artikel

Dave Zwaan: ‘Hippe Brompton zorgt voor onderscheid’

Ondernemen 1910

Dave Zwaan: ‘Hippe Brompton zorgt voor onderscheid’
Dave Zwaan besloot het over een andere boeg te gooien; naast het repareren en verhuren van fietsen inspelen op de trendy wensen van de moderne Rotterdammer

Rotterdam is modern en trendy. Dus wat doe je als tweewielerwinkel gevestigd in het hart van de Maasstad? Zorgen dat je ook hip, exclusief en daarmee onweerstaanbaar aantrekkelijk bent natuurlijk! Dave Zwaan laat de Rotterdammers watertanden met zijn door een kunstenaar gecreëerde winkel en de onderscheidende Brompton-vouwfiets.

Dave Zwaan is een ondernemer pur sang. De kansen die hij ziet, pakt hij met beide handen aan om ze daarna gelijk te verzilveren. Zoals enkele jaren geleden. Zwaan had een winkel en werkplaats in Dordrecht, een reparatiepunt op de campus van de Erasmus Universiteit én een werkplaats en fietsverhuur in de fietsenstalling van het station van Rotterdam. “Die tweewielerzaak in het station liep als een speer, maar de huur werd opgezegd omdat de spoorwegen de ruimte zelf wilden exploiteren. Dat was een flinke aderlating voor ons bedrijf.”

Het artikel gaat verder na de foto.

De tweewielerzaak van Dave Zwaan ligt in het hartje van Rotterdam.

Dave besloot echter niet bij de pakken neer te zitten en ging op zoek naar een voldoende grote, nieuwe locatie dichtbij het station. “Zodat ik mijn klanten zou kunnen blijven bedienen. Mijn oog viel op het naastliggende Groot Handelsgebouw aan de Weena. Alleen… het is een vijf-sterrenlocatie.”

Winkel upgraden naar exclusief

Om de huurpenningen van het Groot Handelsgebouw te kunnen betalen, moest de omzet flink omhoog. Dave Zwaan besloot het over een andere boeg te gooien; naast het repareren en verhuren van fietsen inspelen op de trendy wensen van de moderne Rotterdammer. Hij besloot dealer van het exclusieve Engelse vouwfietsenmerk Brompton te worden en een Brompton-store in te richten. “Met dat plan stapte ik op het Groot Handelsgebouw af. Zij waren op zoek naar meer toegevoegde waarde. Nou, die zou ik hen met mijn exclusieve merk en trendy winkel kunnen leveren. De verhuurder was gelijk enthousiast over het plan.”

Het artikel gaat verder na de foto.

Naast de Brompton verkoos Dave Zwaan Giant als tweede merk. Beide merken vullen elkaar goed aan.

Helemaal verzot op Engelse Brompton

De keuze voor Brompton als exclusief merk stond voor Dave Zwaan gelijk als een paal boven water. “Allereerst ben ik zelf helemaal gek van deze Engelse vouwfiets. Hij is extreem compact, ontzettend handig te vervoeren en niet kapot te krijgen. Daarnaast is hij mooi en maakt het bezit ervan je trots. Een Brompton past bij het imago van een moderne stedeling.”

Een Brompton heeft zelfs geen slot nodig

Maar er is nog een reden waarom de Brompton in Rotterdam goed zou verkopen. “Je biedt mensen wiens fiets vijf keer per jaar wordt gejat een alternatief. Een Brompton wordt niet gestolen, heeft zelfs geen slot nodig. Je neemt hem immers altijd met je mee: naar het kantoor, in je huis, mee uit eten.
Voor de prijs van vijf gebruikte fietsen per jaar heb je de jaarlijkse kosten van een Brompton er zeker uit.”

Het artikel gaat verder na de foto.

Een interessante verhuurmarkt; de Brompton.

Kunstenaar richtte winkel in

Omdat een exclusieve fiets vanuit een exclusieve winkel moet worden verkocht, besloot Dave Zwaan van de inrichting een meesterwerkje te maken. Hij schakelde een kunstenaar in, die met de Brompton-huisstijl in zijn achterhoofd – kubussen waarin de modellen worden gepresenteerd – aan de slag ging. “Hij leverde een interieur af waar we heel veel complimenten over krijgen”, vertelt Dave. “De mooie, pure materialen zetten de toon. De fietsen, maar zeker ook de vele (exclusieve) accessoires specifiek voor Bromptons maken het vervolgens helemaal af.”

Fietsverhuur is nog altijd een speerpunt

Dave Zwaan lijkt verdronken in de exclusiviteit van de Brompton. Maar de schijn bedriegt, hij is zijn ‘oude’ klanten allesbehalve vergeten. “We hebben hier een complete werkplaats waar we dagelijks tientallen fietsen repareren: Bromptons, stadsfietsen, elektrische fietsen, jong en oud. Mensen brengen ze ’s ochtends en halen ze in de middagpauze of na het werk weer op.”
Net als in de tijd dat Zwaan nog in het station zat, is ook de fietsverhuur nog altijd een speerpunt. “Rotterdam trekt veel buitenlandse toeristen die op de fiets de stad willen verkennen. Daar spelen wij heel gericht op in met een breed palet aan stadsfietsen en e-bikes. En willen ze dat met een Brompton? Geen probleem. Die hebben we ook volop staan.”

Het artikel gaat verder na de foto.

In de werkplaats worden alle merken en soorten fietsen gerepareerd.

Uitbreiding met Giant als tweede merk

Ofschoon Dave Zwaan zweert bij Brompton, staat er wel een tweede merk in de winkel; Giant. Achter de Bromptonwinkel is een aparte store ingericht. “We kregen regelmatig de vraag of we gewone stadsfietsen en e-bikes verkochten. De grote vraag hiernaar en de goede ervaringen met Giant in de verhuur, deden ons besluiten om Giant als tweede merk aan te gaan houden. Het is een keuze waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad. Het is een merk met een duidelijke collectie, een hoog serviceniveau en kwaliteitsfietsen die weinig storingen geven. Giant en Brompten vullen elkaar perfect aan.”

Wie Dave Zwaan (31)
Wat Eigenaar Zwaan Bikes
Waar Rotterdam-Centrum

Dave Zwaan heeft nog geen seconde spijt gehad voor zijn keuze voor Brompton.

DAVE ZWAAN OVER:

Leuk werk

“Het leukste van mijn werk is sowieso het contact met de klant. Het zijn leuke mensen waar ik leuke gesprekken mee heb. Midden in de winkel hebben we een luxe zithoek die uitnodigt om heel open en ongedwongen met elkaar te praten. Vaak gaat het over de Brompton, maar ook regelmatig over koetjes en kalfjes.”

Specialiteit

“Het antwoord zal je niet verrassen; we zijn een absolute specialist in de verkoop en het onderhoud van Brompton. Daarnaast hebben we een enorm palet accessoires, van tassen tot houten spatborden en van reiskoffers voor de Brompton tot titanium onderdelen.

Het artikel gaat verder na de foto.

Belangrijk onderdeel van het assortiment dat Zwaan Bikes voert, zijn de Brompton-accessoires.

Gericht adviseren

“Een goed advies begint met luisteren naar de klant. Wat is zijn vraag of probleem en welke oplossing past bij hem of haar. We krijgen regelmatig de vraag ‘hoeveel versnellingen moet ik nemen op mijn Brompton’. Ik draai daar niet omheen: rijdt de klant alleen in de stad, dan is het onnodig om een model met zes versnellingen te kopen. Aan twee heeft hij er genoeg.”

Zijn trots

“Mijn team natuurlijk, maar ook deze Brompton-winkel. In hartje Rotterdam, op een absolute toplocatie met een geweldige uitstraling. Je wilt niet weten hoeveel mensen hier voor de etalage staan te kijken of even binnenstappen om het interieur en de vouwfietsen te bewonderen.”

Klanten

“Als het over de Brompton gaat hebben we twee soorten klanten. De ene helft van de klanten heeft een Brompton om van huis naar werk te komen, de andere helft gebruikt hem recreatief op de camping of voor een fietstochtje. Maar wat beide klantgroepen gemeen hebben, is dat ze het heerlijk vinden om met een Brompton te rijden. Het is een totaal andere belevenis dan elke andere (vouw)fiets.”

Het artikel gaat verder na de foto.

Ook Brompton heeft inmiddels een e-bike. Ontwikkeld in samenwerking met Williams.

De elektrische trend

“De opmars van de elektrische fiets is niet te stuiten. Ook Brompton heeft nu een elektrisch model. Met een motor die is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Williams. Hij is sinds eind februari leverbaar en de eerste gingen al als warme broodjes over de toonbank. Ik ga er vanuit dat het aantal elektrische modellen van Brompton flink zal groeien.”

Toekomstige investeringen

“We hebben hier de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd. Waar we nu mee aan de slag gaan is de automatisering van ons huurprogramma om een snellere doorloop van klanten te krijgen. Daarnaast willen we ons meer op de zakelijke klant richtten. Wat voor ons essentieel is, is dat we de klanttevredenheid op het huidige hoge niveau houden. We krijgen klanten uit Rotterdam, maar ook uit de rest van Nederland. We leveren zelfs aan mensen in Azië. Die klanten kunnen overal een Brompton kopen, maar kiezen toch voor ons zodra ze in Nederland zijn voor hun werk. Dat moeten we kost wat kost vasthouden.”

 

Meer artikelen over ondernemers die vol trots over hun bedrijf vertellen:

 

 

Reageer op dit artikel