nieuws

Shimano Launch: zwaardere remmen voor e-bikes

Onderdelen & Accessoires

Shimano Launch: zwaardere remmen voor e-bikes
Marketing manager Mike Smink: "De valutawijzigingen van de afgelopen maanden zijn dermate groot dat de hele branche geconfronteerd gaat worden met aanpassingen."

Shimano introduceerde gisteren nieuwe producten voor 2016. Opvallend nieuws is dat de PRO Tharsis XC (stuur, stuurpen en zadelpen) ook aangeboden zal worden aan fabrikanten, waarmee Shimano Benelux fabrikanten in staat stelt deze specifiek voor XTR Di2 ontwikkelde componenten voor eerste montage in te zetten. Shimano introduceert de nieuwe rollerbrake BR-C6000, die speciaal geschikt is voor zwaarder fietsen zoals e-bikes.

Shimano spreekt uit dat ook voor hen prijsverhogingen moeilijk te vermijden zullen zijn. Marketing manager Mike Smink: “De valutawijzigingen van de afgelopen maanden zijn dermate groot dat de hele branche geconfronteerd gaat worden met aanpassingen. Shimano Benelux past normaal gesproken twee maal per jaar haar prijzen aan, echter nu analyseren we continue welke effecten de wisselkoersen hebben op onze kostprijzen. Óf en wanneer we onze prijzen zullen aanpassen is momenteel in beraad, maar natuurlijk zullen we alles in het werk stellen om eventuele wijzigingen tijdig te communiceren zodat deze door ons distributienetwerk op een acceptabel manier te implementeren zijn.”

Tweede generatie STEPS

Na de recente introductie van Shimano STEPS introduceert Shimano voor modeljaar 2016 een aantal aanvullende features en aanpassingen. Smink: “We willen met een volwassen product inspelen op een volwassen markt.” Op het huidige STEPS-systeem zijn ook al software updates te installeren. Voorbeelden hiervan zijn Walk Assist en de Start Mode. De laatste zorgt dat het systeem na een stop automatisch weer terugschakelt naar een lagere, vooraf in te stellen, versnelling. In de praktijk blijkt namelijk dat het selecteren van de juiste versnelling met name voor de doelgroep die kiest voor een e-bike erg lastig is. Mede voor deze groep kan binnen korte tijd een volautomatische schakeloptie worden geïnstalleerd in de software van de Di2 uitvoering, waarmee het systeem zelf schakelt en de gebruiker veel extra gemak zal ervaren. Verder gaat vanaf nu de STEPS combinatie met Di2 als ‘Symphomatic’ door het leven.

Voorlopig geen aandrijfsysteem speed e-bike

Ondanks de voortvarendheid waarmee Shimano na twee jaar een aantal updates voor STEPS in de markt gaat zetten, worden er nog geen ontwikkelingen richting een aandrijfsysteem voor de speed e-bike gemeld. Smink: “Voor modeljaar 2016 zal onze focus voornamelijk liggen bij het huidige systeem. Wél zullen we voor modeljaar 2016 een software instelling bieden die de huidige aandrijfunit een sportiever rijkarakter zal geven. Hiermee zal het systeem uitermate geschikt zijn voor ‘light off-road’ gebruik, waardoor STEPS ook geschikt wordt gemaakt voor de combinatie met sportievere fietsen als e-MTB’s.” Shimano Benelux heeft overigens een groot promotie offensief ingezet: “Na de training van bijna 1.500 medewerkers binnen de rijwielbranche worden momenteel door merchandisers actief POS-pakketten geplaatst bij STEPS-dealers, zijn er twee promotieteams continue op pad met een testvloot en is een mediacampagne uitgerold waarbij ook lifestyle magazines (50+ magazine, Plus magazine, Max magazine, Nestor) worden ingezet.”

Nexus leversituatie

De Shimano Launch is primair bedoeld voor nieuwe introducties op het gebied van de schakelgroepen, maar desgevraagd wilde Smink wel wat zeggen over de huidige leversituatie van Nexus-naven. “Zoals eerder aangegeven zullen we de komende maanden nog nodig hebben om in de extreme vraag te voorzien. Met de fabrikanten is er dagelijkse afstemming om de productie zoveel mogelijk op gang te houden en creatieve oplossingen te voorzien. Soms kan een Nexus 8 monteren in plaats van Nexus 7 een oplossing bieden. Uiteindelijk heeft niemand binnen de branche kunnen voorspellen dat de verkoop van Nexus-fietsen de laatste maanden zo’n vlucht zou nemen (de fietsverkoop steeg in kwartaal 4 van 2014 met maar liefst 48%). We proberen dit dan ook gezamenlijk zo goed mogelijk op te lossen, waarbij we verwachten de tweede helft van dit jaar weer volledig bij te zijn qua productie.”

Nieuwe rollerbrakes

Belangrijke noviteiten zijn maar liefst drie verschillende rollerbrakes, waarvan het topmodel (BR-C6000) specifiek is ontwikkeld om voldoende remvermogen te bieden bij een totaal gewicht van maar liefst 130 kilogram (fiets + berijder). Deze nieuwe rem is dan ook bij uitstek geschikt voor de toepassing op e-bikes.

Acera

De belangrijkste vernieuwing binnen de schakelgroepen is de volledig vernieuwde Acera groep (zowel MTB- als trekking-uitvoering). “Hoewel deze groep wellicht minder tot de verbeelding spreken dan onze topgroepen XTR en Dura Ace bedient deze groep een segment waarin een groot aantal fietsen worden verkocht”, stelt Smink. “Tevens stelt het fabrikanten en consumenten in staat om uit nog meer serieuze alternatieven te kunnen kiezen bij de specificaties en de aankoop van een fiets.”

Reageer op dit artikel