artikel

“Met training en coaching blijven medewerkers gemotiveerd”

Ondernemen 365

Sommige tweewielerbedrijven komen moeilijk aan nieuwe mensen. Andere bedrijven vullen vacatures moeiteloos in. Het team van Profile Smeeing in Soest groeide in korte tijd van vier naar twaalf medewerkers. Vestigingsmanager Matthijs de Kam vertelt hoe hij dat aanpakt. “We zoeken continu naar een goede rolverdeling binnen het team.”

“Met training en coaching blijven medewerkers gemotiveerd”

Matthijs de Kam begon als zaterdaghulpje in de tweewielerwerkplaats. Nu is hij bedrijfsleider en e-bike specialist bij Profile Smeeing en geeft hij leiding aan twaalf medewerkers. “Ik werk tien jaar in de tweewielerbranche”, vertelt Matthijs. “Het begon met een bijbaantje naast mijn studie. Ik ben begonnen als krullenjongen. Op zaterdag maakte ik de werkplaats schoon. Omdat ik fietstechniek leuk vind, mocht ik meesleutelen.” Na de opleiding MBO Detailhandel deed hij de opleiding HBO Small Business & Retail Management. De fietsbranche bleef aan hem trekken. “Het is een geweldige branche om in te werken. Het werk is afwisselend, je hebt direct klantcontact en de techniek ontwikkelt zich snel”, vat hij samen. “Het is hier geen moment saai.”

Uitdagender

Matthijs stuurt het team aan en staat zelf in de winkel. “Mijn ervaring met fietstechniek komt goed van pas. Ik snap hoe de werkplaats werkt, ik weet veel van fietstechniek en ik kan aan klanten uitleggen hoe alles werkt.” De werkzaamheden in de werkplaats zijn de afgelopen jaren sterk veranderd, merkt Matthijs op. “Nieuwe fietsen worden anders gebouwd. Onderdelen repareren verschuift meer naar onderdelen vervangen. Vroeger kon je een onderdeel uit elkaar halen. Nu vervang je het als geheel. Een algemene ontwikkeling is dat fietsen mooier en geavanceerder worden. Dat maakt het werk voor fietstechnici lastiger maar ook uitdagender. Vroeger zag je in een oogopslag wat er stuk was. Nu moet je eerst een goede diagnose stellen. Er wordt meer van fietstechnici gevraagd.”

Blijven trainen

Nieuwe fietstechniek bijhouden is volgens Matthijs hard werken. “Er komt veel op fietstechnici af. In de werkplaats maken we onderscheid tussen basiswerkzaamheden en gevorderde werkzaamheden. Iedere technicus doet het werk waar hij goed in is. Verder volgen we veel trainingen. We gaan regelmatig naar de Tweewieler Academy en we volgen dealertrainingen van leveranciers. Als je je vakkennis niet bijhoudt, is het voor de jongens niet te doen. Dan duurt het veel te lang voordat je een technisch probleem hebt opgelost.” Trainen kost minder tijd dan vroeger, merkt Matthijs op. “Er zijn steeds meer online trainingen. Die kan je doen op het moment dat het goed uitkomt. Bijvoorbeeld op rustige momenten. Maar: sommige technische dingen moet je oefenen en voelen. Dat blijft belangrijk. Niet alles kan digitaal.”

Open werksfeer

Afwisselend werk en aandacht voor talentontwikkeling maken de tweewielerwerkplaats aantrekkelijk voor technici, vindt Matthijs. “De arbeidsmarkt voor fietstechnici is krap. Toch zijn we in relatief korte tijd gegroeid van vier naar twaalf medewerkers. Ik denk dat het helpt als je investeert in je team. Als technici zichzelf kunnen ontwikkelen, zorgt dat voor een positieve werksfeer. Wij besteden behoorlijk wat tijd aan training en coaching. We komen één keer per maand bij elkaar om de afgelopen maand door te spreken. Wat gaat goed, waar moeten we aan werken, wat waren de bijzonderheden? Met luisteren en praten zorg je voor een open werksfeer.” Binnen het team zijn er altijd verschillen tussen mensen. “De een is bezig met het werk van vandaag, de ander kijkt naar het werk van morgen. Voor alle fietstechnici geldt: het werk wordt ingewikkelder. In de winkel en op internet zijn klanten mondiger. Dat kan je zien als een bedreiging of als een uitdaging. Wij zien het als een uitdaging. Veranderen maakt het werk afwisselend en leuk.”

Talent boeien en binden. Zo doe je dat! Volg het Tweewieler/OOMT Webinar op 1 juli 2019
Nieuwe medewerkers vinden is niet eenvoudig. De werkdruk in de tweewielerwerkplaats loopt op en fietstechniek wordt ingewikkelder. Hoe kom je aan nieuwe vakmensen? Hoe houd je medewerkers vast? En hoe bereid je jezelf voor op de toekomst? Tijdens het Tweewieler/OOMT Webinar ontdek je hoe je jouw werkplaats aantrekkelijk houdt voor technici. Aanmelden voor het webinar kan via www.tweewieler.nl/talent-boeien-en-binden-zo-doe-je-dat

Dit artikel is gesponsord door OOMT.

Reageer op dit artikel