nieuws

Certificeren van speed pedelec helmen nu mogelijk

Onderdelen & Accessoires 1633

Certificeren van speed pedelec helmen nu mogelijk
Helmfabrikanten kunnen hun speed e-bike helm volgens de nieuwe norm NTA 8776 laten certificeren. Foto Stromer

Bedrijven kunnen vanaf nu helmen voor de speed pedelec (e-bike) laten certificeren volgens de nieuwe norm NTA 8776. Helmfabrikanten kunnen naar een van de certificerende instellingen om speed pedelec helmen volgens deze norm te laten certificeren.

De Nederlandse Technische Afspraak 8776 (NTA) voor helmen voor snelle elektrische fietsen (speed pedelecs, S-EPAC’s) werd op 13 december gepubliceerd. In samenwerking met een expertgroep heeft NEN certificeringsschema NCS 8776 opgesteld waarin de eisen voor certificerende instellingen (CI’s) staan beschreven. De CI’s, het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid (BIVV) in Brussel en Telefication in Zevenaar hebben een licentieovereenkomst gesloten met NEN om volgens dit schema speed pedelec helmen te certificeren.

Goedkeuringsmerk

Helmfabrikanten kunnen nu bij een van deze CI’s terecht om speed pedelec helmen volgens NTA 8776  te laten certificeren. Na een succesvolle conformiteitsbeoordeling krijgt de fabrikant een certificaat en kan hij het bijbehorende goedkeuringsmerk aanbrengen in de helm. Om de helm in Nederland te mogen gebruiken op een speed pedelec is een in de helm aangebracht goedkeuringsmerk, zoals terug te vinden in NTA 8776 Annex B, verplicht.

Expertgroep

De expertgroep die NCS 8776 heeft opgesteld bestaat uit de volgende partijen: ABUS, Accell Group, BBB Cycling, Het Belgische instituut voor verkeersveiligheid, Bell Sports, CONEBI, Gazelle, KASK, MET Helmets, Pon, RAI Vereniging, Riese & Müller, TASS International, Telefication en TNO.

Beschikbaarheid

NTA 8776 en NCS 8776 zijn vrij beschikbaar voor inzage. U kunt NTA 8776 en NCS 8776 inzien door hier  kosteloos een account aan te maken bij NEN Connect. Daarnaast kunt u NTA 8776 kopen in de webshop.

Meer informatie

Voor meer informatie en contactgegevens van de certificerende instellingen gaat u naar www.nen.nl/speedpedelec. Voor vragen over NTA 8776 en NCS 8776 kunt u contact opnemen met Robby Veders, Consultant Industrie & Veiligheid, telefoonnummer (015) 2 690 180 of e-mail iv@nen.nl.

Reageer op dit artikel