artikel

Inbraak: zorg voor duidelijkheid om discussie te voorkomen

Ondernemen 12

Inbraak: zorg voor duidelijkheid om discussie te voorkomen

Het runnen van een fietsenzaak is mooi werk, maar kent net als andere beroepen ook nadelen. Je wilt als fietsenzaak bijvoorbeeld niet te maken krijgen met inbraak. De meeste zaken zijn hier met een goed alarmsysteem en een goede verzekeringspolis tegen bewapend, zo denken ze tenminste. En als er al ingebroken wordt, dan betaalt de verzekering netjes de schade. Toch?

Mathijs Scholten van Scholten Cycling uit Dalen weet wel beter. Eind september van het afgelopen jaar wist een groep van zo’n 10 dieven het 8 meter hoge pand te beklimmen met een ladder. De groep zaagde vervolgens op verschillende plekken gaten in het dak, waardoor de dieven zich lieten afzakken en voor zo’n 250.000 euro aan racefietsen omhoog takelden.

Discussie na inbraak

Flink schrikken dus voor Wegdam. “We zaten met een grote schade, maar ik ging ervan uit dat ik een goede verzekeringspolis had. Dat viel tegen.” Allereerst trad het alarm in de zaak niet in werking. “Dat kon ook niet, want boven heb ik geen sensoren. Dat hoefde niet volgens Rabobank, tussenpersoon van verzekeraar Interpolis, omdat daar geen bewegende delen zitten. De gedachte is dat inbrekers via de begane grond komen en alleen via die ingang naar boven kunnen. Beneden is wel alles beveiligd. Dat is waar de discussie nu om draait. Mijn tussenpersoon stuurde om de paar jaar een inspecteur die kwam kijken of alles aan de regels voldeed. Daar werd iedere keer weer op afgetekend. Alles in orde, zo werd gezegd. Maar de landelijke afdeling van Interpolis zegt nu dat er een alarm op de bovenverdieping had moeten zitten. Volgens mijn tussenpersoon was dat niet het geval.”

Beveiligingscertificaat inbraakwerende klasse

Wegdam vangt dus bot bij zijn verzekeraar wanneer hij de schade meldt. Die stuurt hem naar de tussenpersoon, die weer wijst naar de installateur, die de boel volgens hem verkeerd heeft aangelegd. “Door de installateur is echter nooit een certificaat afgegeven waaruit blijkt dat het pand volgens een bepaalde inbraakwerende klasse beveiligd is. Nu heb ik dus geen bewijs dat mijn systeem aan bepaalde eisen voldoet.” Wegdam is voorlopig de klos maar hij laat het er niet bij zitten. “Ik heb er een advocaat op gezet. Dit is nog niet voorbij.”

Alles in orde, zo werd gezegd. Maar de landelijke afdeling van Interpolis zegt nu dat er wel een alarm op de bovenverdieping had moeten zitten. Volgens mijn tussenpersoon was dat niet het geval.

Forse eisen na inbraak

Ook bij De Pedaleur uit Doetinchem werd afgelopen jaar ingebroken via het dak. Eigenaar Rob van der Wal heeft zijn schade echter wel vergoed gekregen. “De eerste keer gebeurde het via het dak, de tweede keer is de voorpui eruit gegaan. De eerste keer kwamen ze binnen door een gat in de lichtstraat te maken. Die is bij ons echter gedetecteerd.” Bij Van der Wal betaalde de verzekeraar uiteindelijk wel. “De eisen waren na die eerste inbraak wel fors. Ik moest voor ruim 30.000 euro investeren in nieuwe maatregelen. Het eerste alarmsysteem werkte prima, maar moest volgens de eisen toch in de prullenbak omdat er niet het vereiste stempeltje op zat. Alles moet na de laatste inbraken gecertificeerd zijn.”

Tips

Wegdam heeft nog enkele tips voor collega’s als het gaat om verzekering van inbraak. “Zorg voor een tussenpersoon die los staat van de verzekeraar. Zorg er ook voor dat zowel jij als retailer, als de tussenpersoon en installateur zwart op wit zetten dat alles aan de eisen voldoet. Vraag dus om een certificaat van de installateur. Ga er niet automatisch van uit dat je alles goed geregeld hebt. Pas als er iets gebeurt gaat men scherp kijken of alles wel klopt.”

Meer over inbraak

Reageer op dit artikel