artikel

‘Onduidelijk welke merken ik ga voeren’

Ondernemen 2954

In de rubriek Trots op mijn bedrijf deze keer een interview met Timen Rinia. Rinia Fietsen in Makkum bestaat dit jaar 125 jaar en kreeg onlangs het predicaat Hofleverancier. Timen is de vierde generatie van de familie. Hij vindt dat er veel onduidelijkheid is over de nieuwe dealercontracten.

‘Onduidelijk welke merken ik ga voeren’
Timen Rinia van Rinia Fietsen. Foto Anne van der Woude fotografie
Wie Timen Rinia (32)
Wat Eigenaar
Waar Rinia Fietsen in Makkum en Harlingen

Wat vindt je het leukst aan je werk?

“Zakelijk stappen zetten als ondernemer, risico durven nemen. Vijf jaar geleden zijn we begonnen met de verhuur van fietsen. Dat was financieel een grote stap en ik vond het best spannend hoe het zou lopen. Maar na één zomer hadden we het al terugverdiend. Begin mei hebben we een tweede vestiging geopend in Harlingen. In Makkum ben ik op een gegeven moment uitgegroeid, het dorp heeft 3.500 inwoners, met toeristen ’s zomers rond de 10.000. Harlingen heeft 17.000 inwoners, daar kan ik nog groeien.”

Sinds wanneer bestaat je bedrijf?

“Ons bedrijf bestond vorige maand 125 jaar. Ik ben de vierde generatie in het bedrijf en heb de zaak vijf jaar geleden overgenomen. Tijdens ons jubileumfeest hebben we van de Commissaris van de Koning in Friesland het predicaat Hofleverancier gekregen. Daar zijn we super trots op.”

Wat is je specialiteit?

“De communicatie met onze klanten. Als er een probleem is, bemiddelen we tussen de leverancier en de klant en proberen we het snel en goed op te lossen.”

Hoeveel medewerkers heb je?

“Ik run het bedrijf samen met mijn vader en onze medewerker Iwan. Hij is bijna klaar met de opleiding tot fietstechnicus. Verder heb ik twee jongens die me op zaterdag helpen. Iwan is bijna 21 jaar en staat af en toe al alleen in onze tweede winkel in Harlingen. Net als mijn vader en ik, het houdt je fris om te rouleren.”

Waar ben je het meest trots op?

“Dat ik met ons bedrijf drie gezinnen kan onderhouden, van mij, mijn vader en Iwan. En ik vind het fijn dat ik Iwan een mooie toekomst kan bieden.”

Waarin zou je willen investeren?

“In personeel. Ik zou meer service willen bieden buiten de winkel, bijvoorbeeld met een servicebus. Ik moet nu soms mensen teleurstellen die ergens staan met een lekke band, omdat we echt geen tijd hebben om ze te helpen. Dat vind ik niet prettig. Service is onze toegevoegde waarde. Iedereen kan een fiets verkopen, maar bij ons houdt het niet op na de verkoop van een fiets.”

Wat zou je willen veranderen in de tweewielerbranche?

“Transparantie en meer openheid. Ik vind dat er te veel onduidelijkheid is over de nieuwe dealercontracten, van sommige merken weet ik niet of ik die na de zomer nog verkoop. Ik voel me soms net ‘a puppet on a string’: je bungelt maar een beetje. Ik heb jaren e-bikes van Dutch ID verkocht. Toen dat een merk werd van Dynamo Retail Group, mocht ik ze in een keer niet meer verkopen. Heel raar, terwijl ik het merk al vanaf het begin met succes verkoop. Ik heb nu Batavus, KOGA en Cube in mijn assortiment. Cube is afgelopen jaar mijn redding geweest. Cube zorgt voor prijsrust. Het sportieve segment was voor mij afgelopen jaar een groeimarkt, ik heb veel race en mtb van Cube verkocht.”

Waar lig je ’s nachts wakker van?

“Ik ben vader van twee jongen kinderen en de derde is op komst, dus dan moet je er ’s nachts nog wel eens uit. Maar van de zaak lig ik niet wakker.”

Hoe ziet je bedrijf er over vijf jaar uit?

“Ik hoop hetzelfde als nu, alleen met wat meer personeel.”

Als je geen tweewielerbedrijf had, dan…

“Dan had ik nog op de grote vaart gezeten en was ik kapitein geweest. Ik heb jaren op de internationale vaart gezeten en 65 procent van de wereld gezien. Toen ik stopte was ik eerste stuurman. En nu ben ik fietsenmaker in Makkum, hahaha. Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb, het afscheid nemen vond ik steeds moeilijker. Voor een stukje spanning zit ik nu bij de vrijwillige brandweer. Met mijn speed pedelec ben ik vaak als eerste op de kazerne.”

Tip aan andere ondernemers

“Ga uit van je eigen kracht, kijk niet te veel naar anderen.”

Reageer op dit artikel