artikel

Trots op mijn bedrijf: Geert Peeraer van Fietsen Peeraer in Merksplas (B.)

Ondernemen 736

In de rubriek Trots op mijn bedrijf dit keer een interview met Geert Peeraer van Fietsen Peeraer in het Belgische Merksplas. Hij probeert de Peeraer-familie te creëren en organiseert hiervoor zelfs fietsweekenden voor zijn klanten. Hij drukt collega-ondernemers op het hart om uit de werkplaats te komen, met de rekenmachine aan de slag te gaan en creatief te zijn.

Trots op mijn bedrijf: Geert Peeraer van Fietsen Peeraer in Merksplas (B.)

Wat vind je het leukst aan je werk?

“Aandacht voor de klant. Sinds een jaar of twee maak ik minder uren in de werkplaats en heb ik meer aandacht voor marketing en verkoop. Zo heb ik samen met mijn vrouw Judith een doorverwijs-systeem opgezet. Klanten die een nieuwe klant aanbrengen bieden we een arrangement aan bij een lokale brasserie. Zo verkochten we zes e-bikes op aanraden van een koppel van dezelfde fietsgroep! Verder organiseren we elk jaar een fietsweekend met hotelovernachting, vorig jaar al met 54 klanten. We leren klanten zo op een ontspannen manier kennen en creëren de ‘Peeraer-familie’.”

Sinds wanneer bestaat je bedrijf?

“Ik ben opgegroeid in de huishoudartikelen-gereedschappen-fietsen-winkel van mijn ouders en werk sinds 1981 – ik was toen 16 – in de werkplaats. Judith deed in die periode al vakantiewerk bij ons. In 1987 zijn we getrouwd en namen we de zaak over.”

Wie Geert Peeraer
Wat Eigenaar
Waar Fietsen Peeraer, Merksplas in België

Wat is je specialiteit?

“Ik heb altijd een voorliefde gehad voor computers en ben technisch goed onderlegd. Die combinatie maakt dat ik goed ben in het stellen van diagnoses bij e-bikes. Mijn vrouw vult mij goed aan; zij is een topverkoopster die perfect inspeelt op emotie en beleving.”

Lees verder onder de foto.

Hoeveel medewerkers heb je?

“Momenteel hebben wij één medewerker, een Somalische vluchteling. Hij werkt sinds september 2017 fulltime bij ons. Met deze medewerker helpen we mensen een kans te geven die het minder goed hebben in onze samenleving.”

Waar ben je het meest trots op?

“Dertig jaar geleden verkochten we fietsen van 250 euro, gereedschappen, potten en pannen. Nu zijn we een fietsenspeciaalzaak met de nadruk op e-bikes in het hogere prijssegment. We leveren degelijke service en kwaliteit, die ook jonge mensen aanspreekt. Ze verkopen hun tweede auto en kopen dan bij ons een fiets van 3.500 euro. We hebben de luxe dat we ‘nee’ kunnen zeggen tegen kortingvragers en mensen die met hun bouwmarktfiets aankloppen.”

Lees verder onder de foto.

Waarin zou je willen investeren?

“Onze winkel ziet er mooi uit en de werkplaats hebben onlangs helemaal aangepast. We kunnen op deze manier nog wel enkele jaren verder. Maar we zijn ondertussen wel vijftigers, zonder kinderen, zonder opvolging. Als er zich jonge mensen zouden melden om onze zaak op een of andere manier voort te zetten, dan zouden we daar graag onze schouders onder zetten. We willen niet dat meer dan 30 jaar werk verloren zou gaan.”

Wat zou je willen veranderen in de tweewielerbranche?

“Iedereen zit in dezelfde vijver te vissen, waarin de hoogste kortingen worden gegeven. Men concurreert elkaar kapot. Maar het kan best zonder korting. En nee zeggen is vaak beter dan verkopen zonder iets te verdienen. Het is niet belangrijk om veel fietsen te verkopen, maar om winst te maken die je weer in je bedrijf kunt investeren.”

Lees verder onder de foto.

Waar lig je ’s nachts van wakker?

“De diefstallen die zich de laatste jaren meer en meer voordoen. Men rijdt met een vrachtwagen je vitrine aan diggelen en haalt binnen enkele minuten de hele winkel leeg.”

Hoe ziet je bedrijf er over vijf jaar uit?

“Mensen interesseren zich in fietsen op maat, zoals met Koga Signature. In dit segment zou ik mij nog meer willen specialiseren. Je ziet dit ook bij de garagebedrijven. Als je een mooie Audi of Mercedes wilt, kun je die zelf configureren. Maar het is altijd leuk wanneer je in de showroom professionele assistentie krijgt.”

Lees verder onder de foto.

Als je geen tweewielerbedrijf had dan…

“Ik heb een passie voor motoren en talen. Ik ben al een keer of tien in Tenerife wezen motorrijden, maar pik ook jaarlijks bochtjes in de Alpen en Dolomieten. Ik zou daarom zeker in de motorfietsenverkoop terecht zijn gekomen of zou motortochten organiseren. Misschien is dat laatste wel iets als ik met pensioen ben.”

Tips voor andere ondernemers?

“Kom uit die werkplaats en ga met een rekenmachine aan de slag. Ik kan het niet voldoende benadrukken: het is héél belangrijk dat je winst maakt, zodat je kunt investeren in de toekomst. Wees anderzijds ook niet te bang. Wij hebben tijdens onze carrière het meeste geld verdiend met naar de bank te gaan en te lenen. In een putje rijst altijd wat zand, van een hoop waait gemakkelijk iets af.”

 

 

Reageer op dit artikel