nieuws

Gazelle SafeDrivePod schakelt mobieltje onderweg uit

Home 518

Gazelle SafeDrivePod schakelt mobieltje onderweg uit
Een groep leerlingen gaat het systeem SafeDrivePod van Gazelle testen. Foto Gazelle

Gazelle doet met zo’n veertig leerlingen van Het Rhedens Dieren een test met hun fiets met SafeDrivePod. Deze fiets blokkeert de smartphone onderweg en maakt bellen en WhatsAppen onmogelijk. De pod zit ingebouwd in de fiets. Bij een gang tussen de 8 en 10 kilometer per uur schakelt de smartphone uit en kunnen fietsers niet meer afgeleid raken.

Staat de fietser stil, dan gaat de telefoon weer aan. De middelbare scholieren testen het systeem tot aan de zomervakantie. Voor- en achteraf vullen zij en hun ouders een enquête in. Daarnaast hebben zij wekelijks contact met de onderzoekers. Ze reageren op vragen die ze rond etenstijd via WhatsApp toegestuurd krijgen.

Veilig verkeer belangrijk thema

“Met de SafeDrivePod hebben we een flightmodus voor de fiets ontwikkeld. Fietsers raken niet meer afgeleid door een foto op Snapchat of berichtje op WhatsApp. Met dit onderzoek gaan we na in hoeverre het systeem geschikt is voor de markt”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle.

Veel fietsongelukken met smartphone

Ook Veilig Verkeer Nederland (VVN) is betrokken bij het onderzoek. VVN wil dat fietsers bewust worden van de mogelijke risico’s van smartphonegebruik in het verkeer. “In bijna één op de tien fietsongelukken is een smartphone betrokken. Onder jongeren van 12 tot 34 jaar is dit cijfer twee keer hoger. VVN gaat voor een cultuuromslag: we moeten gaan beseffen dat bellen, Instagrammen en Snapchatten in het verkeer helemaal niet normaal is en zelfs gevaarlijk kan zijn. Dit onderzoek draagt daar in ieder geval aan bij”, zegt directeur Felix Cohen van VVN.

 

Reageer op dit artikel