artikel

Check op Stopheling.nl voorkomt dat je winkel wordt gesloten

Ondernemen 1186

De laatste tijd duiken berichten op dat fietsenwinkels (tijdelijk) zijn gesloten omdat er gestolen fietsen zijn aangetroffen in de winkel. Sinds 1 januari 2017 zijn tweewielerhandelaren, als opkopers van tweedehands goederen, verplicht met het Digitale Opkopers Register (DOR) te werken. Check of een inruilfiets is gestolen op stopheling.nl.

Check op Stopheling.nl voorkomt dat je winkel wordt gesloten
Tweewielerhandelaren zijn, als opkoper van 2ehands goederen, verplicht met het Digitale Opkopers Register (DOR) te werken. Check snel of een inruilfiets is gestolen op stopheling.nl.

Opkopers van (tweedehands) goederen hebben een registratieplicht die staat omschreven in artikel 437 Wetboek van Strafrecht. Op basis daarvan zijn opkopers wettelijk verplicht een doorlopend en gewaarmerkt inkoopregister bij te houden. Doe je dit niet volgens de regels dan loop je kans gesloten te worden, zoals Bikeshop 66 in Amsterdam overkwam. Die is gelukkig inmiddels weer open. Sinds 2011 heeft de politie een digitale variant van het inkoopregister ontwikkeld: het Digitale Opkopers Register (DOR).

Opkopers van 2ehands goederen zijn wettelijk verplicht een doorlopend en gewaarmerkt inkoopregister bij te houden

Wat kun je als handelaar doen tegen heling?

Handelaren moeten elke aankoop van gebruikte goederen registreren. Het is mogelijk deze gegevens digitaal te registreren in het Digitale Opkopers Register (DOR). Het DOR staat direct in verbinding met (politie)registers van gestolen goederen. Hierdoor kan de politie meteen reageren als een goed aangeboden wordt dat van diefstal afkomstig is en waarvan aangifte is gedaan. Op www.hetccv.nl/heling is meer informatie te vinden over het Digitaal Opkopers Register. Verder kun je een DOR account aanvragen via stopheling@politie.nl.

Snelle controle via Stopheling.nl en app

Op Stopheling.nl en in de Stopheling app kan iedereen controleren of het serienummer van een (tweehands) product in een database van gestolen goederen staat geregistreerd. De database wordt dagelijks geüpdatet en bevat alle goederen die sinds 1 januari 2010 bij de politie als gestolen staan geregistreerd. Als je via Stopheling ontdekt dat een gestolen goed wordt aangeboden, kan je daar meteen melding van doen bij de politie via een meldknop die op je scherm verschijnt.

Tips

Hieronder tips (voor iedereen) waardoor inbraak en diefstal voor de dief niet meer aantrekkelijk zijn.

  1. Controleer voor je iets 2e hands koopt of het aangeboden product bij de politie als gestolen geregistreerd staat. Voer daarvoor een deel (minstens 5 cijfers of letters) in van het serienummer bij het invoerveld en klik op Checken. Via Stopheling.nl of de Stop Heling app kun je controleren of een aangeboden product gestolen is. Het serienummer van het aangeboden product kun je opvragen bij de verkoper.
  2. Vul het meldformulier van de politie in als Stopheling.nl aangeeft dat het gestolen is.
  3. Registreer je eigendommen in de Stopheling app.
  4. Upload foto’s van kostbaarheden zonder serienummer in de Stopheling app. Wanneer een serienummer ontbreekt, kun je een foto van je kostbaarheden maken en uploaden in de Stop Heling app. Als ze gestolen worden, helpen foto’s de politie bij opsporing van de dader en vergroot je de kans dat je je eigendommen terug krijgt.
  5. Doe bij diefstal aangifte bij de politie en geef daarbij serienummer en/of foto’s door.
  6. Maak je smartphone onbruikbaar voor dieven door de anti-diefstal functies te activeren. Ga naar ‘Instellingen’ en zet vervolgens de functionaliteit ‘Zoek mijn telefoon’ of ‘Vind mijn mobiel’ aan. Wordt je mobiele telefoon gestolen? Dan kun je via de website van het merk of besturingssysteem je toestel terugvinden, persoonlijke data wissen en het toestel blokkeren.

Flyer Stopheling.nl 

Wie gestolen goederen koopt en vermoedt dat deze zijn gestolen, is schuldig aan heling. De overheid bestrijdt heling door handelaren hun tweedehands spullen te laten registreren. Als opkoper ben je verplicht elke aankoop van tweedehandsgoederen te registreren. Met een informatieve flyer die je kunt meegeven aan je klanten leg je uit aan uw klanten waarom je naam, adres en woonplaats noteert van iedereen die spullen bij je aanbiedt. Deze flyers en een folderbakje zijn te bestellen op www.stopheling.nl.

Iemand die bedrijfsmatig tweedehands goederen opkoopt, moet alle goederen die hij bezit en aankoopt registreren (merk, type, serienummer et cetera) in een gewaarmerkt register (DOR of gewaarmerkt met gemeentestempel of een (digitale) handtekening). De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) controleren of de opkopers zich aan de registratieplicht houden. Wie zich er niet aan houdt, kan een bekeuring krijgen en bij herhaaldelijke overtreding zelfs gevangenisstraf.

Koppeling met het Digitale Opkopers Register

Door registratie van de tweedehands goederen in het Digitale Opkopers Register (DOR) help je diefstal en heling te voorkomen. Het DOR is aangesloten op de database van gestolen goederen van Stopheling.nl. Deze database geeft een signaal wanneer een aangeboden product gestolen is. De meeste winkelautomatiseerders (maar niet allemaal, check dit bij je leverancier) hebben een koppeling met de interface van het Digitale Opkopers Register (DOR) gerealiseerd. Ondernemers in de rijwielbranche hoeven hierdoor geen aparte administratie meer bij te houden.

Gegevens inruilfiets direct invoeren

Jebbe Sluiter van CycleSoftware legt uit hoe hun koppeling werkt: “Wanneer een consument een fiets inruilt, voert de inkoper de gegevens in CycleSoftware in. Door de koppeling die wij hebben gemaakt met het DOR, worden deze gegevens vervolgens ook automatisch geregistreerd in het DOR. Ondernemers hoeven de informatie daardoor niet dubbel in te voeren, waardoor ze deze tijd aan hun bedrijfsvoering kunnen besteden. Zo ontstaat dus voor alle partijen een win-win-situatie.”

Vaker winkels gesloten wegens heling

Het is niet voor het eerst dat winkels worden gesloten vanwege (vermeende) heling. Zie berichten als: Amsterdamse fietsenzaak dicht vanwege heling en Gemeente Amsterdam sluit rijwielhandel Oud-West vanwege heling.

Reageer op dit artikel