nieuws

VIDEO Wereldrecord voor 100-jarig Sparta

Home 8568

VIDEO Wereldrecord voor 100-jarig Sparta
De stoet e-bikers onder aanvoering van Joop Zoetemelk. Foto Sparta

Sparta heeft het 100-jarig bestaan gevierd met een bijzonder wereldrecord. Met 271 elektrische fietsen in een aaneengesloten rij werd een afstand van 3,2 km afgelegd. Goed voor een officieel Guinnes World Record en erkend door een speciaal overgekomen jurylid van Guiness World Record.


Het ging er officieel aan toe tijdens de wereldrecordpoging. Voorwaarde voor slagen was dat er tussen de fietsers hooguit twee fietslengtes zat. Tijdens de proefronde bleek dat een behoorlijke klus en vielen er regelmatig enorme gaten in de rij fietsers. Maar na de nodige briefing van de deelnemers en onder aanvoering van wielerlegende Joop Zoetemelk, die op zijn e-bike een snelheid van 10 km/uur aanhield, ging het in de officiële poging wel goed.

Sparta Vedette Joop

Wereldkampioen en tourwinnaar Joop Zoetemelk reed op kop met een speciaal ontworpen fiets, de Sparta Vedette Joop E-bike met daarin verwerkt een stukje van de trui die hij in 1980 droeg toen hij zijn winnende Tour de France reed. In totaal zijn er 100 exemplaren van deze bijzondere elektrische fiets te koop. Van elke verkochte fiets gaat 100 euro naar de Hartstichting.

Lange stoet van fietsers

Achter hem reed een lange keten van deelnemers die zich massaal hadden opgegeven om mee te doen met de viering van 100 jaar Sparta. De route voerde dwars door de bossen bij Apeldoorn. De thuishaven van Sparta.

Historie Sparta

Sparta werd op 1 september 1917 Sparta opgericht en het bedrijf had altijd wat met fietsen met een hulpmotor. Al in 1931 introduceerde Sparta de eerste fiets met hulpmotor. Het kon dan ook niet anders of de recordpoging moest plaatsvinden op de elektrische fiets.

Jubileum Sparta voor dealers

Tijdens de dealershows heeft Sparta een jubileumboek overhandigd aan de dealers. Daarnaast konden de Demo en Demo+ dealers deze zomer meedoen aan een Taart Gooi-spel. Marco Kalden, Brand Manager Sparta en Batavus vertelt: “Na het uploaden van een 100 jaar foto kregen ze een taart cadeau. Verder hebben we onze dealers commercieel gezien het hele jaar ondersteund met onze jubileumcollectie. Op deze collectie zat een gratis upgrade in de adviesprijs van de fiets verwerkt. Omdat we nog een tijdje 100 jaar bestaan zullen we dit ook op 16 september gaan doorzetten met vier campagnemodellen met volume.”

Foto's

Reageer op dit artikel