artikel

Trots op mijn bedrijf: Floris van Soldt van Floris Fietsen Hoogezand-Sappemeer

Ondernemen 869

In de rubriek Trots op mijn bedrijf dit keer een interview met Floris van Soldt van Floris Fietsen in Hoogezand-Sappemeer. De specialiteit van het bedrijf is e-bikes, hoewel er ook traditionele fietsen worden verkocht. “Onze kracht ligt er ook in dat we alle merken fietsen repareren. De e-bike hoeft niet bij ons gekocht te zijn.”

Trots op mijn bedrijf: Floris van Soldt van Floris Fietsen Hoogezand-Sappemeer

Wat vind je het leukst aan je werk?

Het leukste vind ik om bezig te zijn in de werkplaats. Dingen oplossen voor klanten. Soms moet je zelf iets creatiefs bedenken. Vooral bij e-bikes is diagnose stellen en dan een creatieve oplossing zoeken een leuke uitdaging. Maar ik wissel het graag af met het in de winkel staan en verkopen. De veelzijdigheid is ook een aantrekkelijk aspect van mijn vak.

Sinds wanneer bestaat je bedrijf?

Ik heb altijd bij Halfords gewerkt en begon vijf jaar geleden voor mezelf. Iedereen verklaarde mij voor gek maar we hebben het gered. Sterker nog: de zaak bloeit als nooit tevoren. We hebben nu 200 vierkante meter aan winkel en werkplaats en dat gaat nog verder uitgebreid worden.

Wie Floris van Soldt (50)
Wat Eigenaar
Waar Floris Fietsen Hoogezand-Sappemeer

Wat is je specialiteit?

Onze specialiteit is toch echt e-bikes, hoewel we ook traditionele fietsen verkopen. Die verhouding ligt nu al op 70-30 en dat zal nog verder in het voordeel van de e-bike gaan uitvallen. Onze kracht ligt er ook in dat we alle merken fietsen repareren. De e-bike hoeft niet bij ons gekocht te zijn. Op die manier proberen we de klant een goed gevoel te geven en dan toch de eventuele volgende fiets bij ons te laten kopen. We bouwen verder zeker 3 keer per week een normale fiets om tot e-bike. Voor klanten is dat een stuk goedkoper dan een nieuwe e-bike kopen.

Hoeveel medewerkers heb je?

Wij zijn in totaal met drie mensen die fulltime werken. Mijn schoonvader regelt de haal- en brengservice. Dus met 3,5 vaste medewerkers waarvan twee in de werkplaats.

Waar ben je het meest trots op?

Op het feit dat we in zo’n korte tijd de zaak hebben neergezet. In een tijd waarin iedereen zei dat ik er mijn handen niet aan moest branden, heb ik toch de gok genomen en die heeft goed uitgepakt. We hebben een mooi pand en een mooie moderne inrichting. Het is echt een beleving als je een fiets in onze zaak koopt.

Waarin zou je willen investeren?

Deze winter gaan we de werkplaats verdubbelen, van drie naar vijf haken. Ik denk dat de werkplaats in de toekomst steeds belangrijker wordt. Zeker met e-bikes en gezien onze filosofie dat iedere klant een klant is, ongeacht waar hij zijn fiets gekocht heeft. Dus daar zetten wij vol op in.

Wat zou je willen veranderen in de tweewielerbranche?

Meer rust in de tent, maar dat is lastig te realiseren denk ik. De oneerlijke concurrentie met internet kunnen veel dealers niet aan. Dat maak je niet goed met een gratis fietstasje. Het begint nu overigens wel wat te veranderen omdat Accell niet meer levert aan Fietsenwinkel.nl. Het is afwachten wat er nu gaat gebeuren.

Waar lig je ’s nachts wakker van?

Ik lig niet zo snel wakker. Niet over de branche of over mijn zaak. Als je ondernemer bent en je zet je schouders er onder met een onderscheidend idee, dan komt het vast wel goed.

Hoe ziet je bedrijf er over vijf jaar uit?

Zoals gezegd zal de werkplaats een grotere rol gaan spelen. Het onderhoud en repareren zal toenemen en de verkoop van fietsen zal, ook bij mij, gaan dalen. De sleutel is dan ook om je personeel goed op te leiden, de nieuwste trainingen en beurzen te laten bezoeken. Zo proberen wij klaar te zijn voor de toekomst.

Als je geen tweewielerbedrijf had dan…

Ik weet niet of het aanslaat, maar ik heb nog altijd een droom om waterfietsen te verkopen op een Caraïbisch eiland. Het blijft in de fietsenbranche dus!

Tip aan andere ondernemers?

Blijf jezelf en ga niet vanuit je bureaustoel klagen dat het zo slecht gaat. Kom uit die ivoren toren en onderneem!

 

Reageer op dit artikel