artikel

Trots op mijn bedrijf: Klinge Tweewielers

Ondernemen 268

Trots op mijn bedrijf: Klinge Tweewielers
Foto Koos Groenewold

In de rubriek Trots op mijn bedrijf dit keer een interview met Gerco Klinge van Klinge Tweewielers: ”Tegenwoordig is de fiets onmisbaar geworden.”

Wat vind je het leukst aan je werk?

Ik vind de vrijheid geweldig. Ik vind het prachtig om ieder jaar een collectie samen te stellen voor mijn klanten.

Sinds wanneer bestaat je bedrijf?

Mijn vader is in 1976 in Nieuwleusen met een fietsenzaak begonnen, Klinge Tweewielers. Afgelopen december bestond het bedrijf 40 jaar. Ik ben er van jongs af aan in gegroeid. Ik heb eerst 20 jaar bij een collega ondernemer in de buurt gewerkt en heb dat geleidelijk afgebouwd. Zo’n 9 jaar geleden heb ik Klinge Tweewielers volledig overgenomen van mijn vader. Mijn vader is nu 75 jaar en is nog dagelijks werkzaam in de zaak.

Wat is je specialiteit?

E-bikes. Ik heb vakbekwaam personeel en we staan voor kwaliteit. Bij ons bestaat 55 procent van de verkoop uit elektrische fietsen. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde. We verkopen veel Sparta, Batavus en RIH.

Hoeveel medewerkers heb je?

Ik heb drie fulltimers in dienst en twee parttime. Mijn vrouw Jenny doet samen met een medewerkster de administratie.

Waar ben je het meest trots op?

Twee jaar geleden zijn we verhuisd naar een groter pand van 450 m2. Als ik zie wat we in die afgelopen twee jaar hier neergezet hebben, na 40 jaar hard werken, ook door mijn vader en moeder, dan ben ik daar best trots op. De jaren 80 waren financieel heel slecht voor de branche en dan ben ik trots op waar we nu zijn. Ook klanten geven ons nog dagelijks complimenten over de nieuwe winkel.

Waarin zou je willen investeren?

Misschien willen we in de toekomst een RDW keuringsstation worden. Maar verder ben ik tevreden met de uitstraling van de winkel zoals hij nu is. Ik heb de indeling helemaal zelf bedacht en samen met mijn zwager, die timmerman is, uitgevoerd. Ik heb wel advies gevraagd bij een leverancier, maar uiteindelijk heb ik toch ‘mijn eigen kop gevolgd’.

Wat zou je willen veranderen in de tweewielerbranche?

Prijsrust. Fabrikanten zouden bij internetwinkels de rem op de prijzen moeten zetten. Ik weet dat ze vaak niet onder levering uit kunnen komen, maar een klant ziet op internet exact dezelfde fiets die € 200,- goedkoper is dan bij een fysieke winkel. Maar wij als vakhandel leveren advies, kwaliteit en service. Ik doe alles wat nodig is voor mijn klant.

Waar lig je ’s nachts wakker van?

Ik lig niet wakker van de zaak. Ik kan wel eens balen als een klant ontevreden is, maar ik lig er niet wakker van.

Gerco Klinge - Klinge tweewielers

Gerco Klinge – Klinge Tweewielers

Hoe ziet je bedrijf er over vijf jaar uit?

Zoals we nu zitten is het wat mij betreft perfect. Ik verwacht dat we de komende jaren nog wel groei gaan doormaken, zeker qua personeel. Ik denk dat we er nog één of twee mensen bij moeten nemen. We staan nu gemiddeld al een paar avonden in de week te sleutelen. Ik help ook mee, ik wil betrokken blijven bij de fietsen. Ik denk dat ik dat over vijf jaar misschien wel wat meer los zal moeten laten en dan wat meer bezig ben met inkoop, internet en verkoop. Ik ben een klantenmens, ik wil horen wat er leeft.

Als je geen tweewielerbedrijf had dan…

Dan was ik vrachtwagenchauffeur geworden. In mijn jeugd ging ik elk vrij uurtje met de buurman mee op de vrachtwagen. Op mijn 14e besloot ik dat ik toch fietsenmaker wilde worden en ben ik mijn vader op de zaterdagen gaan helpen in de werkplaats.

Tip aan andere ondernemers

Ga uit van je eigen kracht. Zorg dat je klanten aan je winkel bindt. Kijk niet te veel naar wat anderen doen. Hier in de buurt zit een zaak die met veel korting verkoopt. Ik ga daar niet in mee. Ik blijf kwaliteit verkopen en geen korting. We hebben zo’n prachtig vak. De fiets is niet meer weg te denken uit het verkeer, veel mensen doen een tweede auto weg en kopen een dure e-bike. De fiets is onmisbaar geworden en dat maakt ons vak zo mooi!

Wie Gerco Klinge (43)
Wat Eigenaar
Waar Klinge Tweewielers in Nieuwleusen
Reageer op dit artikel