nieuws

Sneller groen licht voor fietser met SMART-app voor stoplicht

Home 1474

Sneller groen licht voor fietser met SMART-app voor stoplicht

Voor fietsers in Enschede gaat het stoplicht voortaan sneller op groen dankzij een speciale app. Met de zogeheten SMART-app kunnen stoplichten worden beïnvloed, zodat ze sneller op groen gaan.

Enschede is de eerste stad in Nederland waar zoiets mogelijk is. De gemeente wil graag Fietsstad 2020 worden. Daarom krijgen fietsers meer prioriteit en kunnen ze voortaan vlotter doorfietsen. De app moet daarbij helpen. Begin 2017 zijn verkeerslichten op een drukke kruising in de stad als eerste voorzien van het SMART-app-systeem. Na een succesvolle test is de ‘groenlichtapp’ beschikbaar voor alle fietsers in Enschede.

SMART-app laat stoplicht automatisch op groen springen

SMART-app voor fietsers

De telefoon stuurt een signaal naar de centrale die de stoplichten aanstuurt, waarna het stoplicht sneller op groen gaat voor fietsers.

Als de app is geïnstalleerd, stuurt de telefoon automatisch een berichtje naar de centrale die de verkeerslichten aanstuurt. De centrale herkent de locatie van de telefoon en zorgt dat het stoplicht op groen springt. De telefoon hoeft niet uit de jaszak of tas tijdens het gebruik van de app. De SMART-app is gemaakt door app-ontwikkelaar Mobidot en Vialis, dat verantwoordelijk is voor aansturing van de verkeerslichten.

Langere groentijden voor ouderen en mindervaliden

Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verkeerslichten. Enschede wil hierin vooroplopen. Het systeem opent ook de weg naar nieuwe toepassingen zoals langere groentijden voor ouderen en mindervaliden.

Reageer op dit artikel