. Wat levert deelname aan de KOR mij op?

Meedoen heeft voor- en nadelen. Deelname vermindert administratieve verplichtingen, want je hoeft geen btw-aangifte meer te doen. Maar je mag bijvoorbeeld ook geen btw meer aftrekken of terugvragen. Of de regeling interessant is, is voor iedere kleine ondernemer anders.

3. Wat als mijn omzet wél boven de € 20.000 komt?

Ondernemers die kiezen voor de KOR moeten hun omzet per kalenderjaar bijhouden in de administratie. Als de omzet in één kalenderjaar boven de € 20.000 komt, dien je dit direct aan te geven bij de Belastingdienst via het afmeldformulier en vervalt de vrijstelling voor de btw. De factuur waarmee je de omzetgrens van € 20.000 overschrijdt, is dan weer een gewone btw-factuur. Als je je eenmaal hebt afgemeld voor de KOR, kun je drie jaar lang niet meer deelnemen aan de regeling.

Meer weten over de vernieuwde kleineondernemersregeling? In een speciaal artikel hebben we alles overzichtelijk op een rij gezet.

 

Reageer op dit artikel