nieuws

Zadel specifiek voor elektrische fietsen

Onderdelen & Accessoires 1589

Zadel specifiek voor elektrische fietsen
Het nieuwe Selle Royal eZone zadel heeft een veiligheidsaspect in zich; het voorkomt dat de berijder van een elektrische fiets bij flink remmen of juist snel accelereren het contact met het zadel verliest. Foto's Selle Royal

Het Italiaanse merk Selle Royal heeft een nieuw zadel uitgebracht speciaal geschikt voor elektrische fietsen. Het zadel heeft de naam eZone gekregen. Selle Royal presenteert het zadel op Eurobike 2017 (A5-301).

Het nieuwe zadel specifiek voor elektrische fietsen is bedoeld voor de forens, en ook geschikt voor recreatief gebruik, toertochten, en off-road e-fietsen. Het ontwerp is het resultaat van een intensief onderzoek naar het gebruik van elektrische fietsen. Dit is gedaan in samenwerking met de designerafdeling Designworks van BMW Group in München.

Zadel draagt bij aan veiligheid

Studies naar het rijgedrag op elektrische fietsen en speed pedelecs hebben uitgewezen dat er regelmatig plotseling en stevig geremd moet worden bij de hoge snelheid die elektrische fietsen en met name speed pedelecs nu eenmaal ontwikkelen. Of dat er plotseling een onverwachte snelheidstoename is. Beide worden gezien als een van de belangrijkste veroorzakers van ongelukken met e-bikes. Deels omdat berijders te gemakkelijk van een traditioneel, platter, zadel afschuiven in dergelijke omstandigheden. Het eZone zadel heeft de eigenschappen om dit te voorkomen.

Gepatenteerde technologie

In het eZone zadel wordt een gepatenteerde technologie toegepast die een reeks aan e-bike specifieke eigenschappen met zich meebrengt. Ten eerste eFit Design, een verhoogd deel aan de achterzijde van het zadel om het naar achter schuiven bij snel optrekken te voorkomen. Ten tweede een kortere neus om het gaan zitten te vergemakkelijken. Ten derde Acceleration Control, een zone die de balans op het zadel bij grote acceleratiesnelheden garandeert. Tot slot eGrip, een ‘handvat’ (uitsparing voor grip) van fiberglass waardoor je de fiets makkelijk kunt manoeuvreren. Het zadel heeft een padding van 3D Skingel, een driedimensionale gel structuur dat druk op specifieke punten reduceert met 40%, claimt Selle Royal.

Comfortabel

Het design van het hele zadel is nieuw. Zo zijn er, naast alle hier voorgenoemde eigenschappen, ‘vleugels’ bij de zijkanten toegevoegd waardoor je als berijder meer controle hebt over het zadel en daarmee over de hele elektrische fiets. De ‘vleugels’ zijn gemaakt om te kunnen buigen, ondersteund door rubber inzetstukken. De berijder ‘voelt’ het zadel daardoor beter en het zadel ‘volgt’ de berijder beter, is het idee.

Foto's

Reageer op dit artikel