artikel

Trots op mijn bedrijf: Jan Waanders van Waanders Rijwielen in Den Ham

Ondernemen 613

In de rubriek Trots op mijn bedrijf dit keer een interview met Jan Waanders van Waanders Rijwielen in Den Ham. Hij begon zijn zaak in 1984, samen met zijn vrouw. De zaak heeft al die jaren met vrijwel hetzelfde personeel gedraaid. “Dat is wel uniek te noemen. Het is een soort familie geworden in de loop der jaren.”

Trots op mijn bedrijf: Jan Waanders van Waanders Rijwielen in Den Ham

Wat vind je het leukst aan je werk?

“Het contact met mensen. Het leukste is dat je mensen hier ziet binnenkomen met een probleem of een vraag. Ik vind het dan nog altijd een fijn gevoel om zo iemand te kunnen helpen. Dat is het leuke van het vak.”

Sinds wanneer bestaat je bedrijf?

“Mijn vader had ook een rijwielzaak. Van een vreemde heb ik het dus zeker niet. In 1984 ben ik samen met mijn vrouw de zaak begonnen. Door de jaren heen hebben we aardig wat verbouwd. Daardoor hebben we nu een mooie winkel met ruime werkplaats. Ik ga nog iedere dag met veel plezier naar mijn werk.”

Wat is je specialiteit?

“In onze regio zitten al wat zaken die zich specialiseren op mountainbikes en racefietsen. Vandaar dat onze specialisatie vooral op e-bikes en gewone fietsen ligt. Ons personeel is op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen op het gebied van e-bikes en daarom kunnen wij uitstekende service bieden aan onze klanten.”

Wie Jan Waanders (58)
Wat Eigenaar
Waar Waanders Rijwielen Den Ham

Hoeveel medewerkers heb je?

“Wij hebben in totaal 4 medewerkers. Mijn vrouw doet achter de schermen de administratie, pr en de website. Daarnaast heb ik 2 medewerkers in de werkplaats en is er nog iemand die de in de winkel helpt en bestellingen doet. Ikzelf sta hoofdzakelijk in de winkel en spring af en toe bij in de werkplaats. We zijn allemaal op elkaar ingespeeld dus dat loopt allemaal prima.”

Waar ben je het meest trots op?

“Dat het bedrijf al jaren draait met vrijwel hetzelfde personeel. Dat is wel uniek te noemen. Het is een soort familie geworden in de loop der jaren. Ook kennen wij onze klantenkring bijzonder goed. We zitten in een relatief klein dorp. Daar komen veel mensen vandaan, maar ook uit de omliggende dorpen weet men ons te vinden. Het is leuk als je die mensen kent en lekker een praatje kunt maken.”

Waarin zou je willen investeren?

“We hebben net een volledige verbouwing van de showroom achter de rug. Ons doel is om mensen te laten binnenkomen in een soort huiskamer gevuld met fietsen. Een warme uitstraling met zitjes en hoekjes en koffie. Waar ze lekker even kunnen zitten en kletsen terwijl ze wachten. Voor de toekomst wil ik nog investeren in meer technisch personeel.”

Wat zou je willen veranderen in de tweewielerbranche?

“k denk dat de branche zelf grondig gaat veranderen, dat is niet tegen te houden. Fabrikanten zullen meer direct aan de klanten gaan leveren, waardoor het accent meer en meer op de werkplaats komt te liggen. Vandaar dat goed geschoold personeel steeds belangrijker wordt. Daar moeten wij als retailer op inspringen.”

Waar lig je ’s nachts wakker van?

“Nergens van, tenminste niet wat de zaak betreft. Hoogstens over mijn gezondheid. Wat betreft het werk loop ik al zolang mee dat ik overal wel een oplossing voor kan verzinnen. Wakker liggen is dus niet nodig.”

Hoe ziet je bedrijf er over 5 jaar uit?

“Ik denk dat het accent meer op de werkplaats komt te liggen. De omzet daar zal dus stijgen, die van fietsverkoop zal waarschijnlijk dalen. Al met al hoop ik dat het dan in totaal ongeveer gelijk blijft. Dan doen wij het goed. En ik hoop dat we nog steeds met hetzelfde gemotiveerde team mogen werken!”

Als je geen tweewielerbedrijf had dan…

“Ik denk dat ik dan in het toerisme terecht was gekomen. Het praten met mensen zit me wel in het bloed. Plus in het toerisme zijn klanten over het algemeen vrolijk, en dat spreekt me ook wel aan.”

Tip aan andere ondernemers?

“Zorg dat je je werk goed doet. En als er eens wat fout gaat, wees dan niet bang om dat toe te geven. Zorg ook voor een leuke sfeer in je bedrijf, dat mensen er graag binnenstappen.”

Reageer op dit artikel