artikel

Binnenkijken bij Huisman in Leiden

Ondernemen 910

Met twee fietsenwinkels, een scooterzaak en vijf tankstations is Huisman echt een begrip in Leiden. We bezochten de grootste fietsenzaak aan de Willem de Zwijgerlaan. In deze winkel een ruim assortiment in fietsen, e-bikes, scooters en bromfietsen. Een prominente plek in de winkel is ingeruimd voor e-scooters van Niu.

Binnenkijken bij Huisman in Leiden
Franc Huisman (eigenaar) en Richard Verweij (bedrijfsleider).

Met een soort shop-in-shop opstelling met achterwand en tapijt onder de scooters vallen de e-scooters van Niu goed op. Volgens bedrijfsleider Richard Verweij is er in de Randstad veel vraag naar scooters en elektrische scooters: “In de stad is een scooter veel handiger dan een auto. Maar ook jongeren uit omliggende dorpen kiezen vaak voor een scooter om naar de middelbare school in Leiden te rijden.”

Er worden veel (duurdere) Vespa’s verkocht: “De omloopsnelheid van Vespa scooters is best hoog bij ons. Veel ouders kopen een Vespa voor hun kind.” De bromfietsen van Tomos waren heel lang erg gewild bij Huisman, maar na het vertrek van het merk uit Nederland ging de kwaliteit hard achteruit. Als alternatief in lichte, handzame bromfietsen biedt Huisman nu het merk Rieju Bye Bike waar ‘good old’ Henk Buiter in dienst is. “Die zijn kwalitatief prima en als we een probleem hebben waar we niet uitkomen, dan komt Henk hier in de werkplaats sleutelen.”

Doorbraak e-scooters

De markt in elektrische scooters is nog niet erg groot, maar daar lijkt met een merk als Niu verandering in te komen. Franc: “Terwijl er bij elektrische fietsen al heel lang gewerkt wordt met software updates en garantie, was dat bij e-scooters nog heel lang niet gebruikelijk. We hebben van verschillende merken e-scooters in de winkel gehad, maar we hadden daar vaak slechte ervaringen mee. Dan word je wel een beetje huiverig. Met Niu e-scooters kunnen we een compleet pakket aanbieden, met software update, twee jaar garantie, GPS-tracking en een app met allerlei informatie over de rijgeschiedenis en onderhoud. We hebben al verschillende modellen verkocht en de reacties zijn zeer positief.”

Vestigingsplaats Leiden
Ondernemers Franc (43) en Stefan (40) Huisman
Winkeloppervlak 450 vierkante meter
Werkplaatsoppervlak 50 vierkante meter
Magazijnoppervlak 20 vierkante meter
Medewerkers 1 fulltime, 6 parttime
Locatie Rand van het centrum

In de winkel staan twee modellen van Niu: een compact model van 60 kg voor bijna 2.500 euro en grotere uitvoering voor twee personen voor bijna 3.000 euro. “Mensen komen speciaal voor Niu naar de winkel. Klanten geven aan dat ze groener willen rijden en vooral het kleine model is handig in de stad. Ook bedrijven hebben interesse in deze e-scooters vanwege het groene imago en de overheidssubsidie waar ze gebruik van kunnen maken”, geeft Richard aan.

Huisman tweewielers brommers en fietsen Leiden

Familiebedrijf in Leiden

Huisman in Leiden bestaat al sinds 1936 toen de opa van eigenaren Franc en Stefan Huisman een fietsenwinkel begon. In de jaren daarna werd het familiebedrijf uitgebreid naar meerdere vestigingen en vijf tankstations. Naast de winkel aan de Willem de Zwijgerlaan hebben Franc en Stefan nog een scooterzaak en een wat kleinere fietsenwinkel in het centrum van Leiden. Daar worden minder e-bikes verkocht en ligt de nadruk meer op stadsfietsen. Qua merken heeft Huisman een breed assortiment in fietsen met Gazelle, Sparta, Batavus, Cortina, Loekie en Aldo, een eigen merk van groothandel Avada uit Alphen aan den Rijn. Richard: “Met Aldo bieden we een alternatief aan in de onderkant van de markt. We doen graag zaken met Avada, je wordt persoonlijk geholpen. Dat mis ik soms wel bij de grotere groothandels.”

Bij de bromfietsen en scooters zijn alle grote merken vertegenwoordigd: Vespa, Piaggio, Kymco, Sym, Peugeot, Niu en Rieju Bye Bike.

‘Veel visie meegenomen’

Richard Verweij is sinds 11 jaar werkzaam bij Huisman. Inmiddels is hij 37 jaar, maar hij begon al op zijn 14e jaar in de branche. “Vanaf 16 jaar werk ik fulltime in een fietsenzaak, eerst in Tiel en daarna via Den Haag naar Leiden. Ik heb bij Mammoet gewerkt en bij Hans Struijk in Den Haag gewerkt. Daar heb ik nog gewerkt met Hans Struijk zelf en bedrijfsleider Ronald van Rumpt. Ik heb veel van hun visie meegenomen naar hier.”

Huisman Leiden

Geen webshop voor Huisman

Huisman heeft geen webshop. Franc Huisman: “We hebben net onze website vernieuwd. Mensen kunnen op onze site een fiets bestellen. Daarna maken we een afspraak in de winkel om de maat te bepalen. Door internet komt er meer onderscheid tussen mensen die puur op prijs kopen en klanten die meer over hebben voor kwaliteit en service.” Richard vult aan: “Ik denk dat de grote merken niet zonder de vakhandel kunnen. Ik ben niet bang voor Fietsenwinkel.nl of Stella. Wij hebben van de merken vooral de premium collectie in de winkel staan, die niet op internet te vinden zijn. Als mensen echt voor prijs gaan, moeten ze dat vooral doen. Maar je ziet ze vaak na een tijdje terugkomen voor een reparatie en dan moeten ze gewoon betalen, terwijl het anders misschien garantie was geweest. Heel vaak zie ik ze later weer terug in de winkel voor de volgende fiets.”

Foto-opdracht 4904 t.b.v. de Tweewieler
Huisman Fietsen en Brommers Franc Huisman (eigenaar) en Richard Verweij (bedrijfsleider)

Dealershows van alle merken bezoeken

Voor aankomend seizoen gaan Franc en Richard de dealershows van al hun merken bezoeken. “We vinden het belangrijk om goed op de hoogte te zijn. We bezoeken ook beurzen als Vélovak en Bike Motion en een scooterbeurs in Milaan.” Richard geeft aan dat het collectioneren soms best lastig is. “Ik vind dat de collecties van de merken veel te groot worden, het is moeilijk om daar een goede keuze uit te maken.” In ieder geval zoeken ze nog een nieuw merk om de plek van Ghost (waar Accell mee stopt in de Benelux) op te vullen.

Reageer op dit artikel