nieuws

Vittoria opent ‘Nanographyte’ compoundfabriek voor fietsbanden

Onderdelen & Accessoires

Vittoria opent ‘Nanographyte’ compoundfabriek voor fietsbanden
Volgens directeur van Vittoria Rudi Campagne wordt de Nanographyte-technologie, waarmee bijvoorbeeld vederlichte binnenbanden gemaakt kunnen worden, de volgende doorbraak in fietsbanden.

Directeur en mede-eigenaar van Vittoria Rudi Campagne opende afgelopen week met zijn partners een nieuwe compoundfabriek in Bangkok (Thailand). Hiermee wordt Vittoria de eerste bandenfabrikant die Nanographyte-technologie toepast in fietsbanden. Volgens Rudi Campagne zal Nanographyte gaan zorgen voor een revolutie in fietsbanden.

Nanographyte levert een belangrijke verbetering aan de rijeigenschappen van fietsbanden, zoals een betere luchtdichtheid, een lagere rolweerstand en een betere grip. Voor toepassing van de Nanographyte-technologie in de compound van fietsbanden heeft Vittoria een joint venture opgericht met Directa Plus SpA, het bedrijf dat Nanographyte heeft ontwikkeld.

Patent voor toepassing in fietsbanden

Door deze joint venture is Vittoria het eerste bedrijf dat dit materiaal buiten de VS kan gebruiken. De Italiaanse fabrikant heeft Nanographyte-technologie gepatenteerd voor toepassing in fietsbanden. Als ‘private label producent’ maakt Vittoria in haar fabriek in Thailand – naast uiteraard de eigen premium merken Vittoria en Geax – ook banden voor ’s werelds grootste merken.

Vittoria en haar partners hebben 11 miljoen dollar geïnvesteerd in de nieuwe compoundfabriek. Deze is gevestigd op een nieuw industrieterrein in de buurt van Bangkok met als bijnaam ‘Detroit van het Oosten’, omdat veel bedrijven uit de auto-industrie hier nieuwe fabrieken hebben opgezet. In totaal werken er 60 mensen aan de productie van de Nanographyte compound voor de Vittoria banden.

30 grams latex binnenbanden

Tijdens de openingsceremonie zei CEO Rudi Campagne: “Bij wielrennen draait alles om het karkas van de banden. We hebben 40 jaar ervaring in het maken van katoenen karkassen voor tubes en daarmee horen onze banden tot de absolute wereldtop. Onze volgende uitdaging ligt in de verbetering van de compound.” De Nanographyte-technologie maakt het mogelijk voor Vittoria om latex binnenbanden te produceren die 100% luchtdicht en lichtgewicht zijn. Met 30 gram horen deze binnenbanden tot de lichtste ter wereld.

Lagere rolweerstand, betere grip en een hogere luchtdichtheid voor buitenbanden zijn de belangrijke eigenschappen van Nanographyte. Campagne: “Het wordt zelfs mogelijk om alle fietsbanden op het niveau van tubeless te brengen. Nanographyte wordt de volgende doorbraak in fietsbanden.”

Reageer op dit artikel