nieuws

Edco Engineering failliet

Home 4834

Edco Engineering failliet
Rob van Hoek van Edco Engineering in betere tijden. Zijn bedrijf is in juli 2017 failliet verklaard.

Edco Engineering, leverancier van wielen, componenten en accessoires voor fietsen, is failliet verklaard. Een van de aandeelhouders, Joseph Hsu van Best Top Industrial, heeft eind 2016 besloten zich terug te trekken.

In maart dit jaar stopte Full Tech Composites (FTC) en Shenlong met de levering van velgen. Beide bedrijven zijn verbonden aan Hsu. Edco Engineering kwam hierdoor in moeilijkheden.

Groei

Rob van Hoek, CEO Edco Engineering, is uitermate triest over de gang van zaken die tot het faillissement hebben geleid. “We zijn in 2015 en 2016 keihard gegroeid in omzet, met name in de export. Om die groei te kunnen realiseren, hadden we eind 2015 een extra investeerder nodig. FTC leverde al velgen aan ons, en meneer Hsu wilde graag als extra investeerder optreden. Hij is toen als aandeelhouder ingestapt. Een jaar later, eind 2016, geeft hij ineens aan zijn aandelen weer te willen verkopen.”

Wielen van hoogstaande kwaliteit

Met FTC en Shenlong was een discussie ontstaan over levertijden en kwaliteit van de door hen geleverde velgen. “Bij Edco Engineering gingen we uitsluitend voor de allerhoogste kwaliteit, en we waren constant aan het innoveren. De kwaliteit van de FTC-velgen kon niet meer volledig aan de gewenste standaarden voldoen”.

Onder druk gezet

FTC wilde zijn hele investering in één keer terug. Dat was voor Edco Engineering (met naast Van Hoek nog andere aandeelhouders) niet zomaar op te brengen. Om Edco onder druk te zetten, stopte FTC en Shenlong in maart de leveringen van de velgen. De weg naar een faillietverklaring lag daarmee open, en 28 juli hebben FTC en Shenlong het faillissement aangevraagd. Inmiddels heeft een andere vennootschap van Hsu alle activa van Edco Engineering uit het faillissement gekocht, inclusief de merknaam en merkrechten, waarmee de andere aandeelhouders buitenspel gezet zijn.

Een van de oudste fietsonderdelenleveranciers

Edco werd in 1867 opgericht in Zwitserland door een meneer Dubris. De naam bestaat daarmee als 150 jaar! Vanaf 1902 werd begonnen met de productie van fietsonderdelen. In 1908 vroeg Edco het patent aan voor het nog steeds veelgebruikte Presta-ventiel. In 2000 ging Edco failliet, om vanaf 2007 weer nieuw leven ingeblazen te krijgen door Rob van Hoek en zijn team van ingenieurs. De belangrijkste afzetmarkt is de after market in Nederland, België en de UK. In andere landen groeide Edco juist de laatste jaren hard. De fietsenmerken die Edco OEM monteren zijn Eddy Merckx Cycles, JG Bikes en Fuji Bikes.

Reactie curator

In een reactie bevestigt curator Ph. W. Schreurs van Boels Zanders Advocaten wat Van Hoek zegt. “Alle activiteiten en rechten van Edco engineering zijn verkocht aan een Taiwanese minderheidsaandeelhouder. Er volgt nog een oorzakenonderzoek van het faillissement, maar ik kan al wel zeggen dat er voorafgaand aan het faillissement onenigheid is geweest binnen de aandeelhouders.” Geen van de werknemers van Edco Engineering gaat mee naar het nieuwe Edco.

Reageer op dit artikel