nieuws

Bafang oplossing voor deelfietsen

Onderdelen & Accessoires 1588

Bafang oplossing voor deelfietsen
Het volledig geïntegreerde, hufterproof en onderhoudsarme Bafang E-shaft systeem. Foto Hannes Neupert

De 27e International China Bicycle Fair is net achter de rug. Leverancier van elektrische aandrijfsystemen Bafang showde tijdens de beurs een paar functionele noviteiten. Geschikt voor nieuwe vormen van stedelijke mobiliteit zoals compact bikes en bike sharing.

Fietsdeelsystemen (afgekort tot PBSS, Public Bike Sharing Systems) doen aarzelend hun intrede in Europese steden, in China daarentegen is dit booming business. Meer dan 2 miljoen nieuwe deelfietsen zijn geplaatst in Chinese steden in 2016. Deze deelfietsen vragen specifieke kenmerken; ze moeten bestand zijn tegen vandalisme en diefstal, weinig onderhoud nodig hebben en een maximale inzetbaarheid en duurzaamheid. Cruciaal is de simpele versnelling, doorgaans zijn deelfietsen uitgerust met een 3-speed interne versnelling naaf.

Functionele motor voor deelfietsen

Om aan al deze eisen te voldoen, heeft Bafang het volledig geïntegreerde E-shaft systeem ontwikkeld, met als basis een elektrisch aangedreven aandrijfas. Dit hufterproof onderhoudsarme systeem is geschikt voor de komende generaties deelfietsen. Bafang heeft een 250W motor met 50Nm torque toegevoegd, relatief laag in gewicht (motor weegt ongeveer 5 kg). Voor verschillende wielmaten zijn verschillende aslengtes beschikbaar. Het systeem is compatible met Shimano 3-, 7- of 8-versnellingsnaaf, inclusief terugtrapremsystemen. Het E-shaft systeem is beschikbaar vanaf maart 2018.

Bafang systeem voor compacte fiets 

De markt voor Fietsen met ‘kleine wielen’ groeit snel (‘last mile’-oplossingen voor in de stad), met compacte stadfietsjes en vouwfietsen. Daarom introduceert Bafang nu een nieuw aandrijfsysteem (motor) op het achterwiel speciaal voor kleine wielen-fietsen en vouwfietsen. In een uitvoering met single speed en 3-versnellingennaaf. De Bafang-achterwielmotor is ontworpen voor fietsjes met 14”-, 16”- or 20”-wielen, ook wel minibikes genoemd. Dit soort fietsjes wordt zoals gezegd veel gebruikt in stedelijke vervoer, in combinatie met auto of openbaar vervoer. Maar ook recreatief kennen ze veel toepassingen in combinatie met camper of caravan of boot.

3-speed achterwielmotor

Bafang RM G353 (3-speed) heeft een 220W aangedreven achtermotor gemaakt die goed past op de smallere norm op veel vouwfietsen van 120mm. Het gewicht is slechts 2,4 kilogram, en het systeem wordt geleverd met een schijfrem. De cassette heeft een 9-13-17-tanden configuratie in combinatie met een korte kooiconstructie achterderailleur en 3-speed versnellingsnaaf van Sensah. De naaf kan worden gecombineerd met ofwel een speed- of en torque-sensor in de bottom bracket. Het hele systeem kan op allerlei manieren worden aangepast en ingesteld naar de behoefte van de berijder. De single speed-versie komt met een freewheel schijfrem met een 9-tands tandwiel en heeft een nog lager gewicht van 2,2 kilogram. Verder heeft de Bafang single speed motor dezelfde eigenschappen als de versie met 3-speed.

Door op het icoontje rechtsonderin de foto’s hieronder te klikken, worden ze vergroot naar full screen.

Foto's

Reageer op dit artikel