artikel

Help! Ik zoek personeel

Ondernemen 2719

Help! Ik zoek personeel
Voor de moderne tweewielerzaak is het essentieel geschikt personeel te hebben. Maar steeds minder scholieren kiezen voor het vak, waardoor het vakmanschap verdwijnt.

De krapte op de arbeidsmarkt is voelbaar. De verwachting is dat deze vraag naar technici en verkoopmedewerkers de komende jaren verder stijgt. Grote vraag is dan hoe we meer mensen kunnen opleiden en behouden voor een baan in de tweewielerbranche? Tweewieler organiseert op 1 juli a.s. een webinar ‘Talent boeien en binden. Zo doe je dat!’. In dit artikel aandacht voor kansen en knelpunten bij opleidingen.

Gratis Webinar 'Talent boeien en binden, zo doe je dat'

Gratis Webinar 'Talent boeien en binden, zo doe je dat'

Met de komst van vooral de elektrische fiets is behoefte ontstaan aan een nieuw type medewerker. Het sleutelen aan deze e-bikes is ingewikkelder: door de accu’s en elektrische techniek is vaker onderhoud nodig. En in het sportieve segment zijn volop ontwikkelingen die de techniek van deze fietsen complexer maken. Jack Beks is bij Bike Totaal Rullens in Wouw gespecialiseerd in racefietsen en ATB’s: “Je ziet dat sportieve klanten vaker hun fiets brengen, omdat ze zelf onvoldoende kennis van de nieuwste technieken hebben. Denk aan hydraulische schijfremmen en elektronisch schakelen. Dat zijn complexere werkzaamheden, waarbij je echt kennis van zaken moet hebben.” Ook commercieel worden andere vaardigheden gevraagd, bijvoorbeeld bij klantcontact en verkoop.

Het artikel gaat verder onder de foto.

opleiden-1

Aantrekkelijk zijn als werkgever

Hoe maak ik mezelf uniek en hoe word ik een aantrekkelijke werkgever?

“Werkgevers ervaren zeker het personeelstekort, technische mensen zijn schaars en vooral de talentvolle”, zegt Els Lissenberg, senior communicatieadviseur bij OOMT. “Veel werkgevers vinden nieuwe mensen via hun netwerk. Speciaalzaken leiden hun eigen mensen op met de BBL-opleiding en een vast contract. Ze merken dat het lastig is om aan goede mensen te komen: hoe kom ik aan goed geschoold personeel en wat kan ik voor hen doen? Hoe maak ik mezelf uniek en hoe word ik een aantrekkelijke werkgever? Vaak hangt dit ook samen met het imago en de bekendheid van het bedrijf.”

Els Lissenberg OOMT

Els Lissenberg van OOMT: “Speciaalzaken leiden hun eigen mensen op met de BBL-opleiding en een vast contract. Ze merken dat het lastig is om aan goede mensen te komen.”

Steeds vaker schakelen bedrijven een OOMT-coach in zodat OOMT gericht hulp kan geven bij hun zoektocht naar personeel of een opleidingsvraag. Els Lissenberg: “Een advies zou kunnen zijn om een training leermeester te volgen. Of de coach geeft praktische adviezen waarmee snel resultaten te boeken zijn.” Volgens Lissenberg lopen de reacties van bedrijven bij coaching sterk uiteen. “Soms zien bedrijven het meteen zitten, soms is de reactie wat meer terughoudend. Het mooiste is wanneer een coach direct aan de slag kan en er positief op wordt gereageerd.”

Medewerkers ontwikkelen, werkgevers begeleiden

OOMT helpt medewerkers om actief aan de slag te gaan met hun eigen ontwikkeling en werkgevers te begeleiden bij de invulling van werkgeverschap. Els Lissenberg geeft het voorbeeld van een coach die bij een familiebedrijf aan de slag ging met zowel de eigenaars als de werknemers. “Zo kon de coach de eigenaren laten zien hoeveel potentie een leerling had en vertellen dat hij graag aan de slag zou gaan met een leermeestertraject. De eigenaar ondernam gelijk actie. Het resultaat was een gemotiveerde medewerker die verder kon groeien en doen waar hij goed in is.”

Leerlingen zijn enthousiast over coaching en training

Lissenberg vertelt dat de reacties van werkgevers over de leermeestertrainingen positief zijn. “Punt van aandacht is, dat we vaak horen dat de theorie en praktijk niet altijd op elkaar aansluiten. Leveranciers hebben ook hun eigen (technische) opleidingen die vaak verplicht worden gesteld aan het dealerschap. Die opleidingen gaan dan voor. Maar leerlingen zijn enthousiast over coaching en training. Het biedt hen handvatten om zich te kunnen ontwikkelen in hun loopbaan en niet stil te blijven staan. Daarnaast zien we dat over het algemeen leerlingen ontzettend veel respect hebben voor hun leermeesters, ze zien hen echt als expert.”

 

 

Talent boeien en binden. Zo doe je dat!

Meld je aan voor het webinar

Datum: 1 juli 2019 om 20.00 uur
Partner: OOMT

Tweewieler Webinar OOMT

De krapte op de arbeidsmarkt is steeds beter voelbaar. Bij menig ondernemer in de branche begint het zelfs al flink te knellen. En de verwachting is dat de personele problemen de komende jaren alleen maar groter worden. Grote vraag is hoe je hier als toekomstgerichte ondernemer adequaat op inspeelt. Dat vertellen we je tijdens het webinar dat Tweewieler samen met Auto & Motor Techniek en OOMT organiseert!

De crux is simpel. Allereerst goede mensen aan je binden zodat ze de verleiding weerstaan om elders aan de slag te gaan. En daarnaast met je bedrijf talent boeien zodat ze voor jouw team kiezen. Daarvoor geven de meer dan ervaren OOMT-programmamanager Lisette Douw en professionals uit de branche zoals John Vermeulen van John Vermeulen Tweewielers praktische tips en antwoord op al je personeelsvragen.

Meld je hier aan!

 

 

Reageer op dit artikel