artikel

Nieuwe KOR-regeling; aanmelden uiterlijk 20 november

Ondernemen 1505

Heb je een omzet tot en met 20.000 euro omdat je starter bent of parttime tweewielerspecialist? Dan kun je vanaf 1 januari 2020 gebruik maken van de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR). Je wordt dan vrijgesteld van btw en hoeft geen btw-aangifte te doen. Neem je deel aan de regeling? Meld dit dan uiterlijk 20 november 2019 aan de Belastingdienst.

Nieuwe KOR-regeling; aanmelden uiterlijk 20 november

Kies je voor deelname aan de nieuwe KOR, dan hoef je geen btw meer in rekening te brengen en niet meer ieder kwartaal btw-aangifte te doen. De btw die andere ondernemers in rekening brengen kun je echter niet meer verrekenen. De KOR levert ondernemers minder administratie op. Deelname geldt voor een periode van minimaal drie jaar of zolang de omzet per kalenderjaar niet boven de 20.000 euro uitkomt.

Is de regeling interessant voor mij?

Wanneer je voldoet aan de voorwaarden beslis je zelf of de regeling interessant is. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op deze keuze. Krijg je bijvoorbeeld jaarlijks btw terug? Moet er de komende tijd veel worden geïnvesteerd? Heb je voornamelijk particuliere of zakelijke klanten? Al deze factoren kunnen ertoe leiden dat twee ondernemers met een vergelijkbare onderneming en omzet uiteindelijk tóch een andere keuze maken. De Belastingdienst presenteert op haar website een aantal praktijkvoorbeelden om te laten zien hoe kleine ondernemers hun keuze maakten.
Wanneer je als kleine ondernemer besluit per 1 januari 2020 mee te doen, moet de aanmelding uiterlijk 20 november binnen zijn bij de Belastingdienst.

Deelnemer aan huidige KOR-regeling

De ondernemers die uit de huidige regeling korting op de btw krijgen en in 2020 aan de nieuwe KOR willen deelnemen, moeten zichzelf actief aanmelden. Ondernemers die op dit moment zijn vrijgesteld van btw-aangifte op basis van de ontheffing van de administratieve verplichtingen nemen automatisch deel aan de nieuwe regeling. Met het ingaan van de nieuwe KOR vervalt de huidige regeling.


Mr. Hoetelmans van H&L Accountants & Belastingadviseurs heeft rond de nieuwe Kleineondernemersregeling KOR een en ander op een rij gezet:

 

 

Reageer op dit artikel