artikel

Vraagbaak: Wat doet een kredietverzekeraar?

Ondernemen 71

Leveranciers zijn in het geval ze een samenwerking aangaan met een kredietverzekeraar voor 100% gedekt met betrekking tot hun geleverde goederen die zij aan klanten leveren. In een situatie waarbij klanten niet zijn aangesloten bij een inkoopvereniging kunnen leveranciers zich indekken voor wanbetaling door een kredietverzekering.

Vraagbaak: Wat doet een kredietverzekeraar?
Met een kredietverzekering verzekert de leverancier zijn debiteurenbedragen. Foto Shutterstock

Met een kredietverzekering verzekert de leverancier zijn debiteurenbedragen. Het kan gebeuren dat de rekeningen die hij heeft gestuurd, niet worden betaald. Om te voorkomen dat de leverancier hierdoor verlies lijdt, kan deze met een kredietverzekeraar samenwerken.

Diverse soorten kredietverzekering

Van deze kredietverzekeringen bestaan verschillende soorten. Een omzetverzekering is de meest gebruikelijke en meest uitgebreide kredietverzekering. Hierbij wordt de hele omzet verzekerd tegen het niet betalen door klanten. In ruil voor een goed gespreide portefeuille kan een verzekeraar vaak een aantrekkelijke premie aanbieden.

Preventie en incasso

Een kredietverzekeraar kan ook helpen bij het voorkomen van betaalproblemen. Kredietverzekeraars verzamelen gegevens van bedrijven rechtstreeks, en betalingservaringen die andere leveranciers hebben gehad met de (potentiële) afnemer. Al die informatie staat in een rapport of advies van de kredietverzekeraar over een bepaalde klant. Daarbij geven kredietverzekeraars ook een score van diens kredietwaardigheid (rating). Ook kan een kredietverzekeraar ondersteunen bij een incassotraject door druk te zetten op klanten die (structureel) niet op tijd betalen.

Allianz, bekend van de Allianz Global Assistance e-bikeverzekering, heeft bijvoorbeeld een tak Kredietverzekering (betalingsrisico’s). GMS Verbund, begin 2018 actief geworden in de Nederlandse fietssector, is een intermediair tussen leverancier en winkelier en de bank die betalingen reguleert (RSB bank) en op dat aspect van zijn dienstverlening ook een kredietverzekeraar.

Bron: MKB Servicedesk

Lees ook andere Vraagbaak-artikelen

Reageer op dit artikel