artikel

Nieuwe 105 groep Shimano

Onderdelen & Accessoires

Nieuwe 105 groep Shimano
De nieuwe 105 (5800 serie) bevat de belangrijkste kenmerken van de eerder geïntroduceerde Dura-Ace en Ultegra top racegroepen en brengt het naar de fietsenthousiastelingen voor recreatief gebruik.

Shimano introduceert een nieuwe versie van ’s werelds meest populaire race groepset, de 105. De nieuwe 105 (5800 serie) bevat de belangrijkste kenmerken van de eerder geïntroduceerde Dura-Ace en Ultegra top racegroepen en brengt het naar de fietsenthousiastelingen voor recreatief gebruik. De belangrijkste nieuwe functies zijn een 11-speed aandrijving die nauwkeuriger en lichter is dan ooit, verbeterde remkracht en betere controle van de fiets.

Shimano’s nieuwe 105 groep biedt aan een breed scala aan tourrijders de kans om met een groepset te rijden die geïnspireerd is op de technologieën die de profs gebruiken. Of het nu voor de doordeweekse tochten of voor langere ritten in het weekend is.

De nieuwe 105 heeft een 11-speed aandrijving en is voorzien van een aantal belangrijke eigenschappen overgenomen van Dura-Ace en Ultegra. De 105 heeft dezelfde lichte bediening en een gedefinieerde klik zoals bij Dura-Ace en Ultegra. Mede dankzij de polymeer gecoate kabels en vanwege de vernieuwde derailleurs en shifters. Dit toont duidelijk Shimano’s filosofie van system engineering; alle onderdelen zijn ontworpen om samen te werken als één groepset.

Compacte greep

De shifters hebben een compact greep die zorgt voor meer comfort en controle tijdens een rit. De hendel kan met de 10 mm schroef worden aangepast voor grote dan wel kleine handen. De voorderailleur heeft een langere arm gecombineerd met een nieuw veermechanisme, wat leidt tot een kortere slag van de shifter en een directere schakelreactie. Ook de achterderailleur heeft een nieuw veermechanisme en een gewijzigde kabelbevestiging, die robuust is en een grote mate van verstelbaarheid biedt.

Vierarmige crank

De opvallende vierarmige crank is ook overgenomen van de Dura-Ace versie, deze vormgeving biedt de beste krachtoverbrenging en een perfecte balans tussen stijfheid en gewicht. Het heeft ook één vaste diameter voor kettingbladmontage wat betekent dat alle verschillende kettingbladen passen op één crankarm. De cankarm is geschikt voor bladen met 34, 36, 39, 50, 52 en 53 tanden. De 11-speed cassette biedt kleine tussenstappen en is verkrijgbaar in: 12-25, 11-28, 11-32. Met de toevoeging van een cassette met 32 tanden komt de het bereik van de lichtste versnelling (bij gebruik van een 34-tands kettingblad) nagenoeg overeen met een triple groep met 28-tands cassette. De ketting is behandeld met Shimano’s SIL-TEC coating om soepeler te lopen en minder te slijten.

Meer remvermogen

Vergeleken met de vorige 105 groep (5700 serie) heeft Shimano het remsysteem efficiënter gemaakt wat resulteert in een verhoging van het remvermogen met 10%. Dit is voornamelijk te danken aan de nieuwe symmetrische dual-pivot remklauw. De remmen zijn compatibel tot 28 inch banden en ook verkrijgbaar in een direct mount type (BR-5810).

De 105 groep is verkrijgbaar in zwart en zilver en is beschikbaar vanaf juni 2014.

Reageer op dit artikel