nieuws

Vittoria: eerste band met grafeen

Onderdelen & Accessoires

Vittoria: eerste band met grafeen
Foto Tweewieler

Vittoria heeft een première, namelijk ’s werelds eerste fietsband gemaakt met het wondermateriaal grafeen. Twee jaar terug opende Vittoria een nieuwe fabriek in Thailand speciaal gericht op het gebruik van grafeen in rubber compounds voor (fiets)banden.

Voor de wereldpremière van de eerste fietsband met grafeen is de meest pure vorm van dit wondermateriaal gebruikt. Overigens gelooft de Europese Unie heilig in dit nieuwe revolutionaire materiaal. Het steekt namelijk miljarden euro’s in de ontwikkeling van alle toepassingsmogelijkheden. De ontdekkers van dit materiaal werden in 2010 onderscheiden met de Nobelprijs voor natuurkunde. Voor fietsbanden biedt grafeen veel uitermate gunstige eigenschappen. Zo veel dat Vittoria-directeur Rudie Campagne zegt: “Grafeen biedt de lang gewenste doorbraak voor fietsbanden.”

Ongekende eigenschappen grafeen

Deze doorbraak komt door de ongekende gunstige eigenschappen op gebied van rolweerstand, grip, duurzaamheid en lekbestendigheid die de toepassing van grafeen in banden met zich mee brengt. Vittoria presenteerde op de Eurobike de Corsa Speed tubeless raceband met een rubber compound dat grafeen bevat. De effecten van het toegevoegde grafeen zijn niet alleen merkbaar in het gewicht; de Corsa Speed heeft een record brekend laag gewicht van 205 gram, maar ook in hogere sterkte, langere levensduur, betere grip en verbeterde rolweerstand. Vittoria brengt dit allemaal samen in wat de sportbandenspecialist het ‘Intelligent Tyre System’ noemt. De Corsa Speed is de eerste van wat uiteindelijk een complete lijn grafeen bevattende banden wordt. Eerder dit jaar introduceerde Vittoria de met grafeen versterkte Qurano-serie carbon velgen en wielen. Meer toepassingen volgen.

Reageer op dit artikel