artikel

‘Rol van de werkplaats zal belangrijker worden’

Ondernemen 799

Bernhard de Jonge vertelt in de rubriek Trots op mijn bedrijf over De Jonge 2 Wielers, gevestigd in het Drentse Noordseschut. Dit jaar viert het bedrijf, ooit begonnen in een kippenhok, zijn 50-jarig bestaan.

‘Rol van de werkplaats zal belangrijker worden’
Het bedrijf van Bernhard de Jonge (links) werd 50 jaar geleden gestart door zijn ouders.
Wie Bernhard de Jonge (45)
Wat Eigenaar
Waar De Jonge 2 Wielers in Noordseschut

Wat vind je het leukst aan je werk?

De afwisseling en het contact met de klanten. Ik houd me vooral bezig met de inkoop en verkoop en de ontvangst van klanten in de werkplaats. Ik heb weliswaar mijn papieren, maar met montage en reparatie houd ik mij bijna niet bezig. Daar is simpelweg geen tijd meer voor. In de avonduren spring ik nog wel eens bij. Mijn vrouw – en collega – is ook altijd in de zaak om klanten te helpen, en die doet de administratie van de zaak.

Sinds wanneer bestaat je bedrijf?

Op 30 augustus van dit jaar bestaan we 50 jaar en zijn mijn ouders ook nog eens 50  jaar getrouwd! We zijn van ver gekomen. Mijn vader begon de zaak vanuit een kippenhok. Later nam hij een monteur aan en groeide de zaak verder. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een fantastische onderneming van 1.200 vierkante meter die het nog steeds goed doet.

Wat is je specialiteit?

Onze specialiteit is de combinatie van fietsen, e-bikes en bromfietsen. Al sinds de introductie van e-bikes in Nederland leveren wij ze. Ons team is daar helemaal op ingericht. We hebben jongens aan het werk die bij grote namen vandaan komen en nu bij ons hun kennis en kunde toepassen op het gebied van e-bikes. En we hebben een groep gediplomeerd personeel speciaal voor de bromfietsen en scooters.

Hoeveel medewerkers heb je?

Wij hebben in totaal 8 vaste medewerkers. Dat is inclusief mijn vader die dagelijks bijspringt voor hand- en spandiensten. Twee jongens houden zich bezig met bromfietsen, 3 met fietsen en 3 man staan in de winkel.

Waar ben je het meest trots op?

Ik denk op mijn mensen en op de winkel. Dat we door de jaren heen zo’n prachtige winkel hebben kunnen neerzetten. Ons personeelsverloop is bijzonder laag. Het is een echte familie en dat is een hele fijne omgeving om je werk in te doen. Bovendien zijn het zulke betrokken en deskundige mensen, dat is geweldig.

Waarin zou je willen investeren?

Ik heb wel wat plannen op de plank liggen maar ik kan daar helaas nog niks over zeggen. Wat in elk geval belangrijk is, is om de veranderingen in de markt bij te houden en daarop in te springen. Daar zijn we nu mee bezig en wat dat oplevert, zal in de toekomst duidelijk worden.

Wat zou je willen veranderen in de tweewielerbranche?

Dat is een lastige vraag, maar ik vind wel dat we kritisch moeten blijven, en ons niet buitenspel moeten laten zetten door de grote fabrikanten. Die gaan steeds meer proberen rechtstreeks te leveren aan de consument. Je moet keuzes gaan maken over de merken waar je nog mee samen wilt gaan werken en je daar sterk voor maken. Wij hebben als voordeel dat wij een goede werkplaats hebben en die zal steeds belangrijker worden in de toekomst .

Waar lig je ’s nachts wakker van?

Nergens van gelukkig. Of het moet met mijn gezin te maken hebben. Wat betreft de zaak maak ik me geen grote zorgen. Ik kan het één ook goed scheiden van het ander dus als ik ’s avonds thuis kom is de werkmodus uit. Bovendien zijn wij een creatieve handelsfamilie die altijd wel ergens een oplossing vindt. Is het niet linksom, dan rechtsom.

Hoe ziet je bedrijf er over 5 jaar uit?

Ik denk dat ik nog meer ga investeren in de werkplaats. Vooral vanwege het feit dat de online verkoop sterk zal gaan stijgen, en daarmee de aftersales belangrijker worden. De rol van de werkplaats wordt belangrijker en daar wil ik klaar voor zijn. Het zou zelfs kunnen dat ik een opleidingstraject ga aanbieden voor monteurs.

Als je geen tweewielerbedrijf had dan…

Daar heb ik wel eens over nagedacht. Ik denk toch een verkoopfunctie en in de detailhandel. Verkoop past gewoon bij mij.

Tip aan andere ondernemers?

Blijf scherp en laat je niet van de wijs brengen door anderen. Vaar je eigen koers!

Reageer op dit artikel