artikel

Binnenkijken bij Provinciewinnaar Zeeland 2018: Jansen Wielersport

Ondernemen 628

Pas 26 jaar jong is Davey Jansen, maar hij is al bijna zes jaar ondernemer in het Zeeuwse Heinkenszand. Dat hij Provinciewinnaar was bij de Tweewielerwinkel van het Jaar verkiezing valt duidelijk af te lezen op zijn etalageraam. “We zijn nu ruim vijf maanden open met de nieuwe winkel. Het was een grote stap, maar ik wist zeker dat het ging lukken. Dat we winnaar van onze provincie zijn, is een daarvan een bevestiging.”

Binnenkijken bij Provinciewinnaar Zeeland 2018: Jansen Wielersport

Jansen heeft al veel reacties gehad op de verkiezing, en dan voornamelijk van bedrijven. “Daardoor heb ik ook veel nieuwe bedrijven leren kennen en aanbiedingen gehad. Van sommige heb ik gebruik gemaakt.” Recent is hij bijvoorbeeld overgestapt naar de automatisering van CycleSoft, iets waar ze met hun bedrijfsgrootte aan toe waren. “Het moet ons tijd en gemak opleveren door herkenning van producten, koppelingen met de boekhouding en de rapportages die daaruit te halen zijn.”

Bij de vraag wat hij als bedreiging ziet, moet hij lachen. “Bedreigingen? Die heb ik niet. Onze klanten weten precies wat ze willen als ze hier binnenkomen. Ook de prijs. De mensen uit de regio geven om fietsen, hun hobby mag geld kosten. En er wordt heel veel gefietst hier.”

Eigen team

Ook Jansen zit nog graag op de fiets en rijdt frequent zijn wedstrijden voor zijn ploeg. “We hebben een eigen wielerteam van dertien renners. Dat is voor mij een prachtig uithangbord, we worden vaak in onze regio gezien. Het is een hechte vriendengroep. Alle renners geven om fietsen en zien er gesoigneerd uit. En ja, we rijden op duur materiaal. Het moet goed en betrouwbaar zijn. Voor mij speelt mee dat ze mij de handel gunnen.”

Bezig zijn met de koers is het onderscheidend vermogen van Jansen. Hij weet dat hij flexibel naar zijn klanten moet zijn, omdat de wedstrijden vaak in het weekend verreden worden. “Ik leef mij in voor de jongens die koersen. Wat dat inhoudt? Zorgen dat de fiets snel klaar is, werken met een flexibele planning, duidelijk communiceren en zorgen dat hun fiets in twee tot drie dagen klaar is.” De winkel is dan ook drie avonden open. Op deze avonden kunnen ze echt aandacht en tijd aan de klant geven. “En als het druk in de winkel is, dan weten ze dat ze soms even moeten wachten. Het begrip is er omdat ze zien dat ik vaak alleen in de winkel sta.” Opvallend is dat Jansen zijn winkel op zaterdag om twaalf uur sluit. “Het zal gewenning zijn, maar mijn klanten weten dat.”

Vestigingsplaats Heinkenszand
Ondernemer Davey Jansen
Winkeloppervlak 240 vierkante meter
Werkplaatsoppervlak 80 vierkante meter
Magazijnoppervlak 100 vierkante meter
Medewerkers 1 fulltime en 1 parttime
Locatie Centrum

Service op één

Jansen deed zijn ervaring op bij een sportieve fietsenwinkel in Kapelle, waar hij vijf jaar werkte. “Voor mij heeft service altijd op nummer één gestaan. Je moet zorgen dat je in de mix geld verdient, dat gaat alleen door soms iets te geven en soms iets nemen. Daarbij moet je wel een consistent prijsbeleid voeren.”

Toen hij twintig was greep hij zijn kans en startte met een kleine winkel in Heinkenszand, het op één-na grootste dorp van Zeeland. “Ik wilde weg uit Kapelle. Op m’n dertigste wilde ik voor mijzelf iets hebben, maar het werd een paar jaar eerder. Ik stak mijn spaargeld in acht fietsen. Later kocht ik eens vijf fietsen waarvoor ik eigenlijk het geld niet had, maar ik wist wel dat ik er drie van zou verkopen.”

Bezig zijn met de koers is het onderscheidend vermogen van Jansen Wielerport. De winkel is 3 avonden per week open om echt aandacht en tijd aan de klant te kunnen geven.

Bezig zijn met de koers is het onderscheidend vermogen van Jansen Wielerport. De winkel is 3 avonden per week open om echt aandacht en tijd aan de klant te kunnen geven.

Overstap naar groot pand

Na vijf jaar hard werken kwam een groot winkelpand in Heinkenszand vrij, waarin een winkel voor huishoudelijke producten gevestigd was. Het is één van de grotere panden in het centrum. In het najaar van 2017 verhuisde Jansen naar deze nieuwe locatie. “De nieuwe winkel was grote stap, maar ik wist dat het zou lukken.”
Jansen draait de winkel hoofdzakelijk in zijn eentje, met op de koopavonden een extra personeelslid. “Ik overweeg om parttime een jonge vrouw aan te nemen voor de winkel. Ze kan werkzaamheden van mij overnemen zoals een gedeelte van de inkoop, het afrekenen en de administratie. Ze is een ATB-wedstrijdrijdster die op hoog niveau rijdt, met als voordeel dat ze de branche en onze klanten begrijpt.”

De werkplaats is essentieel; er wordt gewerkt met een flexibele planning, duidelijk communiceren is speerpunt.

De werkplaats is essentieel; er wordt gewerkt met een flexibele planning, duidelijk communiceren is speerpunt.

Type klanten

Het publiek waarop Jansen zich richt zit vooral in het sportieve midden- en hoge segment. “We zetten breed in en verkopen aan de incidentele sportieve fietser met een buikje tot de veeleisende fietser met producten uit het meest geavanceerde high-end segment.” Naast de specialistische kennis is de werkplaats bij Jansen de belangrijkste pijler. Die is dan ook om door een ringetje te halen, zo schoon en netjes. Vol trots vertelt hij dat de ladekasten speciaal in hun huiskleur heeft laten spuiten.

Het publiek waarop Jansen Wielersport zich richt, zit vooral in het sportieve midden- en hoge segment.

Het publiek waarop Jansen Wielersport zich richt, zit vooral in het sportieve midden- en hoge segment.

Service en prijs

Nu de stap naar verregaande automatisering is gemaakt, verwacht hij de winkel nog professioneler te kunnen runnen. Meer grip op de winkelvoorraad, betere marketing en boekhouding. “De prijstransparantie door internet is voor onze bedrijfsvoering niet heel bepalend. Met onderdelen gaan we daar voor een deel in mee, maar vaak ook niet. Het draait niet alleen om de prijs, maar ook de gunfactor. Dan is een iets hogere prijs dan op internet vaak goed.”

Hij is stellig wanneer hij zegt dat hij fietsen die gekocht zijn via internet niet in zijn werkplaats komen. Dat is anders bij nieuwe onderdelen die voor een lage prijs bij hem worden gekocht: “Neem een Garmin. Die monteren we dan wel, maar we leggen het gebruik ervan niet uit.” Hij heeft het gevoel dat in zijn regio minder fietsen via internet worden gekocht dan in de Randstad. “Je krijgt bij ons service, aan de prijs doen we niets. Ja, een set pedalen erbij en het opmeten is gratis. We kiezen voor continuïteit en ook in met ons assortiment zijn we merkvast.”

Op de koopavonden is er een extra personeelslid, en misschien start binnenkort een jonge vrouw in de winkel, een ATB-wedstrijdrijdster die op hoog niveau rijdt.

Op de koopavonden is er een extra personeelslid, en misschien start binnenkort een jonge vrouw in de winkel, een ATB-wedstrijdrijdster die op hoog niveau rijdt.

Wielerminded
Heinkenszand is een groot dorp onder de rook van Goes, met een centrale ligging in de zogenaamde ‘Zak van Zuid-Beveland’. Een regio waar veel bekende wielrenners vandaan komen, en waar vier fietsroutes in Zeeland naar vernoemd zijn. Zo loopt de ‘Jan Raas route’ achter de winkel van Jansen langs. In de omgeving zijn altijd veel sportieve fietsers te zien die in de wind hun grootste uitdager hebben.

Klik hier voor meer informatie over de Tweewielerwinkel van het Jaar 2019. Op deze pagina kunt u zich aanmelden voor de verkiezing.

 

 

Reageer op dit artikel