nieuws

Cadex: nieuw componentenmerk voor sportieve fietsers

Onderdelen & Accessoires 723

Er is een nieuw merk voor sportieve fietsers die op zoek zijn naar hoogwaardige componenten: Cadex. Bij de ontwikkeling van het productaanbod, bestaande uit WheelSystems, banden en zadels, maakte het merk dankbaar gebruik van de kennis van professionele sporters en teams.

Cadex: nieuw componentenmerk voor sportieve fietsers

De merknaam Cadex is afgeleid van een eerder project van Giant uit 1985. Indertijd was Giant de grote pionier als het gaat om de toepassing van carbon in fietsframes. Meer dan drie decennia later duikt de naam weer op en staat deze synoniem voor een assortiment van geavanceerde componenten. Het Cadex-project startte in 2016 met als doel superieure fietsonderdelen voor profwielrenners te ontwikkelen.

Focus op onderzoek, materialen en productieprocessen

Bij het project werd een team van ingenieurs, biomechanische experts en sporters betrokken. Onder hen professionele Ironman-triatleten en wielrenners van WorldTour-teams die wekelijks uitkomen in grote koersen. Het ontwikkelingsteam van Cadex richtte haar pijlen op drie aspecten: onderzoek naar wat er gebeurt als de fiets en renner in actie zijn, verkenning van de nieuwste generatie materiaaltechnologieën en investering in innovatieve productieprocessen.

Van #overachieve naar Cadex

De wielsets, zadels en banden van Cadex zijn al op profniveau gebruikt; onder de naam #overachieve. Onder meer Olympisch kampioen Greg Van Avermaet van het CCC Team, de Australische Ironman-profs Tim Van Berkel en Sam Appleton en de wielrensters van het CCC-Liv Team, inclusief drievoudig wereldkampioen op de weg Marianne Vos, reden al met #overachieve.
“De mensen achter Cadex hebben steeds open gestaan voor onze feedback en suggesties”, vertelt Van Avermaet. “Al op het eerste wintertrainingskamp met CCC Team en tijdens de voorjaarsklassiekers werkten we nauw samen om deze producten te ontwikkelen en te verfijnen. Op deze manier konden we de onderdelen zodanig aanpassen, dat ze voldoen aan wat we nodig hebben onder de meest veeleisende trainings- en wedstrijdomstandigheden.”

Vanaf voorjaar 2020 leverbaar

Het eerste assortiment van Cadex-componenten bestaat uit nieuwe wielsets, banden en zadels. Deze componenten zijn vanaf volgend voorjaar (2020) leverbaar voor de aftermarket in de Benelux en worden ook toegepast op een beperkt aantal premiummodellen uit de 2020-collectie van Giant en Liv.

Meerdere wielsets voor velg- en schijfremmen

De Cadex carbon lichtgewicht wielen bieden effectieve krachtoverbrenging, reageren direct en zijn aerodynamisch. De Cadex 42 (velghoogte 42 millimeter) is er voor veelzijdig gebruik en wisselende wedstrijdomstandigheden, terwijl de Cadex 65 met hogere velg de juiste keuze is als aerodynamica telt. Beide hebben hookless velgranden en op maat gekalibreerde spaken. De binnenkant van de naaf is met machinale precisie gemaakt, zodat de wrijving van lagers minimaal is. Wielsets zijn verkrijgbaar in een tubeless- en tubular-uitvoering. Ook hebben fietsers de keuze tussen velg- en schijfremuitvoeringen.
De Cadex Aero WheelSystems bieden wielrenners voordeel als zij tegen de klok strijden. Bij de ontwikkeling is gebruikgemaakt van uitvoerige windtunneltests. De serie omvat twee configuraties: een vierspaaksmodel en een dicht wiel.

Cadex Boost zadel

Met behulp van nieuwe technieken in carbonproductie kwam een zadel tot stand dat voldoet aan de hoge standaard van professionals van het CCC Team. De nieuwe Cadex Boost bestaat uit Advanced Forged Composite om ongewenste flex te voorkomen en de krachtoverbrenging te verbeteren. De zadelvorm, herkenbaar aan de afgeknotte neus, biedt een perfecte pasvorm en comfort tijdens urenlange trainingen en wedstrijden.

Cadex Race tubeless banden

Voor haar banden gebruikt Cadex een compleet nieuw compound. Met een enkele, ultrasoepele laag geven ze vrijwel hetzelfde gevoel als tubular-banden. Tegelijkertijd bieden ze dankzij het Race Shield Kevlar een uitstekende lekbescherming en de mogelijkheid om met een lagere druk te rijden voor verbeterde rolweerstand.

Reageer op dit artikel