artikel

Bosch worstelt met leveringsproblemen e-bikesystemen

Onderdelen & Accessoires

Bosch worstelt met leveringsproblemen e-bikesystemen
De levertijd voor de Bosch Active en Performance e-bikesystemen is opgeschoven met zes tot acht maanden.

De explosieve groei in populariteit van de tweede generatie Bosch e-bike aandrijfsystemen zorgt voor leveringsproblemen. De automotive leverancier is overweldigd door het succes van zijn nieuwe systemen; het Active en het Performance systeem. Begin oktober heeft Bosch zijn klantenbestand, dat inmiddels bestaat uit meer dan vijftig fietsmerken, geïnformeerd dat ze zich gedwongen zien de levertijd te verlengen met zes tot acht maanden.

Volgens Bosch is deze problematische leveringssituatie ontstaan door de onverwacht hoge order intakes voor het laatste kwartaal van 2013 en het eerste kwartaal van 2014. Hierbij is de grootste ‘boosdoener’ de hoge ordervolumes voor de tweede generatie Active en Performance vergeleken met die van het eerste generatie systeem Classic Plus. Dit geeft de Duitse gigant als reden voor tekortschietende productiecapaciteit en leveringsproblemen.

Inzet extra productiecapaciteit onvoldoende gebleken

Bosch E-bike Systems Director Sales & Service Claudia Wasko stelt in de brief van 2 oktober 2013 aan Bosch-klanten: ‘De inzet van additionele capaciteit en extra productieshifts inclusief doorwerken in de weekends bij Bosch zelf en bij zijn toeleverende bedrijven is onvoldoende gebleken om de huidige bottlenecks op te lossen. Het zal nog zeker tot het tweede kwartaal van 2014 duren voor we de huidige achterstand in onze orderportefeuille hebben weggewerkt. Daardoor zullen orders die vanaf 1 oktober dit jaar zijn geplaatst, niet voor mei 2014 worden uitgeleverd.’

Aanvullende investeringen voor uitbreiding capaciteit

Wasko kondigt voor modeljaar 2015 aanvullende investeringen aan door Bosch waardoor de lead times voor de Bosch e-bikesystemen verkort zullen worden.

Te veel nieuwe klanten aangenomen

Een van de Bosch-klanten reageerde tegenover Tweewieler met: ‘Ze hebben gewoon te veel nieuwe klanten en orders aangenomen. Is dit de wijze waarop het werkt bij de bedrijven in de almachtige auto-industrie?’

Wat de leveringsproblemen gaan betekenen voor de begin 2014 uit te leveren e-bikes met de nieuwe Bosch Active en Performance systemen, zal per merk verschillen. Maar duidelijk is dat over het algemeen rekening moet worden gehouden met vertraagde leveringen.

Reageer op dit artikel