artikel

VIDEO | Binnenkijken bij Giant Store Sittard-Geleen: ‘Giant mooiste merk dat er is’

Ondernemen 2573

VIDEO | Binnenkijken bij Giant Store Sittard-Geleen: ‘Giant mooiste merk dat er is’
Dit jaar viert Ron Mohren het vijfjarig jubileum. “Vanaf de start kregen we het vertrouwen van de klant, terwijl we toch vanaf nul zijn begonnen op deze plek."

Ron Mohren had vanaf 2005 een fietsenwinkel in Brunssum en verkocht daar fietsen van alle grote merken. In 2014 opende hij daarnaast in zijn geboorteplaats Sittard een winkel en besloot daar alleen voor het merk Giant te kiezen. Na 5 jaar staat hij nog volledig achter deze keuze.

Ron Mohren is er stellig over: “Ik durf te beweren dat Giant kwalitatief de beste fietsen en e-bikes heeft.” Het pand van Giant Store Sittard-Geleen ligt in het centrum van Sittard. Als je bij de winkel de hoek omgaat, sta je midden op de markt met veel restaurants en terrasjes. Het pand is door een architect verbouwd in de stijl van een Amsterdams pakhuis. De inrichting is modern en strak met veel wit en blauw.

Het artikel gaat verder na de video.

Opvallend zijn de stalen trap en hét herkenningspunt van Giant: de wereldkaart met daaronder de tekst ‘Giant global brand’. Op de benedenverdieping worden stadsfietsen en e-bikes verkocht, op de bovenverdieping zijn racefietsen, mountainbikes en fietsen en kleding van Liv te vinden.

Korte lijnen met fabrikant

Ron Mohren begon zijn loopbaan in 1990 bij Math Salden in het pand naast de huidige winkel. In 2005 startte hij in Brunssum de nieuwe winkel Bikestyle die hij vorig jaar november heeft verkocht. Waarom besloot Ron Mohren ervoor in Sittard alleen fietsen van Giant te gaan verkopen? “Andere merken zijn zeker niet allemaal slecht, maar ik heb in mijn 30jarige loopbaan in deze branche gemerkt dat ik met het merk Giant de meeste kans heb dat mijn klanten tevreden zijn. Een Giant fiets is de meest betrouwbare fiets die een consument kan kopen en vaak ook nog eens voor de laagste prijsDaarnaast hebben wij, doordat wij echt voor het merk te kiezen, korte lijnen hebben met de fabrikant.” 

Als ze in Lelystad zien dat Sittard belt, dan gaan alle alarmbellen rinkelen

Al realiseert hij zich dat er ook een nadeel zit aan het voeren van maar één merk: “Als er volgende week bijvoorbeeld een leverprobleem is met een bepaalde Giant, dan hebben wij geen alternatief.” 

Het artikel gaat verder na het kader.

Facts Giant Store Sittard-Geleen

  • Vestigingsplaatsen: Sittard
  • Ondernemers: Ron Mohren (44)
  • Winkeloppervlak: 225 m2
  • Werkplaatsoppervlak: 30 m2
  • Magazijnoppervlak: 125 m2
  • Aantal medewerkers: 3 fulltime, 2 parttime
  • Locatie: in het centrum

    Sittard, Giant, Store

Giant geen Italiaans merk

Als Giant leveringsproblemen heeft, hebben wij geen alternatief

Giant wordt bij de fanatieke fietsers soms nog gezien als een wat meer standaard merk: “Maar ik durf te beweren dat ze kwalitatief de beste fietsen hebben, voor vaak de laagste prijsMensen kopen bijvoorbeeld liever een Italiaans merk omdat ze er een bepaald gevoel bij hebben. Dat soort klanten zullen geen Giant kopen. Prima, dat is een keuze en die snap ik. Maar toch kies ik als ondernemer voor de kwaliteit, service en garantie die je met een Giant kunt bieden. Daarnaast als er ooit eens iets mis is met een fiets, wordt het door Giant snel en efficiënt opgelost.” 

Het artikel gaat verder na de foto.

Sittard, Giant, Store

 

Krachtige Yamaha motor 

Ook de e-bikes zijn goed volgens Ron: “Alle Giant e-bikes hebben een Yamaha motor en dat is de krachtigste, meest soepele en stille motor die er is. Samen met de technologie van Giant, met meerdere sensoren en betrouwbare accu’s, die vaak wel 10 jaar meegaanNatuurlijk heeft elk merk weleens een storing en service aan een e-bike zal er altijd zijn, maar ik heb door de jaren heen gemerkt dat Giant de meest betrouwbare e-bikes heeft. Misschien was dat wel de belangrijkste reden om te stoppen met de winkel in Brunssum. Als een klant na bijvoorbeeld 3 jaar terugkwam omdat een accu kapot was, dan kon ik daar nachten van wakker liggen. Bij Giant is het risico daarop klein, na 10 jaar fietsen klanten vaak nog steeds op dezelfde fiets.” 

Het artikel gaat verder na de foto.

Sittard, Giant, Store

De krachtige Yamaha motor maakt Giant hier in Zuid-Limburg populair

De heuvelachtige omgeving van Sittard is een van de redenen dat veel klanten bij hem een Giant kopen: “Als mensen een proefrit komen maken en ze hebben al op 10 andere fietsen gereden, dan ervaren ze dat de Yamaha motor beduidend sterker, soepeler en stiller isAls je een berg op moet, voel je dat hier in Zuid-Limburg beter dan bijvoorbeeld in het midden van het land waar het vlak is. Dat is het wat Giant, met name hier in Limburg, zo populair maakt.”

Het artikel gaat verder na de foto.

Sittard, Giant, Store

 

Haat-liefdeverhouding met Giant

Als ze in Lelystad zien dat Sittard belt, dan gaan alle alarmbellen rinkelen

Volgens Ron Mohren heeft hij een haat-liefdeverhouding met Giant: “Ik zeg wel eens ‘Als ze in Lelystad zien dat Sittard belt, dan gaan alle alarmbellen rinkelen, haha. Er zit zoveel potentie in het merk en onze liefde voor Giant is zo groot, daik het soms jammer vind als we een bepaalde fiets niet meer kunnen leveren. Is de vraag groter dan de beschikbaarheid, dan hebben wij als Giant Store geen alternatief, dus moeten we nee verkopen. Dat vind ik echt een gemiste kans en dan ik daar slecht mee omgaan. Maar inmiddels weten ze in Lelystad hoe fanatiek we hier in Sittard zijn, haha… 

Het artikel gaat verder na de foto.

Sittard, Giant, Store

Leveringsproblemen ook bij Giant

 “Ik weet van mijn collegadat het bij andere merken niet beter is en Giant doet er echt alles aan om ons als Giant Store zo goed mogelijk te servicen’ en te voorzien van fietsen. Maar wat er niet is, is er niet en daar moet je als je als ondernemer kiest voor één merk wel mee om weten te gaan. Gelukkig gaat dat steeds beter en heb ik nog geen minuut spijt gehad van mijn keuzeAls eigenwijze Limburger vraag ik me daarom wel eens af of het in onze branche en in dit geval Giant niet anders zou kunnen. Onze branche zou meer gebruik kunnen en moeten maken van de kennis van hun retailers. Alhoewel ik me realiseer dat het ook heel erg lastig is. De markt verandert van links naar rechts en het is heel moeilijk om te voorspellen welk model goed gaat lopen of wat de markt vraagt. 

Ondanks dat hij dus af en toe in discussie is met Giant in Lelystad, heeft Ron nog altijd veel vertrouwen in het merk en geen seconde spijt gehad van zijn keuze. “Als Giant Store heb je toch voorrang bij levering, zijn ze bezig om hun productie in Lelystad te verdubbelen en doen ze er echt alles aan om ons voldoende fietsen te voorzien. Zelfs als we wel eens mopperen.” 

Het artikel gaat verder na het kader.

Repair & Go concept

Sittard, Giant, StoreIn de werkplaats wordt gewerkt volgens het Giant-concept van Repair & Go. “Kleine reparaties worden direct gedaan, daarvoor is één monteur vrijgemaakt. Het gaat dan om banden plakken, een nieuw zadel of een versnellingskabel monteren. Klanten wachten gemiddeld tussen 15 en 45 minuten. Omdat we hier midden in het centrum zitten is dat nooit een probleem. Klanten gaan even naar de markt of de stad in.” 

Geen reparatie fietsen van Stella of Amslod

Ron Mohren heeft er bewust voor gekozen geen (internet) fietsen van bijvoorbeeld Stella of Amslod te repareren: “Daarover zijn we heel duidelijk richting de klant. Hij of zij heeft er bewust voor gekozen om via internet een fiets te kopen en weet dan ook dat ze voor reparatie bij hun aan huis komen. Op het moment dat wij één van deze fietsen repareren en de klant moet daar bijvoorbeeld 50 euro voor betalenen er is twee weken laten wat anders kapot, dan komt de klant hier en laat ons de bon van 50 euro zien en zegt ‘ik heb bij jullie de zogenaamde vakman 50 euro betaald en nou doet hij het weer niet. Dat is niet uit te leggen, dat risico willen we niet nemen en dus beginnewij er gewoon niet aan.” 

Sittard, Giant, Store

Test met 6 dagen open 

Omdat de winkel midden in het centrum zit, is er de hele dag aanloop in de winkel. Dat zorgt wel voor veel drukte, met name in de zomerperiode. Onlangs besloot Ron gedurende twee maanden als test 6 dagen in de week open te gaan: “Daarvoor hebben we een extra medewerker aangenomen. Maar het blijkt niet werkzaam te zijnIeder personeelslid moet daardoor een andere dag extra vrij hebben en dat kan op deze drukke locatie niet. Er moeten altijd minimaal 4 à 5 mensen op de winkelvloer zijn om de drukte op te vangen. En dat kan niet als er iemand vrij is. Wat dat betreft hebben we een lastig vak, je hebt te maken met het serviceaspect en het feit dat je in de zomer 6 tot 7 mensen nodig hebt terwijl je in de winter met 2 of 3 mensen af kunt.” 

Het artikel gaat verder na de foto.

Sittard, Giant, Store

Hectische zomerperiode

In de zomerperiode bellen we mensen na 6 uur terug

Deze periode is heel hectisch: “In de zomerperiode is het zo druk dat we overdag geen lang telefoongesprek kunnen voeren. Daarom bellen we mensen na 6 uur terug. Ook de administratie, planning en inkoop moeten na 6 uur gebeuren. Ik ben heel veeleisend, ook naar mijn personeel. Ik wil geen rommel in de winkel en de sfeer en beleving in de winkel zijn bepalend. Ik heb veel plezier in mijn werk, maar ben er wel constant mee bezig:” Ook met nieuwe plannen voor de toekomst: “Ik denk er wel eens over om hier bijvoorbeeld alleen maar e-bikes te gaan verkopen. Ruim 2/3 van de verkoop is nu al elektrisch en ik verkoop ook veel gebruikte e-bikesIk blijf de uitdaging zoeken en ben altijd bezig met wat nieuws. Misschien open ik nog een keer een winkel aan de rand van de stad, met dit als servicepunt ernaast… wie weet? 


Meer Binnenkijken bij? Leer ook van deze ondernemers:Reageer op dit artikel