artikel

VIDEO | Binnenkijken bij Wolters in Klarenbeek: Ondernemen met de Wauw-factor

Ondernemen 5429

VIDEO | Binnenkijken bij Wolters in Klarenbeek: Ondernemen met de Wauw-factor

Bike Totaal Wolters in Klarenbeek verhuisde de showroom afgelopen winter naar een oude maalderij aan de overkant van de straat. Het historische pand werd door André Wolters en zijn broer Chris grondig verbouwd en kreeg de Wauw-factor. Resultaat van de aansprekende winkel is naast veel oh’s en ah’s vooral ook meer nieuwe klanten en daarmee een hogere omzet.

Ook André Wolters zelf loopt nog regelmatig vol verwondering door de nieuwe winkel. “Dan vraag ik me af, wat er sinds het begin in een klein winkeltje in 1991 allemaal met ons is gebeurd?”, zo geeft hij aan. Toen André drie jaar geleden hoorde dat de maalderij in Klarenbeek vrij zou komen, had hij al interesse. Het duurde echter nog tot september vorig jaar tot de verbouwing – die een half jaar zou duren – kon beginnen. André Wolters huurt nu de hele benedenverdieping. “Ik heb er wel de nodige slapeloze nachten van gehad, het is toch een hele stap.”

Het artikel gaat verder na de video.

 

Broers waren het niet altijd eens

André Wolters regelde de verbouwing van de maalderij samen met zijn broer Chris: “Het was een behoorlijke klus en daar hebben we best eens woorden over gehad. Maar het is net als in een goed huwelijk: als je zoiets samen overleeft, dan zit het wel goed.” De broers besloten het pand grondig aan te pakken. De oude elementen van de maalderij bleven bewaard maar verder werd alles vernieuwd: de vloer, de verlichting, er kwamen nieuwe podiums van eikenhout en een grote houten tafel.

In de kelder hebben we een grote collectie kinderfietsen

Voorafgaand aan de verbouwing gingen André en zijn broer om de tafel: “We hebben onderzocht in welk segment we nog konden uitbreiden. Uiteraard is een groot gedeelte van de winkel gevuld met elektrisch, en ook voor race en MTB wilde ik ruimte. Maar omdat er in de omgeving bijna geen winkels zijn die kinderfietsen verkopen, besloten we in de kelder een grote collectie kinderfietsen te zetten. Door de ruime keuze hopen we klanten van wat verder weg te trekken. Uit Apeldoorn bijvoorbeeld.”

Het artikel gaat verder na het kader.

Facts Bike Totaal Wolters

  • Vestigingsplaatsen: Klarenbeek en Zutphen
  • Ondernemers: André (48) en Chris (45) Wolters
  • Winkeloppervlak: 1.000 m(Klarenbeek) en 250 m2 (Zutphen)
  • Werkplaatsoppervlak: 80m(Klarenbeek) en 50 m2 (Zutphen)
  • Magazijnoppervlak: 200m(Klarenbeek)
  • Aantal medewerkers: 7 fulltimers, 2 parttimer
  • Locatie: doorgaande weg in het dorp (Klarenbeek) en winkelcentrum (Zutphen)

Showroom in de maalderij, servicecenter in oude pand

In de werkplaats worden ook fietsen van Stella of Amslod gerepareerd

Het oude pand aan de overkant van de weg fungeert nu als servicecenter en als showroom voor de gebruikte fietsen en e-bikes. Er is een balie waar klanten voor reparatie zich kunnen melden. “Bij het aannemen van de fiets bekijken we of er nog extra gebreken zijn en overleggen we tot welk bedrag we mogen repareren. Zo weet de klant hoe duur de reparatie ongeveer zal zijn en hoeven we later niet te bellen als er onverwachte zaken aan het licht komen.” In de werkplaats worden ook fietsen van Stella of Amslod gerepareerd: “Natuurlijk niet het motorische gedeelte, maar waarom zou ik andere dingen niet doen? De klant wil geld aan mij geven, waarom zou ik dat niet aannemen?”

Het artikel gaat verder na de foto.

Reparatie groeit als kool; 4 servicebussen op de weg

De werkplaats is belangrijk voor Wolters, omdat hij de afgelopen jaren van twee fietsenwinkels in de omgeving het personeel, de service en garantie overnam. “Er rijden vier bestelbussen van ons rond en qua reparatie groeien we als kool. In 2000 had ik maar één man personeel en nu zijn we met negen mensen in de winkel en de werkplaats. Daarnaast werken er in onze vestiging in Zutphen ook nog eens negen medewerkers. Het aantal reparaties is met de komst van e-bikes sowieso enorm toegenomen en de bedragen voor reparaties zijn behoorlijk gestegen. Ik schrik soms zelf ook als ik moet zeggen wat iets kost, vooral als de fiets al wat ouder is.”

Het artikel gaat verder na de foto.

Als branche moeten we van ons stoffige imago afkomen

André Wolters is op zoek naar een extra monteur. “Dat is best lastig. Nog steeds zie ik bij artikelen over fietsen in de Telegraaf of het AD vaak een foto van een oude fietsenmaker staan. Dat is jammer, we moeten er voor zorgen dat we als branche van het stoffige imago afkomen. Dat vind ik een taak van partijen als Dynamo Retail Group of Pon of Accell. We moeten het vak aantrekkelijk maken, kijk wat een mooie filmpjes er zijn om mensen te werven voor de zorg of defensie. Laat zien dat het een mooi vak is, we zoeken geen fietsenmaker maar fietstechnici.” Illustratief wijst André op de prachtige video van het ROC in Amsterdam, waarin wordt getoond dat fietstechnicus een prachtig modern vak is.

Het artikel gaat verder na de foto.

Experience centers als verlengstuk van de winkel

Ik ben blij met de experience centers van Accell, Merida en Pon

André Wolters biedt in zijn winkel een ruim assortiment aan van alle grote A-merken. “Ik denk dat je in een winkel van deze grootte A-merken moet hebben. Mensen komen hier echt binnen voor Gazelle omdat dat in Dieren zit en voor Sparta omdat ze denken dat dat nog in Apeldoorn gevestigd is.” Hij is blij met de experience centers van Accell, Merida en Pon. “Die zijn een verlengstuk van je winkel. Ik verwijs mensen regelmatig naar Ede en Hoevelaken.”
Voor race en MTB heeft hij fietsen van Merida, Giant en Trek in de winkel: “We zitten daarbij niet in het hoogste prijssegment. We gaan met de modellen tot zo’n 4.000 euro. Merida zit vlakbij in Apeldoorn, dus klanten kunnen daar eventueel modellen testen. Ik werk graag met Merida, het is een prettig bedrijf om mee samen te werken en ik was denk ik een van hun eerste dealers.”

Het artikel gaat verder na de foto.

Waarom is een accu niet later te bestellen?

Het seizoen is net begonnen en nu al is de levering van fietsen een probleem bij een aantal modellen: “De E-bike van het Jaar van Sparta kan ik niet krijgen. Ik heb speciaal een podium vrijgehouden, maar hij is niet leverbaar. Dat is toch onbegrijpelijk. Ook de Gazelle Ami, een gewild model met extra lage instap, is nu al uitverkocht. Voor ons als retailers is dat heel vervelend. Klanten hebben iets uitgezocht in het experience center of op internet en dan kan ik hen niet leveren.”
Hij snapt de commotie om het feit dat ANWB aan hun leden accu’s gaat leveren deels. “Aan de ene kant, laat ze dat lekker doen, er valt toch al weinig op te verdienen. Er is best veel gedoe, wanneer iets net buiten de garantietermijn valt. Aan de andere kant nemen ze wel weer een stukje omzet van je af en waar eindigt dat? Schoenmaker, blijf bij je leest.” Zelf heeft hij de nodige accu’s in de opslag liggen: “Bij elke e-bike die ik inkoop, moet ik direct ook een accu bestellen. Terwijl ik dan nog niet weet aan wie ik de e-bike ga verkopen en dus niet weet welke accu ik nodig heb. Dat blijf ik raar vinden. Waarom kan ik de accu niet later bestellen?”

Het artikel gaat verder na het kader.

Vierde generatie fietsenmakers

André Wolters is samen met zijn broer Chris eigenaar van Bike Totaal Wolters. Zij hebben samen twee vestigingen: Chris Wolters runt de winkel in Zutphen, André die in Klarebeek. “Dat is gewoon zo gegroeid, hij past goed in Zutphen en ik ben op mijn plek in Klarenbeek.” De opa van de vader van André en Chris begon in 1905 met een fietsenwinkel en de broers zijn de vierde generatie in de winkel. “Ik ben in 1991 in Klarenbeek begonnen met een klein winkeltje van 80 m2 en een werkplaats van 20 m2. In 1999 hebben we dat uitgebreid naar 250 m2 en in het jaar erna stonden we in de finale van de Tweewielerwinkel van het Jaar verkiezing. Onze ouders hebben de basis voor ons gelegd en jarenlang keihard gewerkt. Nog steeds zijn ze op de achtergrond actief.”

Geen risico met accu’s nemen

André Wolters mag van zijn verzekering geen accu’s in de winkel hebben. “Ik heb een vuurwerkbunker, daar liggen ze veilig. Met het kopen van een accukast wacht ik liever totdat er wetgeving is. Verder heb ik geen gereviseerde accu’s in het pand, dat vind ik te gevaarlijk. Als een e-bike met gereviseerde accu wordt ingeruild, zet ik die buiten het pand. Ik wil geen risico lopen.” Om klanten goed te kunnen laten kiezen, heeft André flink geïnvesteerd in demomodellen. Hij heeft bijna 20 modellen staan waardoor klanten alle type motoren kunnen testen.
André Wolters ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: “Ik denk wel dat er nog een aantal fietsenzaken zullen verdwijnen. Ook zullen de grote merken meer rechtstreeks aan de consument gaan verkopen, dat hou je niet tegen. Maar ze kunnen echt niet zonder de vakhandel. Klanten willen voor de service een zaak dichtbij, wij kunnen snelle service leveren en wij hebben een leenfiets. Dat bieden ze niet bij Stella of Amslod, daar gaan klanten vooral voor de korting, want echt goedkoop zijn ze niet eens. Ik denk dat we allemaal uit moeten gaan van onze eigen kracht.”

 


Meer Binnenkijken bij? Leer ook van deze ondernemers:

 

 

Reageer op dit artikel